Nemzeti Színház;kártalanítás;Horváth Lajos Ottó;

A Nemzeti Színház szerint azért nem tudnak megegyezni Horváth Lajos Ottóval, mert a színész nem ismeri el, hogy ő is felelős a balesetért

Ha ebben az elvi kérdésben sikerül közös nevezőre jutni, akkor közelinek látják a peren kívüli megegyezés lehetőségét. 

A Nemzeti Színház által kifizetett „gyorssegélyek” összege kétszer 901 ezer forint volt, mely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, ez összesen 1,8 millió forintot jelent. 765 850 forintot utalt számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a színház balesetbiztosításából 150 500 forintot kapott. A szakszervezet 780 ezer forintos további összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót, a június 14-én érkezett, munkaviszonya megszüntetésére irányuló kérelméig 2 477 275 forint táppénzt utaltak neki. A Nemzeti Színház felelősségbiztosításának terhére egymillió forintos kártérítési előlegben részesülhetett Horváth Lajos Ottó - közölte egy szerdai Facebook-posztban az intézmény. 

MInt korábban mi is hírt adtunk róla, a színművész tételesen felsorolta, hogy milyen összegeket kapott a 2023. november 10-i balesete miatt, és jelezte, nem kapott a biztosítótól kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlatot vagy azt nem juttatták el sem neki, sem jogi képviselőjének.

A Nemzeti Színház úgy számol, hogy a fenti összegek 6 975 625 forintot jelentenek, de  fontosnak tartják megjegyezni, hogy a biztosító által a Horváth Lajos Ottónak a keretveszteség és kamatai jogcímen kalkulált 2 236 265 forintos kártérítési összeg elfogadásáról a színésztől még nem érkezett válasz. Kitér a teátrum arra is, hogy a kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések. 

„A peren kívüli megegyezésnek részünkről nem a kért kártérítési összeg képezi az akadályát, hanem az abban való megegyezés hiánya, és annak el nem ismerése, hogy a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott. Amennyiben ebben az elvi kérdésben sikerül közelítenünk az álláspontjainkat és ezt egy peren kívüli egyezségben is rögzíteni tudjuk, a Színház részéről nagyon közelinek látjuk a peren kívüli békés megegyezést” - zárul a Nemzeti Színház Facebook-posztja. 

Később a teátrum egy újabb bejegyzésben foglalkozott a történtekkel. E szerint az elmúlt hónapok történései megrázták a Nemzeti Színház társulatát. Nem pusztán a baleset ténye jelentett traumát, hanem a balesetet szenvedett volt kollégák részéről tapasztalt elhatárolódás a színház vezetésétől és közösségétől, illetve a kommunikációra való hajlandóság teljes hiánya.

Sajnálatukat fejezték ki, amiért „nem a színházi világ csodáitól, a közös alkotások sikereitől hangos a sajtó, hanem a nyilvánosság előtt zajló üzenetekben megfogalmazott fals és a legtöbb esetben nem helytálló” információktól. Hónapokig igyekeztek kerülni a nyilvános felületeken történő kommunikációt, azonban jelen helyzetben már kénytelenek e csatornákon is reagálni a történtekre. Állásfoglalásukat azzal zárták, hogy a színház vezetése továbbra is reménykedik az elmúlt hónapok negatív történéseinek mielőbbi, mindenki számára megnyugtató módon történő lezárásában és teljes figyelmével az alkotó, művészeti értékek teremtésére irányuló munkára koncentrálni.

Vidnyánszky Attila hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, Horváth Lajos Ottóval van egy vitájuk. Ő az igazgató szerint a baleset estéjén nem oda lépett a díszleten, ahová a próbák alatt harmincháromszor, hanem egy másik irányba, és emiatt zuhant le.

A Nemzeti Színházban 2023. november 10-én történt Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót ért balesettel kapcsolatban a színház belső vizsgálata lezárult, egyszemélyi felelősség senkit nem terhelhet – írta a Facebookon Csák János, aki akkor a kultúráért és innovációért felelős miniszter volt. Az azóta már távozott tárcavezető rövid bejegyzését azzal zárta, hogy Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását, amit ő elfogadott.