Együk a „tökéletes” gyümölcsöt, amíg van!

Publikálás dátuma
2018.06.03 16:14
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A tavasz, nyár eleje az eper szezonja, vegyük, együk, mert finom, egészséges és az alakunknak sem árt.

Az epret nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. A népszerű bogyós gyümölcsnek mintegy 600 fajtáját tartják számon, és a források alapján már több mint kétezer éve fogyasztja az ember.

Egészséges

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Kutatók szerint a rózsa távoli rokona az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint a körtében. Tartalmaz még mangánt, rezet, káliumot és jódot, magas rosttartalma pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez, a székrekedés megelőzéséhez, illetve bizonyos daganatos betegségek rizikójának csökkentéséhez. Kismamáknak is érdemes enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját. Az eperben található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megelőzik, hogy a vérerek falán úgynevezett plakkok alakuljanak ki, biztosítják a megfelelő véráramlást.

Az alacsony kalóriatartalmú és szinte teljesen zsírszegény epret azok is bátran fogyaszthatják, akiknek magas a vérnyomása, ráadásul segít is szabályozni azt. Kutatások szerint a rendszeres eperfogyasztás – főleg, ha desszertként, nagyobb étkezések után tálalják fel – a vércukorszintre is jó hatással van: megakadályozza a hirtelen emelkedéseket-csökkenéseket is – olvasható az EgészségKalauzon.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a kor előrehaladtával természetes szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát is. Az eperben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók szerint segítenek ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az eperben gazdag étkezés hosszú távon akár 2,5 évvel is megfiatalíthatja az agyat

Meleg napokon remek szomjoltó, laktat, ezáltal fogyókúrázók is fogyaszthatják, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Szépít, méregtelenít, fiatalít, kiváló az emésztési panaszok kezelésére, vesebántalmak esetén, a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására. Tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén, a pattanásos bőr kezelésére is jó – írta a HáziPatika.

Finom

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az illata alapján válasszunk fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal ellátott példányokat, amelyeket a legjobb, ha gyorsan elfogyasztunk. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb két-három napig tárolható. Fogyasztás vegyük ki és hagyjuk egy kis ideig szobahőmérsékleten illatozni. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. A friss, zamatos földieperből kitűnő levest vagy koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Főzhetünk belőle lekvárt, öntetet vagy fagylaltot is. Nyersen, cukrozva (ha muszáj) vagy tejszínhabbal sokak kedvence, és gyakran eperhabot is készítenek belőle. Süteményekbe, szörpnek, bólé és bor készítésére is alkalmas. Rosszul viseli a közvetlen magas hőmérsékletet, még lekvárfőzésnél is a lehető legalacsonyabb fokozatot érdemes választani – ajánlja a Mindmegette.

Szerző
2018.06.03 16:14

Miért éppen a só emeli meg a vérnyomást?

Publikálás dátuma
2018.09.22 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
A magas vérnyomás kialakulása számos olyan okra vezethető vissza, amelyeknél van választási lehetőségünk. Az egyik ilyen sófogyasztás.

Nem csak az asztali sózásra kell figyelni

A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást – mondta dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. A sófogyasztás olyan fontos tényező a magas vérnyomás kialakulásában, hogy az Egészségügyi Világszervezet is hangsúlyozza a bevitel visszaszorításának fontosságát. 
Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A sófogyasztás 5 g/nap, nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség alá történő csökkentése a stroke kockázatát 23 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig 17 százalékkal csökkenti. A magasvérnyomás betegeknél az ajánlott napi nátriumbevitel 2-3,5 mg. 
A magyar lakosság sófogyasztása azonban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak – mondta a szakember.
Fontos tudni, hogy nem csak az asztali sózást kellene visszaszorítani. Elsődlegesen a főzésnél ajánlatos kevés és nátriumszegény sót használnunk, másodsorban jóval kevesebbet kellene fogyasztani a magasabb sótartalmú élelmiszerekből, mint a húskészítmények, a készételek, a reggeli gabonafélék, a chipsek és a sós rágcsálnivalók, a szószok, és az ételízesítők. 

Tünet nélkül is fontos a mérés

Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több mint fele magasvérnyomás betegségben szenved. A néma gyilkosnak is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni. 

Amikor kardiológushoz kell fordulni:

  • - reggelente jelentkező fejfájás,
  • - tompa fájdalom a tarkóban, halántékban, ami lehajláskor fokozódik,
  • - romló koncentráció, egyensúlyérzék,
  • - verejtékezés,
  • - múló látászavar.
Szintén fontos lenne a rendszeres otthoni mérés és az alkalmankénti orvosi ellenőrzés, ha a családban már előfordult magasvérnyomás betegség, ugyanis a hajlam örökölhető. A magas vérnyomás kialakulását az életmód is nagymértékben befolyásolja – hangsúlyozta dr. Kapocsi Judit.

Először az életmód, aztán a gyógyszer

„A magas vérnyomást, a komoly szövődmények elkerülése érdekében feltétlenül kezelni kell. A sikeres kezeléshez a pontosan beállított gyógyszerek szedésén kívül az életmódon is változtatni kell, akár egy profi életmódprogram segítségével"
- mondta dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.
Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy a testsúly normalizálása, a só-, valamint az alkoholfogyasztás mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása, a dohányzás elhagyása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Általában ajánlják a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, a rendszeres halfogyasztás és a fehér húsok előtérbe helyezése. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a testsúly csökkentése a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. 
A legkisebb tünetek - gyengeség, légszomj, mellkasi szorítás, vagy akár csak diszkomfort, szédülés, „rendetlenkedő” szívverés - tapasztalása esetén, vagy többször emelkedett vérnyomás érték mérése esetén célszerű kardiológushoz fordulni – tanácsolta a szakorvos.
2018.09.22 14:14
Frissítve: 2018.09.22 14:14

Mindenkit megvisel a durva változás: nyárból hirtelen késő őszbe érkezünk

Publikálás dátuma
2018.09.21 12:15

Fotó: Shutterstock/
Drasztikus lesz a hidegbetörés. Két hidegfront is közelít: péntek éjjel és hétfőn érik el az országot. Hatásukra orkánerejű szél, eső várható és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira.
Nagyon drasztikus lesz a változás, ami ráadásul két hullámban érkezik – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Péntek késő estétől északnyugatról jön az első front, ami éjszaka és szombaton vonul át az ország felett. Ez véget vet a hosszúra nyúlt nyári időnek. A másik, erősebb hidegbetörés hétfőn éri el a térségünket; csapadékkal, viharos, orkánerejű széllel.
Az átvészelést ugyan némileg segítheti, hogy a múlt hét nyugodt időjárása miatt a szervezetünk feltöltődhetett, viszont az, hogy az augusztusi időjárás ilyen sokáig kitartott, azt eredményezi, hogy rendkívüli gyorsasággal, normális átmenet nélkül váltunk évszakot, ráadásul azonnal az ősz végébe érkezünk: kifejezetten novemberi időjárási körülményekkel kell szembesülnünk. Ez szélsőségesen gyors változásra kényszeríti a szervezetünket, amit mindenki megérez, az erre érzékenyek különösen megszenvedhetik – mondta a meteogyógyász a Népszavának
Pintér Ferenc felhívta a figyelmet, hogy különösen fontos odafigyelnünk az érzékenyebbekre és a veszélyeztetettekre: az idős, egyedül élő, beteg emberekre. Az epilepsziásokra kifejezetten, mert ilyenkor többszörösére nő a rohamaik kialakulásának esélye, ahogy nagy lesz a stroke és az infarktus veszélye is.
"Ezekben az esetekben pedig különösen fontos, hogy hamar érkezzen a segítség, mert perceken múlhat az élet."
Az úton lévőknek is észnél kell lenniük, ilyenkor fokozott a balesetveszély, de a koraszülések száma is megugrik.
Az időjárás változásaira változatos, egyénenként eltérő tünetekkel reagálunk, amelyeket egyébként kivizsgálás alapján egyénileg is lehet kezelni
– emelte ki Pintér Ferenc.
Biztos, hogy rengeteg ember fog tapasztalni a hidegfronttal, illetve a nagy változásokkal járó tüneteket. Ezek a fejfájástól kezdve az ízületi és emésztési panaszokon át az alvásproblémákig igen változatosak lehetnek. Számítani kell görcsös panaszok megjelenésére is.
Banálisnak tűnhet, de az is gondot okoz, hogy hirtelen másképp kell öltözködni: a nyári ruhákat viharos sebességgel kell télire cserélni. Szombattól hétfőig nagyjából 15 fokos lesz a hőmérséklet-csökkenés, de ezt jóval többnek: húsz fokot is meghaladónak fogjuk érezni, ami lényegében a november végi, majdnem téli időjárást idézi. 
Egy héten túlra nem nagyon lehet előrejelzést adni, de a szakember szerint az nagyon valószínű, hogy a ma még élvezhető magas hőmérséklet már nem tér vissza, végérvényesen megérkezik az ősz.
2018.09.21 12:15
Frissítve: 2018.09.21 13:14