Máris fárasztó az ősz – Turbósítsunk természetesen!

Publikálás dátuma
2018.09.12 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A tanévkezdés megviseli a gyerekek immunrendszerét. A támogatása, megerősítése azért is fontos, hogy minél kevesebbet legyenek betegek, ehhez a dietetikus a természetes vitaminforrásokat ajánlja.
A fertőzéseket teljesen ugyan nem lehet megelőzni, sőt azt is szokták mondani, hogy gyerekkorban az immunrendszer fejlődéséhez szükségesek is, de jobb, ha iskoláskorban már ellenállóak a gyerekek. 

Legyen kétfrontos a támadás!

A vastagbél az emberi immunrendszer legbefolyásosabb szerve, ezért ennek egészséges működésére is oda kell figyelni. Ehhez például elegendő mennyiségű rostot kell fogyasztani, például ha len-, szezám- és napraforgómagot és akár mandulát ledarálunk, a ragacsos port pedig szendvicsre szórjuk, még a válogatós gyerekek is megeszik. 

Inkább természetes vitamint

A dietetikus azt ajánlja, első körben ne vitaminkészítményekhez nyúljunk, mert a kémiai előállítás következtében nem tudnak annyira hasznosulni, mint a természetes formájúak. A felszívódásuk szempontjából nagyon fontos az is, hogy milyen környezetben jutnak be a szervezetbe, mert egymás hatását tudják erősíteni, illetve az élelmiszerekben lévő bizonyos fehérjék, zsírsavak, szénhidrátok is segítik a hasznosulásukat. A vitaminkészítményeket inkább csak akkor alkalmazzuk, ha a gyerek nem hajlandó például semmilyen „egészséges” ételt enni – mondta a Népszavának Barcza Zsuzsanna
A leghasznosabb élelmiszerek ősszel a színes zöldségek és gyümölcsök, amelyek számos flavonoidot, antioxidáns természetű anyagot tartalmaznak. Ezek bizonyos vitaminok előanyagai, vírus- és baktériumellenes hatással is rendelkeznek, vagy kimondottan stimulálják is az immunrendszert. 
Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldségféle a cékla. Ha a gyerek hajlandó megenni, érdemes nyersen is fogyasztani, például lereszelve és citromlével, mézzel és köménymaggal vagy szerecsendióval ízesítve, remek, pikáns pürét keverhetünk. Sütve-főzve húsok körete is lehet. Bár hőkezelés hatására a C-vitamin tartalma elillan, antioxidánsként továbbra is jó szolgálatot tesz, ráadásul a bélrendszert támogató hatása úgy a legerősebb, ugyanis a benne lévő pektin nevű, folyékony rost hőkezelés hatására aktivizálódik és a komoly gyulladáscsökkentő hatása mellett a salakanyagok távozását is természetes módon segíti.
A kék- vagy vörös szőlő is gazdag antioxidánsokban, a felnőttek ezt, időnként és mértékkel, jó minőségű vörösborral is helyettesíthetik. Hasznos színes étel még a vörös káposzta is, aminek egyrészt a rostanyagai segítik a bél- és az immunrendszert, másrészt a benne található C-vitamin és flavonoid-tartalom miatt ajánlott a fogyasztása. A savanyú káposzta és a leve is áldásos hatású, az erjedési folyamatok következtében olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket a vastagbélben élő baktériumok jól tudnak használni. 
Az ősszel termő csipkebogyó nagyon magas C-vitamin és antioxidáns-tartalommal rendelkezik, de ha leforrázva teát készítünk belőle, az előbbit teljesen elveszti. Érdemes ezért inkább ledarálni és hideg vagy langyos vízben áztatva készíteni a teát, vagy alacsony hőkezeléssel gyártott lekvárt vásárolni. Ebből egy kiskanálnyi fedezi a gyerekek napi C-vitamin szükségletét. 
Divatos és szintén magas C-vitamin tartalmú bogyós növény a homoktövis, amelyet a csipkebogyóhoz hasonlóan érdemes felhasználni, de kereshetünk százszázalékos koncentrátumból álló szörpöt is. Mézzel édesített változatot is választhatunk, mert annak vírus-, illetve baktériumölő hatása is hasznos. Ízesítésre használhatunk gyömbért is, ami szintén számos jótékony hatással rendelkezik. A gyerekek kihűlt teájába reszelhetünk vagy dobhatunk egy kis darabot. Az közismert, hogy a citrom és a grapefruit gazdag C-vitaminban, a belőlük készült, százszázalékos tisztaságú illóolaj pár cseppje is jó ízesítője lehet a langyos teának.
A cukor nélkül készült aszalt gyümölcs, például sárgabarack, szilva is magas antioxidáns tartalmú, ezért önmagában vagy langyos vízbe áztatva a levével együtt is fogyasztható.
A sütőtök és a sárgarépa is hasznos, mert karotinoidokat tartalmaznak, készíthetünk belőlük pürét is, amivel például narancssárga galuskát is készíthetünk. Magas a pektintartalmuk is, ezért fontos, hogy sütve vagy főzve együk.
Frissítve: 2018.09.12 14:14

Két budapesti hamburgerezőt is Európa legjobbjai közé választottak

Publikálás dátuma
2019.02.22 13:00
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Két belvárosi hamburgerező is rákerült egy utazási portál 50 legjobb európai hamburger listájára.
Két budapesti hamburgerezőt is beválogatott Európa ötven legjobbja közé a Big Seven Travel nevű utazási portál - vette észre az Index. A tesztelők minden országból válogattak résztvevőket. A rangsor a portál mintegy másfél milliós olvasótábora mellett kiválasztott gasztro-szakértők, illetve -bloggerek véleménye, valamint az éttermek online értékelései, médiamegjelenései alapján alakult ki.
A négy budapesti éttermet is üzemeltető Bamba Marha Burger Bár az ötödik, míg a Tuning Bar & Burger a 42. helyet szerezte meg az európai listán. A kontinens legjobb burgerét Londonban, a Burger And Beyond nevű helyen lehet venni. A hamburgerlista második helyére a koppenhágai Gasoline Grill került, a harmadik pedig a prágai Dish lett.
Frissítve: 2019.02.22 13:00

Hirtelen érkezik, viszont lassan gyógyul a légúti fertőzések gyakori szövődménye

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tüdőgyulladás tünetei rendszerint gyorsan jelentkeznek, ám a gyógyulás jóval lassabb folyamat, a teljes felépülés akár több hétig is eltarthat.
A tüdőgyulladások többsége általában egy felső légúti fertőzéssel - megfázással, náthával - indul. Ha ennek nem megfelelő a kezelése, az alsó légutakra: légcső-, hörgő-, vagy ha a tüdőszövetre is húzódhat, és tüdőgyulladás alakulhat ki. 
Mellkasröntgennel lehet megállapítani, hogy valóban tüdőgyulladás zajlik-e a szervezetben, fontos elkülöníteni például a nagyon hasonló tüneteket produkáló hörgőgyulladástól – mondta Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A tüdőröntgen a betegség kiterjedéséről is képet ad, kis elváltozásról vagy súlyosabb, kétoldali tüdőgyulladásról van-e szó, esetleg szövődményként mellhártyagyulladás is fennáll-e.

Nem mindegy: vírus vagy baktérium okozza

A kezelés függ a betegség típusától: ha vírusos tüdőgyulladásról van szó, akkor alapvetően tüneti kezelés javasolt: ágynyugalom, bőséges folyadékfogyasztás, láz- és köhögéscsillapítás. Baktérium okozta fertőzés esetén a tünetek alapján lehet elkülöníteni, hogy típusos vagy atípusos tüdőgyulladás okozza-e a panaszokat.
A Pneumococcus baktérium okozta típusos tüdőgyulladás markáns tünetekkel jár: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, gennyes köpetürítés jelentkezhet és általános gyengeség érzés, elesett állapot kíséri. Ha a megbetegedés hátterében atípusos kórokozó szerepel, magas láz helyett hőemelkedés, kínzó ingerköhögés, influenzaszerű tünetek -fejfájás, végtag-, izom- és ízületi fájdalom- jellemzőek, és hasi panaszok is társulhatnak.
A baktérium okozta tüdőgyulladás kezelése antibiotikummal történik. Fajtájától függően különböző hatóanyagú antibiotikumra lehet szükség. Ha nem lehet egyértelműen eldönteni, melyik típussal van dolgunk, akkor egy időben akár kétféle antibiotikum szedésére is szükség lehet.
A tüdőgyógyász felhívta a figyelmet, hogy 
a felírt gyógyszereket a megadott adagolás szerint és ideig kell szedni. Ettől eltérni akkor sem szabad, ha már jobban érezzük magunkat.
 Ha ugyanis túl korán abbahagyjuk az antibiotikum szedését, a tünetek kiújulhatnak, még komolyabb tünetek, szövődmények jelentkezhetnek, másrészt a baktérium ellenállóvá válik az adott antibiotikumra, és sokkal nehezebben kezelhető a betegség.
Frissítve: 2019.02.22 12:47