beszerzés;páncélos jármű;törökök;Nurol Makina;

2020-07-07 11:57:51

Harminc évig titkos a kormány török páncélosokról kötött szerződése

Míg a német tankbeszerzést napi szinten reklámozzák, a Honvédelmi Minisztérium semmit nem akar elárulni a török üzletről.

Ezzel a kioktató hangnemű válasszal utasította vissza Benkő Tibor honvédelmi miniszter Vadai Ágnes DK-s képviselő levelét. Az ellenzéki politikus amúgy Orbán Viktortól szerette volna megtudni, hogy a kormány mikor, mekkora összegben kötött szerződést, szerződéseket a Nurol Makina nevű török haditechnikai céggel, és milyen eszközöket vásárolnának tőlük. Benkő azért hozzáfűzte, hogy Vadai a honvédelmi bizottság zárt ülésén választ kaphat kérdéseire.

Így védték a Las Vegas-i utakat is

A honvédelmi tárca ugyanezzel az érveléssel, a 2011. évi honvédelmi törvényre való hivatkozással hallgatta el, miért repültek Las Vegasba a honvédség gépei. Tegyük hozzá, ugyanezen törvény alapján Benkő éppen be is mutathatná a kérdéses szerződéseket, ha azt a Magyar Honvédség parancsnoka javasolja neki.

Nem hivatalosan sok minden kiderült

A török szerződések létét ugyanakkor korábban hivatalosan is elismerte a kormány - nem hivatalosan pedig igen sok részlet került napvilágra a katonai bevásárlásról.

A HVG (októberi) információi szerint az Orbán-kabinet Mészáros üzlettársán keresztül vesz páncélozott harci járműveket a Nurol Makinától. A lap szerint a végső fázisában járó ügylet értéke mintegy 10,5 millió euró, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint lehet. A török Daily Sabah pedig arról számolt be, hogy a magyar fél Ejder Yalçın 4x4 és Yörük 4x4 típusú páncélos terepjárókat szerezne be.

A német tankot még kitették az ablakba

A Honvédelmi Minisztérium szűkszavúsága azért is furcsa, mert a Németországból vásárolt Leopard-tankokat napi szinten népszerűsítik, a honvédség Facebook-oldalán gyakoriak a német harckocsikról készített fotók és videók. A tankbeszerzés áráról a kormány szintén nem akar beszámolni, ám annak költsége becslések szerint meghaladhatja a 100 milliárd forintot is.