Weber: Orbán nem old meg semmit egy bocsánatkéréssel

Publikálás dátuma
2019.03.14. 19:32
Orbán és Weber
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje ismét megerősítette, az ultimátum pontjaiban nincs helye vitának. Közben szinte minden érintett úgy nyilatkozott, a Fidesz helyzetén "levelek már nem segítenek."
Orbán Viktor bocsánatkérése jelzésértékű, ez azonban még nem oldja meg a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságával kapcsolatos alapvető kérdést – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje. A politikus Karlsruhéban beszélt erről a német Kereszténydemokrata Unió európai parlamenti választásokkal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján - közölte a hvg.hu.

A kedden Magyarország járt Weber ismét felszólította a magyar kormányfőt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak és rendezze a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét.
Kijelentette: ezekben a pontokban nincs helye vitának. Úgy fogalmazott, hogy az EPP berkein belül nem engednek az alapjogi kérdésekben.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek Münchenben adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat az EPP-n belül.

"Fontos jelzés, ha valaki bocsánatot kér megfogalmazásokért. Mindig arra kell törekednünk, hogy hidakat építsünk és elejét vegyük a szakadásoknak. Az EPP ugyanakkor egy értékközösség. Az értékek pedig nem képezik alku tárgyát" – magyarázta Söder, majd kijelentette:
Orbánnak kell döntenie arról, hogy milyen irányt akar követni. "Ennek azonban tartósnak kell lennie. Nincs ugyanis értelme annak, hogy minden héten újabb vitát folytassunk erről"

– hangsúlyozta a bajor politikus.

Kiemelte, hogy nem csak Orbán Viktor álláspontjáról van szó ebben a kérdésben. Söder szerint az EPP többi tagpártjánál ismét a bizalom tartós kiépülésére van szükség.

A magyar miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását. Ebben bocsánatot kért a "hasznos idióták" kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. A miniszterelnök azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést.

A flamand kereszténydemokraták (CD&V) elnöke a levélre reagálva azt közölte, elfogadta Orbán Viktor kormányfő bocsánatkérését, pártja azonban továbbra is támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). Wouter Beke arról számolt be, hogy elfogadja Orbán Viktor bocsánatkérését a bántó nyelvezet miatt, de az ügy nem arról szól, hogy ő sértve érzi-e magát,
hanem az alapvető európai értékek, például a sajtószabadság és a hatalmi ágak elválasztásának tiszteletéről, illetve a jobb együttműködésről a külső határok védelmében, s ebben nem lát semmilyen változást.

Hasonlóan nyilatkozott több más EPP-tagpárt vezetője is, Maxime Prévot, a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH) például azt mondta, a bocsánatkérés semmit nem változtat azon a véleményükön, hogy a nagyobbik magyar kormánypártnak nincs többé helye az EPP-ben. Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) elnöke rámutatott, hogy Orbán mindössze egyetlen kijelentéséért kért elnézést, intézkedéseiért, egyéb nyilatkozataiért és kampányaiért nem, s ez nem elegendő.
Petteri Orpo, a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) elnöke azt közölte, hogy megkapta az üzenetet, de nem vonják vissza kizárási indítványukat.
"Ezen a ponton levelek már nem segítenek, a Fidesznek tettekkel kell bizonyítania elkötelezettségét az EPP mellett, de ez nem történt meg"

– emelte ki.


Szerző

Leszavazta a brit parlament az újabb Brexit-népszavazásról szóló javaslatot

Publikálás dátuma
2019.03.14. 18:26

Fotó: Benjamin Furst / AFP
A képviselőknek egész pontosan arról kellett dönteniük, hogy ha hosszabbítást kér a kormány a Brexitre, akkor újabb népszavazást is rendezzenek. A kilépés halasztásáról is hamarosan voksolnak.
334-85 arányban elutasította a brit alsóház azt a módosító javaslatot, amely újabb referendum kiírására kényszerítette volna a londoni kormányt a Brexittel kapcsolatban - tudósít a hvg.hu. A képviselőknek egészen pontosan arról kellett dönteniük, hogy ha hosszabbítást kér a kormány a Brexitre, akkor újabb népszavazást is rendeznek.

A szavazások sora még ma folytatódik, a kormány fő javaslata arról szól, kérje-e a kormány az Európai Uniótól a Brexit halasztását. Alapesetben a határidő rövid (június 30-ig tartó) kitolásáról lenne szó, de könnyen lehet, hogy ez hosszabb időre is elhúzódik.
Szerző

Nem hatotta meg a címzetteket Orbán "bocsánatkérő" levele

Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:45
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak
Fotó: Szecsődi Balázs /
A flamandok mellett luxemburgi, finn és svéd pártvezetők sem kérnek a magyar miniszterelnök mea culpázásából.
Nemcsak a flamand kereszténydemokraták gondolják úgy, hogy Orbán Viktor csütörtökön közzé tett, az Európai Néppárt (EPP) Fidesszel szembehelyezkedő pártjainak írt levele nem változtat a lényegen: azon, hogy a magyar kormányfő alakulatának távoznia kell a pártszövetségből. Mint korábban beszámoltunk róla, Wouter Beke, a flamand párt vezetője úgy válaszolt, a levél, amelyben Orbán bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját, nem módosítja azt, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.
A luxemburgi Frank Engel a Facebook-oldalán válaszolt Orbán levelére: “Orbán elnézést kér, amiért a baloldal ‘hasznos idiótáinak’ nevezett minket. Ezt elfogadom. De nekünk nem a baloldallal van bajunk, hanem Orbánnal és a Fidesszel. Ezért pedig nem kért elnézést, vagyis a bocsánatkérése értelmetlen”. Petteri Orpo finn pártelnök hasonló bejegyzést tett a Twitteren, szerinte a Fidesznek tettekkel kellene bizonyítania, hogy kötődik az EPP-hez, ami nem történt meg. Ezért a párt nem vonja vissza a kizárásra vonatkozó javaslatát. Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékeltek európai parlamenti delegációvezetője is értesült a pártjának küldött levélről, amiről a Népszavának annyit mondott: Orbán eltávolodott a néppárti értékektől és folyamatosan új meg új határvonalakat lép át, ezért a bocsánatkérés már nem elég. 
Orbánnak hátra van még a Bécsbe költöző CEU ügyének rendezése, amely az EPP számára a legfontosabb, Orbán Viktor számára viszont a legkényelmetlenebb elvárás. A kormányfőnek lényegében rá kellene bólintania Manfred Weber tervére, amely egy bonyolult konstrukció keretében ugyan, de visszahozná az amerikai akkreditációjú képzéseket a budapesti székhelyű intézménybe. Német sajtóhírek szerint a kormányfő ebbe is beleegyezett, és már csak a bejelentés van hátra.