Több allergén összetevő is tilalmazott lesz a közétkeztetésben - írja egy, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva a 24.hu.
Ez pedig a földimogyoró, a diófélék, a szezámmag és az ezekből készült termékek. A portál szerint mindez azt jelenti, hogy az állami intézmények menzáin nem ehetünk több dióstésztát, müzliszeletet vagy éppen mogyorókrémes kenyeret.
Megjegyzik, hogy becslések szerint Magyarországon mintegy 40 ezer ételallergiás gyermek él, s 20 ezren vannak azok, akinél akár életveszélyes anafilaxiás reakció is jelentkezhet. Legtöbbjük a földimogyoróra érzékeny és akkor is súlyos reakcióik lehetnek, ha mindössze csak hozzáérnek az ételhez.
Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője, Janklovics Natasa a 24.hu-nak azt mondta, a kormányhatározattal jelentősen csökkenhet a pedagógusok szorongása, hiszen minimálisra mérséklődik az anafilaxiás reakciók kockázata az oktatási intézményekben.
Tényleg új „divat” az ételallergia?