Orbán az EU-csúcson: "Paks nélkül nincs alacsony rezsi"

Publikálás dátuma
2019.06.21. 17:38

Fotó: JULIEN WARNAND / AFP
Kezdjünk tárgyalni a pénzről! - mentegetőzött a miniszterelnök a 2050-es klímacéljainak megtorpedózásáért.
"Jelentős lépéseket tettünk" - büszkélkedett a csütörtökön kezdődött EU-csúcsról szólva Orbán Viktor miniszterelnök. Örömmel mesélte például, hogy "Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott", ami jó hír Magyarországnak, mert "a magyar emberek" (itt vélhetően a Fidesz-KDNP-re gondolt) nem akarták őket. Hozzátette: vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki "ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak", és ez teljesült a csúcsjelöltek hoppon maradásával.
Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) van-e reménye fontos uniós posztra, a miniszterelnök úgy válaszolt, "igen, jó esélyünk van rá". A V4-eknek minden uniós pozícióra több, két-három jelöltje is van, és Orbán szerint az egyeztetéseken kellő súllyal képviselik majd érdekeiket. Neveket nem akart mondani.
A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak - az erős látszat ellenére - szerinte vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és a rezsi sem fog nőni - hangoztatta. Az EU 2050-ig érvényes klímavédelmi megállapodásának megtorpedózását - a kormányzati közleményhez hasonlóan - a rezsiszörnnyel indokolta. Közölte: a javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat. A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk - mondta.
"Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!"

- fűzte hozzá a kormányfő. Valójában viszont van rá esély, hogy az amúgy is drága magyar közművek további drágulásától igazából a külföldi befektetők rezsijét akarja megvédeni a kormány, mint ahogy a munkavállalóknak kifizetendő magas bérektől is szorgosan védi őket, miközben közpénz milliárdokkal tömi a zsebüket. De tény az is, hogy a Mészáros-féle Mátrai Erőmű a felelős a hazai szén-dioxid kibocsátás 14 százalékáért, így jó oka lehet Orbánnak külföldről várni a nem kevés pénzt, amibe a modernizálás kerül.
Orbán kitért arra is: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. De "Paks nélkül nincs alacsony rezsi" - tette hozzá. A miniszterelnök kiemelte: a szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig rosszabb, és "ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő". Olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is, ehhez pénz kell, erről pedig tárgyalni, egyezkedni kell - mondta.

Filmforgatás miatt lezárások lesznek hétvégén a Széchenyi tér környékén

Publikálás dátuma
2019.06.21. 17:13

Fotó: MATTES René / AFP
Módosul a 2-es villamos közlekedése is.
Lezárják a forgalom elől az id. Antall József rakpartot az Eötvös tér és a Margit híd között szombaton 4 és 13 óra között, valamint 4 és 17 óra között egy filmforgatás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).  Tájékoztatásuk szerint a Jane Haining rakpartról az Eötvös térnél lehet majd felhajtani a József Attila utca és a Lánchíd felé, a Carl Lutz rakpartról pedig a Margit hídtól északra található felhajtón a Jászai Mari térre. Emellett egész hétvégére lezárják a Széchenyi rakpartot az Arany János utca és a Széchenyi István tér között, valamint az MTA előtti parkolót. Az Akadémia utca Széchenyi tér és Arany János utca közötti szakaszát is érinti a filmforgatás, erre a szakaszra szombaton 11 és 17 óra között nem lehet majd behajtani; az V. kerület belső területei a József Attila utca–Sas utca csomóponton keresztül, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton át az Alkotmány utcán keresztül érhetők el. A 2-es villamos szombaton a teljes útvonalán közlekedik, azonban az első járatindulástól 17 óráig a Széchenyi István tér megállóhelyen megállás nélkül halad át. Vasárnap a villamosok egész nap két szakaszra osztva, a Jászai Mari tér felől a Kossuth Lajos tér M megállóhelyig, a Közvágóhíd felől pedig az Eötvös tér megállóhelyig közlekednek. A villamos által nem érintett szakaszon a 15-ös vagy a 115-ös buszra átszállva lehet utazni.
Szerző

Kásler veterán kurultájost ültet a Természettudományi Múzeum főigazgatói székébe

Publikálás dátuma
2019.06.21. 17:01

Fotó: Népszava
A szakmájában kevéssé ismert antropológus, Bernert Zsolt főigazgatói pályázatának vitorlájába jelentős politikai hátszelet foghatott be.
Költözés előtt kap új igazgatót a Természettudományi Múzeum, Bernert Zsolt antropológus váltja július 31-én Korsós Zoltánt annak élén – tudta meg a hvg.hu az intézménytől. A főigazgatói pályázatra két érvényes pályamunka érkezett, Korsósé és Bernerté, az illetékes Kásler Miklós emberminiszter pedig utóbbit ítélte jobbnak.
Bernert Zsoltot, aki február óta vezeti az embertani tárat, kevesen ismerik a hazai szakmában, még a múzeumban is. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban, de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett. Ám pályázatának vitorlájába jelentős politikai hátszelet is befoghatott: a hvg.hu úgy tudja, nem csekély támogatottsággal bír. Szerepel a kormány által 800 millió forintból létrehozott Magyarságkutató Intézet honlapján is, kiállításaival és előadásaival pedig visszatérő vendég a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlésen. Utóbbi honlapján olyan cikkei is szerepelnek, mint például az "Őseink rendkívüli tudománya – a koponyalékelés" című.
Bernert Zsolt
Káslertől egyébként nem idegen a Kurultájra jellemző ezoterikus magyarság-tudat; nevéhez fűződik annak megállapítása is, hogy az Árpád-ház - azaz, a "Turul-dinasztia" - eredete a génjeik alapján nem vezethető vissza a finnugor nyelvcsaládra. Az viszont
kérdés, hogy Bernert Zsoltot azért választotta-e Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, mert a költözés engedelmes végrehajtóját találta meg benne, vagy a politikai támogatottsága esetleg segít a múzeum Budapesten maradásában.

Az igazgatóváltást ugyanis külön érdekessé teszi, hogy a múzeumban hónapok óta kész tényként kezelik, hogy a kormány a teljes intézmény tiltakozása ellenére Debrecenbe költözteti a múzeumot.
Szerző
Frissítve: 2019.06.21. 17:47