Előfizetés

Legalább ötmilliárdba került a kormány Kínába vezető légi hídja

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.04. 06:00

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu / MTI
Járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra.
Még annál is több pénzt költött a kormány lélegeztetőgépek beszerzésére a járvány idején, mint amit a közelmúltban a Külügyminisztérium elismert. A 300 milliárd forintos összegben ugyanis még nem szerepelt az elsősorban Kínában megvásárolt eszközök hazaszállítási költsége, márpedig ez is jelentős összeg. A Népszava közérdekű adatigénylés nyomán megtudta: tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Air-nek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott haza. Ez még távolról sem a végösszeg, hiszen a Wizz Air legalább száz alkalommal szállított egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Kína és Magyarország között. Azt nem közölte a Külügyminisztérium, hogy mennyit fizettek ki végül a Wizz Air-nek összesen, de
a járatok átlagos költségét alapul véve 7,2 milliárd forint is lehetett a végösszeg.

A kormány kopogtatott a légitársaságnál

A szállítmányokkal kapcsolatban a Wizz Airt is megkerestük, ám a cég azzal hárította  érdeklődésünket, hogy a szerződések értéke üzleti titoknak számít. Azt ugyanakkor a társaság már korábban közölte, hogy az Orbán-kabinet kereste meg a céget a légi híd kialakításának lehetőségével. A Külügyminisztérium arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy miért a személyszállító gépekkel rendelkező Wizz Airt keresték meg, így azt sem tudni, miért nem teherszállításra specializálódott logisztikai cégeket bíztak meg a feladattal.

Úgy jött a megbízás, mint egy falat kenyér

Azt, hogy a Wizz Air mennyit kereshetett a külügyi megbízásokkal, a szerződések ismerete nélkül nem tudni, az egyes szállítmányok költsége nagyban függ a megtett út és a rakomány nagyságától is. Ráadásul a Népszavának névtelenséget kérve nyilatkozó logisztikai szakértők arra is felhívták a figyelmet: a járvány csúcsán megugrottak az árak. Ami biztos: a szállítmányokért fizetett 5-7 milliárdos összeg a korábbi évekhez képest nem számít jelentős összegnek a cég számára, hiszen az Opten adatai szerint közel 820 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta a társaság 2018-at. Igaz, 2020 tavaszán a légiközlekedés szinte teljes leállása idején már más volt a helyzet. Mint arról korábban írtunk, a légitársaság forgalma március végén 34 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbiakhoz képest, és kapacitásainak csak három százalékát tudta használni, főként a kormányzati megrendelések teljesítésére. A bevételkiesést akkor ezer ember elbocsátásával és a fizetések visszafaragásával próbálták kompenzálni. Ezekben a hónapokban pedig ugyancsak jól jöhetett a többmilliárdos állami megbízás.

Egy válasz, két hónap

 A Külügyminisztérium nem csak szűkszavú volt az ügyben, hanem feltűnően lassú is. Lapunk április 23-án élt közérdekű adatigényléssel, a tárca pedig – a járványhelyzet idején 45 nappal kitolható válaszadási határidőt is kihasználva – július 3-án, azaz több mint két hónap után válaszolt kérdésünkre. K. T.

Három megyében is tarolt a péntek délutáni vihar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 21:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy idősotthonba is betört a felhőszakadás után áradó csapadék, kidőlt fák, megbontott tetők miatt hívták a tűzoltókat.
Három megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnokban és Hajdú-Biharban - okozott komoly pusztítást a vihar péntek délután - idézi az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményét. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében felhőszakadások adtak munkát a tűzoltóknak: rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott, elsősorban Mezőkövesden, estig húsznál is több bejelentés érkezett a városból viharkárokról a megyei műveletirányítási központba. A város egyik idősotthonába is betört az esővíz, a tűzoltók megkezdték a szivattyúzást. Emellett több lakóházban is elöntötte a pincéket az esővíz. Forró községben a Devecseri-patak átbukott a gáton és elöntött egy telephelyet.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében intenzív felhőszakadás érte el Karcagot péntek kora este. Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett, a vízelvezető csatornák megteltek, ezért a tűzoltók a városgazdálkodási cég szakembereivel közösen tervezik meg a csapadékvíz elvezetését a városból. A megyei műveletirányítási központba több tucat bejelentés érkezett.
Hajdú-Bihar megyében az erős szél és a felgyülemlett esővíz is károkat okozott. Debrecenben egy fa dőlt az úttestre, és a tűzoltók segítségét az esővíz elvezetéséhez is kérték. Berettyóújfaluban a szél megbontotta egy családi ház kúpcserepeit, és a felgyülemlett esővíz gondot okozott egy Bessenyei lakótelepi lépcsőházban és egy ház pincéjében is. 

Kupakokkal üzentek a budapestiek: tűzijáték helyett felújított Lánchidat szeretnének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 19:58
Bihal Dávid XV. kerületi képviselő (balra), Molnár Zsolt, és Horvát Zsolt, Zugló szocialista polgármestere a kupakgyűjtés utáni sajtótájékotztatón
Fotó: Erdős László / MSZP
Nyolc napig tartott az MSZP kupakgyűjtő akciója, Molnár Zsolt szerint a fővárosiak túlnyomó többsége nem kér az ünnepi pénzszórásból.
Több ezer műanyag kupak gyűlt össze a szocialisták budapesti akciójában. Az MSZP nyolc napon keresztül gyűjtötte a kupakokat, mellyel a fővárosiak bedobással szavazhattak a tűzijátékra vagy a hídfelújításra -írja az MTI. Az eredményről Molnár Zsolt számolt be csütörtökön, a Facebookon is követhető sajtótájékoztató keretében: mint elmondta, a budapestiek elsöprő többségben szavaztak a hídfelújításra, és utasították el a pénzszórást. A politikus kitért arra, hogy pár órával korábban "az Országgyűlés fideszes többsége elfogadta a bosszú, a revans költségvetését", amiért tavaly az önkormányzati választáson "Budapesten és az ország jelentős részén nem kértek, nem kérünk a NER és a Fidesz hatalmából".  
Bár a távirati iroda erre nem tért ki, Molnár az ország legnagyobb legitimitású vezetőjének nevezte Karácsony Gergelyt, mondván, egy politikusra sem szavaztak annyian személyesen, mint a főpolgármesterre. A szocialista politikus arra is emlékeztetett, hogy Karácsony és több kerületi polgármester, jelképes helyszínről, a Lánchíd mellől figyelmeztette Orbán Viktort és a kormányt: a most elfogadott költségvetés az emberek cserben hagyása, és elfogadhatatlan az önkormányzati rendszer számára.
Molnár megismételte azt a főpolgármesteri állásfoglalást, hogy Budapest akkor is felújítja a Lánchidat, ha arra egy fillért sem kap a kormánytól. A kormány mindössze 6 milliárd forinttal támogatná a híd felújítását – eközben az augusztus 20. ünnepségsorozatra 6,5 milliárdot, magára a tűzijátékra 1,3 milliárdot költenének.
Hollik István, a Fidesz szóvivője egyébként éppen pénteken fenyegetőzött azzal, hogy felkérik az Orbán-kabinetet: vegye át a Lánchíd kezelését a fővárostól. A kormánypárt nem hagyta szó nélkül Molnár sajtótájékoztatóját sem: az MTI-nek elküldött közleményükben teszetoszának nevezték a fővárosi baloldalt, és híd felújítás elkezdését sürgették. Szerintük ennek anyagi akadályai sincsenek, hiszen ők biztosítják az említett 6 milliárdot, és "a fővárosi önkormányzat tele van pénzzel", 180 milliárdot tartanak államkötvényben. 
Karácsony Gergely csütörtökön ugyanakkor egyértelművé tette, nem nyúlnak a kötvényben tartott forrásokhoz, mivel minden megtakarított egy forintra két forintnyi hitel és kötelezettségvállalás jut a főváros kasszájában - Budapestnek a Tarlós-érából megörökölt 144 milliárd forintos adósságállományt is rendeznie kell.