Előfizetés

Újra fúr a robotvakond a Marson

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 14:35

Fotó: NASA/JPL-Caltech/DLR / NASA
Hét hónapos kényszerszünet után újra fúrni kezdett a Marson az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Insight űrszondájának robotvakondja.
A HP3 német fejlesztésű műszer feladata a vörös bolygó belsejében a meleg áramlatok mérése. Első, négy órán át tartó művelete során áprilisban a robotvakond 4000 kalapácsütést ejtett és 35 centiméter mélyre jutott a vörös bolygó talajában, ezután azonban megrekedt és nem jutott tovább.
Ennek oka valószínűleg az volt, hogy a műszer egy viszonylag széles lyukat ásott, ezen azonban már nem talált fogást. Ezért ahelyett, hogy lefelé fúrt volna, egy helyben ugrándozott. A NASA közlése szerint a robotvakond az elmúlt két hétben két centimétert haladt előre. Bár ez csak kis mértékű haladás, a kutatók nagyon izgatottak az előrelépés miatt. „Szurkolunk, hogy vakondunk tovább haladjon előre” – mondta Tilman Spohn, a Német Űrkutató Központ (DLR) munkatársa, a kísérlet vezető tudósa.
Miután a műszer megakadt, a DLR munkatársai azt a megoldást dolgozták ki, hogy az Insight egyik robotkarjának lapátja segítségével odaszorítják a robotvakondot a lyuk falához. Ez megfelelő súrlódást biztosítana, a műszer újra megkapaszkodhat és folytathatja a fúrást.
Az InSight űrszonda robotkarjának eredeti feladata a különböző műszerek kihelyezése a Mars felszínére. Most azonban a kutatók megpróbálták úgy átprogramozni, hogy meg tudja fogni a HP3-at. Fennállt azonban a kockázat, hogy a robotvakond behorpad. A módszernek köszönhetően a robotvakond október 8. óta három alkalommal összesen 220 kalapácsütést ejtett, ezzel lassan, de biztosan halad előre. A tudósok szerint időbe – és sok kalapácsütésbe – telik, míg elérik a kívánt mélységet.
Az Insight tavaly november 26-án landolt a Marson, az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében. A 360 kilogrammos robotgeológus nem mozog, leszállási helyén végzi feladatait. Az első szeizmikus morajt áprilisban rögzítette. Az összesen 650 millió eurós (208,8 milliárd forint) misszió a tervek szerint két éven át tart.

Nem mindenki élvezi a vényasszonyok nyarát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 13:10

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Bár frontmentes, kellemes az időjárás, a hűvös reggelek, a nagy napi hőmérséklet-különbségek sokaknak okozhatnak kellemetlen panaszokat.
Front a következő napokban sem érkezik, a jövő hét elejéig folytatódik a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé képződnek pára- és ködfoltok, és kicsit hűvös is van, de délután a napos időben már kellemes, az ilyenkor szokásosnál jóval magasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Erős szél sem rontja a komfortérzetet, csapadék sem várható – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A szokatlan meleg és a napsütés a legtöbbünknek jólesik, de sokan vannak, akik nehezen viselik a nagy napi hőingást, ők délelőttönként intenzív vérnyomás-ingadozást tapasztalnak. A szívbetegek és az idősek is nehezebb órákat élhetnek át, szédülés és rosszullét is kialakulhat. Az reggeli nyirkos levegő mindennapossá teheti az ízületi bántalmaktól szenvedők panaszait. A fájdalom enyhítésében segíthet az érzékeny testrészek melegen tartása és a kámforos krémmel való kenegetés is – olvasható a Meteo Klinika honlapján
A reggeli hőérzetet a pára tovább rontja, ráadásul ilyenkor a kórokozók is aktívak, könnyen terjednek, fokozott a megfázás veszélye. Ezt sok friss zöldség- és gyümölcsfogyasztással, például szőlő- és sütőtök-evéssel ellensúlyozhatjuk. Napközben a napsütés és a simogató meleg jó hatással van a közérzetre és a hangulatra, a hétvégén ajánlott minél többet a szabad levegőn lenni, lehetőleg mozogni.

Japán csatlakozik a NASA új holdmissziójához

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 11:57
Illusztráció
Fotó: HANDOUT / AFP
Műszaki együttműködést ajánl fel Japán egy Hold körüli bázis megépítésére. Többek között életfenntartó rendszerekkel, légkondicionáló berendezésekkel és akkumulátorokkal támogatja a missziót, amely a tervek szerint 2024-ben küld embert a Holdra
Japán csatlakozik az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA missziójához, amellyel 2024-re újra űrhajósokat küldene a Holdra – jelentette be csütörtökön a japán Nemzeti Űrkutatási Bizottság. 
Japán műszaki együttműködést ajánl fel egy Hold körüli bázis megépítésére. Az asztronauták az Artemis holdmisszió keretében fogják használni a Gateway nevű támaszpontot, amelyben lakófülkék, laboratóriumok és dokkolók kapnak helyet. Innen indulhatnak útnak az asztronauták a Hold, majd a Mars felfedezésére. A bizottság ugyanakkor a költségek miatt aggódva nem hozott döntést arról, 2025-től is részt vesz-e a Gateway megépítésében.
„Szándékainkat időben ki fogjuk nyilvánítani, hogy ezáltal megerősíthessük kapcsolatunkat az Egyesült Államokkal. Arra számítunk, hogy a japán asztronauták is részt vehetnek a Holdra tartó utazásokon” – fejtette ki Kaszai Josijuki, a hattagú bizottság vezetője.
Japán többek között életfenntartó rendszerekkel, légkondicionáló berendezésekkel és akkumulátorokkal támogatja a missziót.
Kanada februárban jelentette be, hogy csatlakozik a NASA projektjéhez, várhatóan Európa is hamarosan így tesz.
Ha Japán úgy dönt, hogy 2025 után is folytatja az együttműködést, újgenerációs teherszállítójával, a HTV-X transzporterrel fog ellátmányt küldeni a Gatewayre.
Az eredeti tervek szerint 2022-ben kezdődne a Gateway megépítése, elkészülte pedig 2026-re történne meg, az Egyesült Államok azonban az év elején bejelentette, hogy elsősorban arra fókuszálnak, hogy 2024-re embert küldjenek a Holdra. Utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, az Apollo 17 asztronautája.

Űrruhákat mutatott be a NASA

Két új, a Hold-missziókhoz tervezett szkafandert mutatott be kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Az ügynökség washingtoni székhelyén megrendezett bemutatón a NASA két mérnöke öltötte magára az Artemis nevű Hold-program számára készült űrruhákat, pózolva és guggolásokat végezve a színpadon az eseményre összegyűlt diákok és riporterek előtt. A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be. 
A piros, fehér és kék színű Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) a holdsétákhoz tervezték. Ez az űrruha tartalmazza az életfenntartó eszközöket, gondoskodik a belső nyomás megtartásáról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen. Elődeivel szemben az xEMU űrruhában sokkal könnyebb mozogni, finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre a Hold felszínén.
A narancsságra színű Orion Crew Survival System nevű másik ruhát az Orion űrhajó belsejében fogják viselni az asztronauták, a misszió olyan magas kockázatú részeiben, mint például a Föld légköréből való kilépés, majd visszalépés.
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a következő években fogják tesztelni az új űrruhákat. Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után a NASA azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében - amelyet Apollón ikertestvéréről neveztek el – női asztronauta is a Holdra léphet.