Orbán Viktor;kormánygép;Demokatikus Koalíció;David Cornstein;

Mióta van kanapé a honvédségi repülőkön?

Elkényeztetik a katonákat, vagy csak a gépeket saját célra használó Orbán Viktornak jár ez a luxus? – érdeklődik a Demokratikus Koalíció.

Hosszú cikkben számolt ba David Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor baráti kapcsolatáról a New York Times, amiben olyan intim részletekre is kitértek, hogy Orbán washingtoni látogatása után   

a két férfi a kimerítő nap után alsóneműben hevert a miniszterelnöki különgép kanapéin.

Csakhogy az említett gép – a hvg.hu szerint egy Dassault Falcon business jet – a kormány sokszor hangoztatott álláspontja szerint nem Orbán Viktoré, hanem a Magyar Honvédségé, és katonai feladatokra szerezték be. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője ezért Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez fordult, hogy megtudja: 

  • általános gyakorlat-e, hogy a Honvédelmi Minisztérium a katonai szállítóeszközökön kanapékat helyez el, így gondoskodva a katonák kényelméről?

  • Tervezik-e a katonák nagyobb kényelme érdekében a szállítóeszközöket koktélbárral, masszázsszalonnal és bowling-pályával is fölszerelni?

  • Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a kormány, ki tudja hányadszor, megint a szemünkbe hazudott?

– tette hozzá paprikás hangulatban Vadai. Tény, hogy a miniszterelnök és a kabinet rendszeresen használja saját célra honvédség két A-319-es Airbus-át – és a darabonként 13 milliárd forintért vásárolt Falconokat is, amik közül az egyik megvásárlását sokáig el sem ismerte a honvédség

Arra is volt már, példa, hogy az Irakban szolgáló magyar katonák fel sem fértek az nekik beszerzett Airbusra

– ukrán bérrepülővel kellett őket hazahozni – mert a honvédségi repülőt Orbán használta.