energiahatékonysági pályázat;Kaderják Péter;Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium;távhő;

2019-06-17 12:19:29

Távhőokosításba kezd a kormány

Távhőrendszerek "okosítására" biztosít társasházak-lakásszövetkezetek számára 10-50 százalékos vissza nem térítendő támogatást a kormány. A nyáron családi házak, azután pedig társasházak számára indulhat teljes körű energiafelújítási program.

Távhőrendszerek felújítására nyújt a beruházás 10-50 százalékára rúgó, vissza nem térítendő állami támogatást a kormány – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár. A kétmilliárdos keretű kiírásra – megfelelő közgyűlési döntéssel - szeptember 24. délelőtt 10 órától pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek. Kaderják Péter a – korábbi tudósításunk szerint e hónap elején általa már megelőlegezett - lépést azzal indokolta, hogy a (mintegy 600 ezer) hazai távfűtéses lakásból továbbra is körülbelül 200 ezer régi, szovjet technológiájú panelépületben üzemelő, elavult rendszer. A tapasztalatok szerint a fogyasztás lakásonkénti szabályozhatóságának megteremtése, úgynevezett okos költségosztók felszerelése, illetve a radiátorok cseréje önmagában átlagosan 10 százalékos fogyasztás- vagyis rezsicsökkenést eredményez. Kérdésre kifejtette: a forrást egyelőre körülbelül 7-10 ezer lakás felújítására tartják elegendőnek.

A majdani jelentkezésre is szolgáló honlapon időközben megjelent pályázati kiírás szerint a támogatható tevékenységek közé tartozik az okos mérésre alkalmas rendszerek kialakítása, a már meglévő költségmegosztók „okosítása”, meglévő okos rendszerekbe adatgyűjtők beszerelése, valamint járulékos beruházásként az egycsöves rendszer átalakítása, strangszabályozók felszerelése, a strangok hidraulikai beszabályozása, az egyedi szabályozás megteremtése, okos termosztatikus fej felszerelése, illetve alumíniumradiátorok felszerelése. A támogatás összege pályázatonként legalább 150 ezer, legfeljebb 75 millió forint, amiből az érintett lakásokra nem eshet 350 ezer forintnál több. A pályázatok végső benyújtási határideje 2020. március 31.

Kérdésünkre Weingartner Balázs kifejtette: várhatóan a nyár folyamán családi házak számára hirdetnek – akár teljes körű – energetikai felújítást lehetővé tévő, várhatóan ötmilliárdos keretű vissza nem térítendő támogatási programot. (Korábban e tárgyban szigetelési, nyílászárócsere-, cirkó- vagy akár napelemtelepítési támogatás lehetőségét említette.) Itt a támogatás mértéke a vállalt tételek száma arányában nőne. Várható tízmilliárdos nagyságrendű forrású társasházi kiírás is, a jelenleginél összetettebb pénzügyi szerkezetben.

Mai cikkünk kapcsán, melyben szakértők úgy vélték, hogy a 2017-es fordulótól eltérően azért nem jegyezték máig le a május 22-én meghirdetett gázkonvektorcsere-program kétmilliárdos keretét, mert a megugró építőipari költségek miatt a 60 százalékos állami támogatás sem elegendő, az államtitkárok kifejtették: vizsgálják a helyzetet és augusztus végéig várják a jelentkezőket. Kaderják Péter a tapasztalatok tükrében lehetségesnek tartott későbbi feltételmódosítást. Ugyanakkor – emlékeztetve, hogy máskor pedig a keret túl gyors lejegyzését kapták bírálatul – úgy vélte, a felújítást tervezőknek meg kell találniuk az egyensúlyt a rendelkezésre álló különböző anyagi források között. Weingartner Balázs pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az első nap a keret közel felét lehívták, vagyis a jelek szerint sokan jó előre alaposan felkészültek a kiírásra.