Máris fárasztó az ősz – Turbósítsunk természetesen!

Publikálás dátuma
2018.09.12 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
A tanévkezdés megviseli a gyerekek immunrendszerét. A támogatása, megerősítése azért is fontos, hogy minél kevesebbet legyenek betegek, ehhez a dietetikus a természetes vitaminforrásokat ajánlja.
A fertőzéseket teljesen ugyan nem lehet megelőzni, sőt azt is szokták mondani, hogy gyerekkorban az immunrendszer fejlődéséhez szükségesek is, de jobb, ha iskoláskorban már ellenállóak a gyerekek. 

Legyen kétfrontos a támadás!

A vastagbél az emberi immunrendszer legbefolyásosabb szerve, ezért ennek egészséges működésére is oda kell figyelni. Ehhez például elegendő mennyiségű rostot kell fogyasztani, például ha len-, szezám- és napraforgómagot és akár mandulát ledarálunk, a ragacsos port pedig szendvicsre szórjuk, még a válogatós gyerekek is megeszik. 

Inkább természetes vitamint

A dietetikus azt ajánlja, első körben ne vitaminkészítményekhez nyúljunk, mert a kémiai előállítás következtében nem tudnak annyira hasznosulni, mint a természetes formájúak. A felszívódásuk szempontjából nagyon fontos az is, hogy milyen környezetben jutnak be a szervezetbe, mert egymás hatását tudják erősíteni, illetve az élelmiszerekben lévő bizonyos fehérjék, zsírsavak, szénhidrátok is segítik a hasznosulásukat. A vitaminkészítményeket inkább csak akkor alkalmazzuk, ha a gyerek nem hajlandó például semmilyen „egészséges” ételt enni – mondta a Népszavának Barcza Zsuzsanna
A leghasznosabb élelmiszerek ősszel a színes zöldségek és gyümölcsök, amelyek számos flavonoidot, antioxidáns természetű anyagot tartalmaznak. Ezek bizonyos vitaminok előanyagai, vírus- és baktériumellenes hatással is rendelkeznek, vagy kimondottan stimulálják is az immunrendszert. 
Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldségféle a cékla. Ha a gyerek hajlandó megenni, érdemes nyersen is fogyasztani, például lereszelve és citromlével, mézzel és köménymaggal vagy szerecsendióval ízesítve, remek, pikáns pürét keverhetünk. Sütve-főzve húsok körete is lehet. Bár hőkezelés hatására a C-vitamin tartalma elillan, antioxidánsként továbbra is jó szolgálatot tesz, ráadásul a bélrendszert támogató hatása úgy a legerősebb, ugyanis a benne lévő pektin nevű, folyékony rost hőkezelés hatására aktivizálódik és a komoly gyulladáscsökkentő hatása mellett a salakanyagok távozását is természetes módon segíti.
A kék- vagy vörös szőlő is gazdag antioxidánsokban, a felnőttek ezt, időnként és mértékkel, jó minőségű vörösborral is helyettesíthetik. Hasznos színes étel még a vörös káposzta is, aminek egyrészt a rostanyagai segítik a bél- és az immunrendszert, másrészt a benne található C-vitamin és flavonoid-tartalom miatt ajánlott a fogyasztása. A savanyú káposzta és a leve is áldásos hatású, az erjedési folyamatok következtében olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket a vastagbélben élő baktériumok jól tudnak használni. 
Az ősszel termő csipkebogyó nagyon magas C-vitamin és antioxidáns-tartalommal rendelkezik, de ha leforrázva teát készítünk belőle, az előbbit teljesen elveszti. Érdemes ezért inkább ledarálni és hideg vagy langyos vízben áztatva készíteni a teát, vagy alacsony hőkezeléssel gyártott lekvárt vásárolni. Ebből egy kiskanálnyi fedezi a gyerekek napi C-vitamin szükségletét. 
Divatos és szintén magas C-vitamin tartalmú bogyós növény a homoktövis, amelyet a csipkebogyóhoz hasonlóan érdemes felhasználni, de kereshetünk százszázalékos koncentrátumból álló szörpöt is. Mézzel édesített változatot is választhatunk, mert annak vírus-, illetve baktériumölő hatása is hasznos. Ízesítésre használhatunk gyömbért is, ami szintén számos jótékony hatással rendelkezik. A gyerekek kihűlt teájába reszelhetünk vagy dobhatunk egy kis darabot. Az közismert, hogy a citrom és a grapefruit gazdag C-vitaminban, a belőlük készült, százszázalékos tisztaságú illóolaj pár cseppje is jó ízesítője lehet a langyos teának.
A cukor nélkül készült aszalt gyümölcs, például sárgabarack, szilva is magas antioxidáns tartalmú, ezért önmagában vagy langyos vízbe áztatva a levével együtt is fogyasztható.
A sütőtök és a sárgarépa is hasznos, mert karotinoidokat tartalmaznak, készíthetünk belőlük pürét is, amivel például narancssárga galuskát is készíthetünk. Magas a pektintartalmuk is, ezért fontos, hogy sütve vagy főzve együk.
2018.09.12 14:14
Frissítve: 2018.09.12 14:14

Némán támad a modern mumus: a metabolikus szindróma

Publikálás dátuma
2018.09.25 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Mindenhonnan azt halljuk, világszerte egyre inkább terjed az elhízás. A túlsúly az esztétikai és akár lelki problémákon túl komoly egészségügyi kockázatokat is rejt, súlyos betegségek okozója lehet.
A ma sokat, gyakran mumusként emlegetett, és egyre gyakoribb betegség, a metabolikus szindróma fő okozója a túlsúly. 
„Az elhízott emberek száma hallatlan mértékben, robbanásszerűen megnövekedett az elmúlt évtizedekben. Ennek okát természetesen folyamatosan kutatják, de az biztosnak látszik, hogy az úgynevezett modern táplálkozás és a testmozgás sokszor teljes hiánya áll a hátterében”
– mondta a Népszavának dr. Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológusa.
A metabolikus szindróma meghatározásakor, bár régóta ismert betegség, eleinte az bizonyosodott be, hogy bizonyos szív-, érrendszeri betegségek – infarktus, agyvérzés, amputációhoz vezető alsóvégtagi érszűkület – nem véletlenül alakultak ki. Nagy vizsgálatokkal mutatták meg, hogy egyes betegségek mellett gyakrabban megjelenhet például a magasvérnyomás-betegség, a vérzsírszintek és a húgysavszint emelkedése, valamint a cukorbetegség is. Később kiderült, hogy az elhízás önmagában is önálló rizikótényező lehet. Több nemzetközi társaság is dolgozott azon, hogy meghatározza a metabolikus szindróma definícióját és veszélyeztetettségi körét. 
„Az biztosan mondható, hogy a magasabb vérzsírok és még inkább az emelkedett vércukorértékek a leggyakoribb kiváltó okok. Sokszor olvasható, hogy a metabolikus szindróma egyenlő az inzulinrezisztenciával, pedig ez az anyagcsere-betegségekkel foglalkozó nemzetközi és magyar társaságok egyöntetű véleménye alapján sem igaz. Ugyanakkor van átfedés, az azonban nem igaz, hogy minden metabolikus szindrómásnak van inzulinrezisztenciája, és nem is feltétlenül minden inzulinrezisztenciásnak van metabolikus szindrómája is.”

Tünetegyüttes

A metabolikus szindróma diagnózisához szükséges kritériumokat 2009-ben határozta meg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség az Amerikai Kardiológiai Társaság egyetértésével. Jelenleg ennek, a világszerte elfogadott kritériumrendszernek első eleme a haskörfogat mérete. Ennek sztenderdje azóta finomodott, etnikum-, illetve országspecifikus értékeket határoztak meg, így más Amerikában, Ázsiában és Európában is. A kontinensünkön a középértéket kell figyelembe venni: férfiaknál 94, nőknél pedig 80 centiméterig tartják normálisnak. A mérése igen egyszerű: a köldök magasságában egy mérőszalaggal megoldható. A következő két kritérium a vérzsír értékei: a koleszteriné és a trigliceridé. Utóbbit akkor tekinti kórosnak az ajánlás, ha 1,7 mmol/l vagy annál nagyobb. Az érték akkor is pozitívnak számít, ha erre gyógyszert kell szednie a betegnek. A „rossz” HDL-koleszterinértéknek férfiak esetében 1,0 mmol/l, nőknél pedig 1,3 mmol/l-nél kevesebbnek lennie, gyógyszer nélkül. A vérnyomásnak – gyógyszer nélkül – 130 Hgmm systolés és 85 Hgmm diastolés érték alatt kell lennie. Az ötödik feltétel nem egyszerűen a cukorbetegség, hanem a kóros éhomi vércukorérték, aminek határa 5,6 mmol/l. Ha ebből az öt értékből három pozitív, ki lehet mondani, hogy a betegnek metabolikus szindrómája van – magyarázta a Budai Egészségközpont szakorvosa.

Cukorbetegség két megelőző állapota

Az egyik a károsodott éhomi vércukorérték, a másik a csökkent glukóztolerancia.

Nem feltétlenül lehet észrevenni, pedig kellene

Gyanakodni csak a haskörfogat értéke alapján lehet, mert a többi eltérés általában nem okoz tünetet. Súlytöbblet esetén ezért érdemes ellenőriztetni a többi paramétert is, akkor különösen, és akár már fiatalon is, ha a családban volt szív-, érrendszeri betegség.
„Az egyes kórállapotokat külön kell orvosolni; a vérnyomás, a triglicerid, a koleszterinszint beállítása mellett a legfontosabb a zsigeri zsírszövet miatt megnövekedett haskörfogat csökkentése. Ez elsősorban életmódi terápiával – étrend és fizikális aktivitás –, illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel valósítható meg.”
A metabolikus szindróma akár súlyos betegségeket, például érelmeszesedést is okozhat, ennek következtében jelentősen romolhat az élet minősége, hiszen fájdalmat, de súlyos esetben a láb elvesztését is eredményezheti. Egészségrontó, de akár életveszélyes szövődménye az infarktus és a stroke is. 
2018.09.25 14:14
Frissítve: 2018.09.25 14:14

Ingyenes ultrahang vizsgálatokkal csökkentik a várólistát Budapesten

Publikálás dátuma
2018.09.25 10:05

Fotó: Oltalom/
Ingyenes ultrahang vizsgálattal segíti a hosszú várólisták csökkentését az Oltalom Karitatív Egyesület. Csütörtöktől október végéig várják mindazokat, akik akár hónapokat is kénytelenek várni a szűrésre.
A hosszú várólisták miatt sokak akár hónapokat kénytelenek várni egy ultrahang vizsgálatra. Az Oltalom Rendelő ezen a helyzeten igyekszik átmenetileg javítani: szeptember végétől egész októberben 500 díjmentes vizsgálatot ajánl fel az arra rászorulóknak. 
A teljes értékű vizsgálatokat radiológiai végzettséggel rendelkező orvosok végzik. A vizsgálat végén a páciensek szakvéleményt/leletet kapnak, amely ugyanolyan értékkel bír, mint amilyen egy társadalombiztosítás keretein belül történő kivizsgálás lelete - derül ki a szervezet közleményéből.
Olyan betegeket tudnak fogadni a Dankó utcai rendelőjükben, akik már rendelkeznek beutalóval; legalább 1 hónapos határidőre kaptak máshol időpontot; és a vizsgálat előtt telefonon bejelentkeznek. Időpontot egyeztetni szeptember 24-től hétköznap 8:00 és 14:00 óra között lehet a +36 70 529 3911-es telefonszámon. A jelentkezéshez szükség van a páciens nevére, telefonos elérhetőségére és a beutalójának jobb felső sarkában található naplószámra. 
2018.09.25 10:05