energiatakarékosság;energiahatékonysági pályázat;Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium;

Kedveszegett felújítók: az állami támogatás mellett sem éri meg lecserélni a konvektorokat

Az építőipari költségek ugrása miatt a jelek szerint 60 százalékos állami támogatás mellett sem éri meg lecserélni a konvektorokat. Ma új pályázatot hirdetnek.

Az Orbán-kormány számára meglehetős kínos módon máig nem jegyezte le a lakosság a vissza nem térítendő állami konvektorcsere-támogatás kétmilliárdos forrását. Bár a lehetőség közel egy hónapja, május 22-e óta adott, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legutóbbi, május végi közlése szerint addig háromezer pályázat a keret több mint felére támasztott igényt.

A több mint hárommillió hazai konvektor túlnyomó többsége elavult, pazarló, környezetszennyező, csereérett - közölte korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Közhasznú Kft. Az előző Orbán-kabinet 2017 őszén másfélmilliárdos kerettel ki is írt egy 80 százalékos támogatási arányú pályázatot, amiben egy lakásra legfeljebb félmillió forint jutott. Ezt a várakozásoknak megfelelő, hatalmas érdeklődés kísérte. Így a 13 ezer konvektor cseréjét ígérő hatezer szerencsés a hét térségből öt esetében néhány óra alatt lemerítette a keretet. Miközben tavaly az állam minden korábbinál több pályázati forráshoz jutott, a tárcák választások utáni átszabása egy év szünetet eredményezett. A következő konvektorhirdetmény így idén májusban érkezett. Bár a támogatási arány 60 százalékra csökkent, a lakásonként elkölthető összeg 750 ezerre, a keret pedig kétmilliárdra nőtt. Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatósági államtitkára ettől 15 ezer konvektor cseréjét remélte. Szakértők úgy látták, a könnyített feltételek miatt ez a forduló sem igényel több önrészt.

Az előtt, hogy most nem hogy órák, de még hetek alatt sem jegyezték le a forrást, az általunk megkérdezett szakértők is értetlenül állnak. Czabarka Mihály, a pályázatelőkészítéssel foglalkozó Projecdoctor Kft. ügyvezetője a lehetséges okok közé sorolja az építőipari költségek ugrását: az alapanyagok és a kivitelezés drágulása nyomán még 60 százalék állami támogatás mellett sem éri meg belevágni. Sokan cserélnék parapetes rendszereiket kazánra is, így inkább annak kiírására várnak. Áfa nélkül, feketén még így is sokan olcsóbban jönnek ki. Koritár Zsuzsanna, a MEHI ügyvezetője mindehhez a szakemberhiányt is hozzáfűzi. Czabarka Mihály szerint jelen helyzetben a felújítókat csak kétharmadnál magasabb támogatási arány mozgatná meg. Más szakértők úgy vélik: bár nem feltétlenül üdvözlendők a néhány óra alatt kifogyó pályázatok, az, hogy több millió elavult készülékből néhány ezer támogatott cseréjére sincs jelentkező, a feltételek kudarca. Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre az ITM-től vasárnap estig nem kaptunk választ.

Ma lebben fel a fátyolAz ITM ma új vissza nem térítendő energiafelújítási támogatásokat jelent be. Korábban lapunknak Weingartner Balázs egy ötmilliárdos keretű, családi házaknak szóló, szigetelési, nyílászárócsere-, cirkó- és napelemtelepítési programot valószínűsített, ahol a támogatási arány a vállalt feladatokkal együtt nőne. Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára egy minapi előadásában távhőpályázatot is említett. Czabarka Mihály szerint a felújítási kedv jelentősen nőhet a falusi csokban érintett településeken.