Előfizetés

Létszámstop: egy hét kellett, hogy kipiszkálják a homokszemeket

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.11.16. 06:35

Fotó: Molnár Ádám
Az egészségügyért felelős államtitkár visszavonta azt az ágazati létszámstopot, ami a kormány szerint sosem volt.
Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e személyi következménye annak, hogy a kórházfenntartó alaposan ráijesztett az intézményvezetőkre, amikor múlt pénteken egy nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva létszámstopot rendelt el az ágazatban. A Magyar Kórházszövetség pénteki kongresszusán Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár kérdésünkre azt válaszolta: most nyomozzák, mi is történt, hogyan került homokszem a gépezetbe. Nyilvánvalóan azt is tisztázniuk kell majd, hogy miért volt szükség egy hétre ahhoz, hogy a félreértést, ha egyáltalán az volt, sikerüljön tisztázni. Mint a Népszava beszámolt róla, éppen egy hete írta az állami kórházfenntartó azt a levelet, amely egy nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva rendelt el létszámzárlatot a kórházaknál. Az utasítás azért is riadalmat okozott, mert az intézkedés tovább súlyosbíthatta az amúgy is meglévő szakemberhiányt. A zavart csak növelte, hogy a hivatkozott kormányhatározat az érintettek számára sem volt megismerhető, be kellett érniük az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatójának interpretációjával. A cikkünk megjelenése után, kedden közleményt adott ki a kórházfenntartó, ebben azt állították: nincs létszámstop a kórházakban. Ennek ellenére a közlemény megjelenése után a Magyar Kórházszövetség vezetőjét az államtitkár és a kórházfenntartó is arról biztosította: mindent megtesznek azért, hogy az életbe léptetett létszámzárlatot mielőbb feloldják. E két állítás nyilvánosságra kerülése között alig telt el néhány óra. A kórházigazgatók pedig egy újabb fenntartói levelet kaptak, abban „a pénteki levélben foglaltak egységes értelmezése érdekében” azt közölték velük, hogy keddtől valamennyi álláspályázó anyagát e-mailben kell eljuttatniuk az ÁEEK-hoz jóváhagyásra. Csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón az is kiderült, hogy az ÁEEK vezetője eleve olyasmire hivatkozott, ami nincs is benne a kormányhatározatban. Ezt követően érkezett meg, az eredeti után egy héttel az a levél a kórházakba, amelyben visszavonják az új jogviszonyok létesítésének korlátozását. A történtek nagy visszhangot keltettek a kórházszövetség pénteki tanácskozásán, igaz, annak témája eredetileg is az volt: a humánerőforrás helyzete volt az intézményekben. „Most ott tartunk, ahol egy héttel ezelőtt” – nyugtázta a történteket Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke újságíróknak. Hozzátette: Az ágazat napi szinten küzd az emberhiánnyal, így „borzasztó nehéz helyzetbe kerültek” az intézmények ezzel a rendelkezéssel, de az egyeztetések után tisztázódni látszik a helyzet.

Karácsony Gergely azt üzente, hajrá, magyarok, de a Puskás Aréna megnyitójára nem ment el

Pion István
Publikálás dátuma
2019.11.15. 20:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Budapest főpolgármestere azért szurkol, hogy minél több kulturális esemény és sok magyar focisiker helyszíne legyen.
Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere nem ment el az új Puskás Aréna avatására, mint Facebookon írta, "nem az a meccsjárós típus". A főpolgármester szerint "Budapestnek is, miként minden fővárosnak, szüksége van a nagy tömeget vonzó sportesemények befogadására alkalmas stadionra", és csak remélni tudja, "hogy a focimeccsekhez lesznek majd tömegek is". Hozzátette: annak szurkol, hogy minél több kulturális esemény és sok magyar focisiker helyszíne legyen az új aréna. De a sikereket továbbra sem csak gólokban méri Karácsony, legalábbis a posztja így folytatódik. Szerinte az is nagy magyar siker lenne,
  • ha sikerülne megakadályozni, hogy évente több mint 30 ezer ember haljon meg megelőzhető betegségekben;
  • ha sikerülne növelni a zöldfelületek nagyságát és minőségét a városban, mert ezen múlik az élhető jövőnk;
  • ha sikerülne elérni, hogy a beruházások költségei átláthatóak legyenek, és ami épül a városban, az hosszú távon is a közösség érdekét szolgálná.

Hétvégére is marad a változó időjárás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.15. 20:08
Illusztráció
Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Hideg azért nem lesz.
Péntek estétől átmeneti szakadozások mellett többnyire erősen felhős lesz az ég, és hajnalban a nyugati megyékben már előfordulhat eső, zápor. Az Északi-középhegység völgyeiben foltokban ismét ködössé válhat a levegő. Többfelé megélénkül, a Dunántúlon és a déli megyékben meg is erősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul. Szombaton elsősorban a Dunántúlon lesz erősen felhős az idő, és ott többfelé várható eső, záporeső. Keletebbre kevesebb felhőre lehet számítani, legalább rövid időre kisüt a nap, számottevő csapadék nem várható. Többfelé megélénkül, a déli megyékben meg is erősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon csak 10 és 14, másutt 15 és 20 fok között várható. Vasárnap általában változóan felhős lesz az ég, de késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, és akkor ott többfelé alakulhat ki eső, zápor. A délkeleti, keleti szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.