Előfizetés

Kína felfüggeszti az amerikai disznókra kivetett pótvámot, a sertéspestis lehet a háttérben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 18:01

Fotó: Yuan shuiling / AFP/Imaginechina
A sertésállományt tavaly nyár óta harmadára csökkentette a járvány, az árak az egekben vannak.
Kína felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek - köztük a szójabab és a sertéshús - esetében a pótvámokat, továbbá támogatja amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését - jelentette pénteken a Hszinhua kínai állami hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva. A kínai kormány támogatja a hazai vállalatokat abban, hogy a piac és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival összhangban bizonyos mennyiségű amerikai agrártermékeket vásároljanak.
Az Egyesült Államok Kínába irányuló exportjának egyik legfontosabb árucikkének számító szójababot Kína 2018 júliusában sújtotta 25 százalékos pótvámmal a sertéshússal együtt, válaszul az egyes kínai termékekre bevezetett amerikai büntetővámokra. A szójababra vonatkozó pótvámot aztán idén szeptember 1-étől további 5, míg a sertéshúst sújtót 10 százalékkal emelte Kína.
A sertéshús pótvámjának felfüggesztése az Egyesült Államok irányába tett gesztuson túl összefüggésben áll azzal is, hogy Kína sertésállományát tavaly nyár óta harmadára csökkentette az afrikai sertéspestis járvány, aminek következtében a sertéshús ára az egekbe nőtt, és az ország jelentősen rászorul a külföldi beszállítókra.
Kína azt követően tett újabb engedményt, hogy Washington a kínai nemzeti ünnepre való tekintettel október 1-éről 15-ére halasztotta az egyes kínai árucikkekre kivetett, legújabb pótvámok hatályba léptetését. Az Egyesült Államok gesztusa pedig ugyancsak válasz volt arra a szerdán tett kínai bejelentésre, hogy Peking szeptember 17-étől egy évre felfüggeszti bizonyos amerikai termékek esetében - egyebek mellett gyógyszerek, ipari kenőanyagok, növényvédőszerek, valamint bizonyos, állatoknak szánt tápanyagok, például tejsavófehérje - a még tavaly bevezetett pótvámokat.
Washington és Peking a múlt csütörtökön abban állapodott meg, hogy tárgyalóik október elején Washingtonban találkoznak ismét a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára. A jövő héten kínai tisztviselők utaznak Washingtonba a találkozó előkészítésére. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön úgy nyilatkozott: bár egy átfogó megállapodást kíván elérni a kínai féllel, elfogadhatónak tart egy átmeneti egyezményt is.

Százmilliós amerikai segély Ukrajnának

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.09.13. 17:22

Fotó: Pavlo Pakhomenko / AFP
Donald Trump állítólag demokrata kihívója ellen is felhasználta volta az ukránoknak szánt segélyeket, ám végül túl nagy ellenállásba ütközött.
Jóváhagyta az amerikai külügyminisztérium 141,5 millió dollár (körülbelül 42,5 milliárd forint) katonai segély kifizetését Ukrajnának. Ha a következő 15 napban a Kongresszus nem emel kifogást, akkor az összeget még ebben a hónapban kifizethetik. A segély hivatalos célja az orosz agresszió megfékezése, ami a gyakorlatban változatos támogatást jelent. A Defensnews védelmi szakportál szerint jut pénz többek között például tanácsadásra, kiképzésre, angoltanításra, szimulátorokra, kommunikációs eszközökre, de olyan halálos eszközökre is, mint a mesterlövész fegyverek vagy rakétavetők, valamint külön forrásokat szánnak a Fekete-tenger biztonságának megteremtésére. Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, az amerikai védelmi minisztérium további 250 millió dolláros (75 milliárd forintos) katonai segélyének a kifizetése elől is elhárul az akadály. A tetemes összeg az utóbbi hetekben, hónapokban nagy belpolitikai vihart kavart az Egyesült Államokban, miután Donald Trump elnök konzultált Mark Esper védelmi miniszterrel és az azóta menesztett John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval, és az ukrajnai segélyek visszatartását és újravizsgálását rendelte el. A Fehér Ház kommunikációja szerint ennek oka az volt, hogy az elnök biztosra akar menni, hogy az amerikai adófizetők pénze jó helyre megy, és nem tűnik el az ukrán korrupció mocsarában. Továbbá állítólag Trump szerette volna, ha Ukrajna katonaságának fejlesztéséből mások is kiveszik a részüket. Az elnök már választási kampányában is azt ígérte, hogy alaposan meg fogja nyirbálni az Egyesült Államok külföldre irányuló támogatásait. 
Ukrajna túl fontos ahhoz, hogy belpolitikai játszmákra használják fel
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Csakhogy később a Washington Post úgy értesült, a segélyek visszatartása mögött valójában az állhatott, hogy Trump így próbált meg nyomást gyakorolni Volodimir Zelenszkijre. Állítólag az amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudolph W. Giuliani Madridban találkozott az ukrán államfőhöz közeli személyekkel, hogy rávegyék, indítsák újra a vizsgálatokat a demokraták egyik legesélyesebb elnökjelöltjével, Joe Bidennel és fiával, Hunter Bidennel szemben. Utóbbi egy ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsában dolgozott, amely korrupciós ügybe keveredett. Apja pedig azért került bajba, mert maga dicsekedett el vele, hogy Barack Obama alelnökeként kirúgatta az ukrán legfőbb ügyészt, aki nem mellesleg fia ügyében vizsgálódott. Végül az ügy vádemelés nélkül végződött, de Trumpnak nyilván jól jött volna, ha felmelegítik az ügyet. Terveit végül az hiúsíthatta meg, hogy republikánus képviselők is jelezték: Ukrajna túl fontos ahhoz, hogy belpolitikai játszmákra használják fel, és készek a demokratákkal szavazni, ha kell. Az amerikai médiában megjelentek olyan vélemények is, miszerint a segélyek visszatartásának valódi oka, hogy az amerikai elnök „nem akar csalódást okozni” Vlagyimir Putyinnak. Tény, hogy Donald Trump rendre tesz barátságos gesztusokat az orosz elnöknek. A Krím-félsziget orosz bekebelezéséért a felelősséget például hajlamos demokrata elődjére, Obamára kenni, nemrégiben pedig meglebegtette, hogy visszahívná Oroszországot a világ legerősebb gazdaságait tömörítő G7-ek tanácskozására. Beszédes az is, hogy a májusban megválasztott Zelenszkij még mindig nem jutott el a Fehér Házba, bár augusztusban már felmerült egy találkozó lehetősége a közeljövőben. Másrészt viszont a gesztusokon túl az Egyesült Államok – és benne a politikai elit – rendre kiáll Ukrajna mellett, szót emel az orosz agresszió ellen, és eddig másfél milliárd dollár segély kifizetése mellett kötelezte el magát.

Már legalább négy emberrel végzett az árvíz Spanyolországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 16:44

Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Mindannyiuk autóját elsodorta a víz, így vesztették életüket.
Legalább négy ember meghalt Délkelet-Spanyolországban az esőzések és az ár miatt. A heves esőzések két napja kezdődtek az ország délkeleti részén, főként a valenciai és murciai autonóm közösségekben okozva rendkívüli helyzetet. A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint útzár van érvényben több mint 80 autóúton, mivel
az özönvíz autókat sodor el.

Így vesztette életét csütörtökön egy idős házaspár: autójukat magával ragadta az ár. A 70 éves pár holttestére a felborult gépkocsiban bukkantak rá - írja az Euronews. Egy harmadik ember akkor halt meg az andalúziai Almeríában, amikor megpróbált egy elárasztott alagúton áthajtani autójával. Péntek délután pedig egy korábban eltűntként nyilvántartott 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét.
Murciában pénteken elmaradt a tanítás minden oktatási intézményben, és mintegy 2500 ember kellett kitelepíteni otthonából - tájékoztatott a spanyol közszolgálati televízió (RTVE). A régióban készült légifelvételeken látszik, hogy hatalmas területek, termőföldek és lakott térségek kerültek víz alá. Több települést is teljesen megközelíthetetlenné tett az áradás, például Los Alcázaresben többeket helikopterrel kellett evakuálni.
A mentésekben a hadsereg különleges egysége is közreműködik.

A rossz idő miatt a murciai repülőtér forgalmát lezárták, és néhány órára az almeríai légikikötő is bezárt, ahogy a Baleár-szigetek fővárosának, Palmának reptere sem indított és fogadott járatokat több mint egy órán keresztül.
Ontinyentben a csütörtökön kitelepített mintegy száz ember továbbra sem térhet haza, mert újabb árhullámtól tartanak, noha az esőzés a nap folyamán alábbhagyott. A településen hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett, akkora mennyiség, amennyi általában fél év alatt szokott. A levonult ár sarat, törmeléket, szemetet, felborított járműveket hagyott maga után.
A heves esőzések a Baleár-szigeteket sem kímélik, Ibizán több helyről is földcsuszamlást jelentettek. Az érintett régiókban több száz embert evakuálni kellett.