Mióta van kanapé a honvédségi repülőkön?

Publikálás dátuma
2019.10.26. 18:00
Orbán Viktor
Fotó: Facebook
Elkényeztetik a katonákat, vagy csak a gépeket saját célra használó Orbán Viktornak jár ez a luxus? – érdeklődik a Demokratikus Koalíció.
Hosszú cikkben számolt ba David Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor baráti kapcsolatáról a New York Times, amiben olyan intim részletekre is kitértek, hogy Orbán washingtoni látogatása után   
a két férfi a kimerítő nap után alsóneműben hevert a miniszterelnöki különgép kanapéin.

Csakhogy az említett gép – a hvg.hu szerint egy Dassault Falcon business jet – a kormány sokszor hangoztatott álláspontja szerint nem Orbán Viktoré, hanem a Magyar Honvédségé, és katonai feladatokra szerezték be. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője ezért Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez fordult, hogy megtudja: 
  • általános gyakorlat-e, hogy a Honvédelmi Minisztérium a katonai szállítóeszközökön kanapékat helyez el, így gondoskodva a katonák kényelméről?
  • Tervezik-e a katonák nagyobb kényelme érdekében a szállítóeszközöket koktélbárral, masszázsszalonnal és bowling-pályával is fölszerelni?
  • Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a kormány, ki tudja hányadszor, megint a szemünkbe hazudott?
– tette hozzá paprikás hangulatban Vadai. Tény, hogy a miniszterelnök és a kabinet rendszeresen használja saját célra honvédség két A-319-es Airbus-át – és a darabonként 13 milliárd forintért vásárolt Falconokat is, amik közül az egyik megvásárlását sokáig el sem ismerte a honvédség
Arra is volt már, példa, hogy az Irakban szolgáló magyar katonák fel sem fértek az nekik beszerzett Airbusra

– ukrán bérrepülővel kellett őket hazahozni – mert a honvédségi repülőt Orbán használta.
Szerző
Frissítve: 2019.10.26. 18:13

Vasárnap elbúcsúzhatunk a nyárias időtől

Publikálás dátuma
2019.10.26. 16:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben 23 fok és napsütés vár ránk, hétfő éjjel viszont beköszönt a hidegfront.
Várhatóan a vasárnap lesz utoljára késő nyári időjárás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből Mint az MTI-nek küldött napi prognózisukban írják, vasárnapra virradó éjszaka túlnyomóan derült idő lesz, többfelé köd képződik, néhol ködszitálás előfordulhat. Vasárnap a köd a déli órákig nagyrészt feloszlik, ezt követően napos időre számíthatunk, de helyenként tartósabban megmaradhat a köd. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 9 fok között alakul, de a magasabb hegyekben enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 18 és 23 fok között valószínű, de a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb is lehet. A jövő hét elején érkező hidegfront mögött ugyanakkor visszaesik a hőmérséklet. Hétfőre virradó éjszaka főként az Alföldön köd képződik, amely napközben feloszlik. Eközben észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg az északi megyékben helyenként már eső, záporeső is előfordulhat. Megélénkül, néhol megerősödik az északias irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 11 között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 23 fok között valószínű, az alacsonyabb értékek északon, északnyugaton, a magasabbak délkeleten várhatóak. 
Szerző
Témák
időjárás OMSZ

Kecskeméten, Nyíregyházán és Szegeden is veszélyes a levegő

Publikálás dátuma
2019.10.26. 14:57
Illusztráció
Fotó: Népszava
Többfelé még mindig magas a légszennyezettség.
Pénteken Kecskeméten, Nyíregyházán és Szegeden is veszélyes volt a levegő minősége. Négy településen (Debrecen, Dunaújváros, Oszlár, Szolnok) egészségtelen, míg további tizenhét településen kifogást volt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Facebook-oldalán.  A bejegyzésben kiemelték, hogy a veszélyes levegőminőséggel jellemezhető városokban az egészséges lakosságcsoportnál is légúti tünetek jelentkezhetnek. Azt javasolják, hogy az érintett térségekben mindenki töltsön kevesebb időt a szabadban, és ügyeljen a légszennyezéssel járó tevékenységek mellőzésére.
Szerző