Előfizetés

Egy hónap, és nincs tovább: így dől el 19 ezer közalkalmazott sorsa

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.08. 09:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Közeleg a határidő, amikor sok-sok könyvtáros, múzeumi dolgozó kap egy visszautasítható ajánlatot.
Augusztus 15-ig el kell ajánlatot tegyenek a könyv -és levéltárak, múzeumok a náluk dolgozó kulturális közalkalmazottaknak a folytatásra – november elsejével ugyanis közel 20 ezer ilyen alkalmazott közalkalmazottat terelt a kormány a munkaerőpiacra. 

Kitolták az ajánlattételi határidőt

A tízezrek jövőjét érintő döntést május 19-én, az ellenzék nem szavazatainak ellenében fogadta el az Országgyűlés fideszes kétharmada. A törvény szerint a munkaadók új, piaci alapú munkaajánlatot kell tegyenek a közalkalmazottakra – amit a dolgozó október végéig vagy elfogad, vagy nem - az ajánlattétel határidejét pedig először július 15-ben határozták meg.
Egy feltűnésmentes törvénymódosítás azonban egy hónappal későbbre, augusztus 15-re tolta ki ezt az ajánlattételi határidőt.

A változást az LMP-s Ungár Péter vette észre – érdeklődött is miatta az az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, bár a jelek szerint félreérthette a módosítás lényegét. Az Emmi részéről Rétvári Bence államtitkár reagált, jelezve, hogy nem a szféra leépítésének határideje változott, az továbbra is október 31. marad.

A szakmai tiltakozás sem érdekelte őket

Mint arról korábban írtunk, kulturális közalkalmazotti réteg felszámolását teljesen váratlanul dobta be kormány. A tervezet véleményezésére a húsvéti hétvégét is beleszámolva elegánsan három és fél napot adtak, aztán a javaslatot a szakma tiltakozása ellenére is benyújtották parlamentnek. Az Orbán-kabinet szerint az érintett 19 ezer dolgozó csak versenyképesebb helyzetbe kerül a munkaerőpiacon – ami mellé 6 százalékos béremelést is ígértek - a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azonban nincs elragadtatva a változástól; hogy miért nem, arról itt írtunk bővebben.

Adósságrendezés, NER-módra

A megoldást a piaci versenyben látó kormány 2017-ben még teljesen másként látta a kulturális közalkalmazottak helyzetét: Hoppál Péter korábbi kulturális államtitkár akkor még 15 százalékos bérpótlékot ígért az ágazat dolgozóinak, és
elismerte, hogy a kulturális ágazatban dolgozók bérfejlesztése mindeddig a kormányzat adóssága volt, hiszen ott utoljára 2008-ban történt emelés.

Úgy tűnik, ezt az adósságot most egyszerűbbnek látják a teljes ágazat szélnek eresztésével rendezni. 

Le kellett döfnöm Donaldot - unokahúga botránykönyvet írt Trumpról

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.08. 07:56
Trump holds first campaign rally since virus erupted
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A klinikai szakpszichológusként végzett Mary L. Trump nem finomkodik, szerinte az amerikai elnök már az egyetemre is csalással jutott be.
Könyvet írt Donald Trump amerikai elnökről az unokahúga. Az elnököt kedvezőtlen színben feltüntető memoár július 14-én jelenik meg, de az amerikai sajtóban már részleteket közöltek belőle. "Le kellett döfnöm Donaldot" - idézte a The Wall Street Journal Mary L. Trump egyik mondatát a "Túl sok és soha nem elég, avagy hogyan hozta létre a családom a világ legveszélyesebb emberét" című könyvéből. A megjelenésre váró mű példányait több amerikai és külföldi lapnak is elküldték. A könyvből kiderül, hogy az unokahúg 2017-ben kulcsfontosságú dokumentumokat szivárogtatott ki a Trump-család üzleti-pénzügyi ügyeiről a The New York Times című lapnak, azzal a kifejezett céllal, hogy károkat okozzon az elnöknek. A könyvben Mary L. Trump most kifejti: azért szolgáltatta ki a belső családi vitákat is, mert nem ért egyet Donald Trump politikájával. "Lemásoltam a nagyapám végrendeletét, kimentettem a mágneslemezeket, a periratokat, a nagyapám néhány bankszámláját és beraktam mindezt egy csomagba" - írja. A csomagot átadta a The New York Times egyik riporterének, majd később egyeztetett a lappal arról, hogy egy biztonságos telefon segítségével tartják a kapcsolatot. A klinikai pszichológus végzettségű Mary L. Trump az amerikai elnök néhai bátyjának, ifjabb Frederick Trumpnak a lánya. Könyvében részletesen ír a belső családi viszonyokról, a vitákról, és negatív képet rajzol az elnök személyiségéről is. Hol narcisztikusnak, hol hazugnak nevezi. A többi között azt is állítja, hogy Donald Trump annak idején egy diáktársát megkérve a felvételi tesztek elvégzésére, csalással került be az egyetemre. "Mary L. Trump és a kiadója állíthatja azt, hogy a köz érdekében cselekszik, de ez a könyv nyilvánvalóan a szerző pénzügyi érdekeit szolgálja" - fogalmazott Sarah Matthews, a Fehér Ház szóvivője kedd este. Hangsúlyozta, hogy "Trump elnök több mint három éve van hivatalban és dolgozik az amerikai nép érdekében, (Mary L. Trump) miért most szólal meg?". Korábban Trump másik fivére, Robert S. Trump bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a könyv kiadását. Egy New York-i bíró először helyt adott a keresetnek, de a múlt hét végén egy fellebbviteli bíróság megváltoztatta a döntést és hozzájárult a publikáláshoz.

Pedofilbotrány: Kaleta Gábor "tettestársai" sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 07:39

Fotó: Népszava
Sok-sok elkövetőt, aki "csak nézte" a felvételeket, amelyeken többek között megerőszakolnak gyerekeket, legalább 5 évre börtönbe küldött a bíróság - és a büntetést nem függesztette fel.
Napok óta mindenki Kaleta Gábor, volt perui nagykövet pedofilbotrányáról és büntetéséről beszél (a volt diplomata felfüggesztett börtönt és 540 ezer forintos pénzbüntetést kapott), ám immár tudni lehet, milyen verdikteket hoztak a bíróságok társai ügyében, írja a 444.hu. A pedofilháló ügyében folytatott nemzetközi nyomozás eredményeként több mint 300 embert tartóztattak le több mint 30 országból. A brutális tartalmakat kínáló "Welcome to Video" a darknet egyik legsötétebb sarkában bújt meg, egy dél-koreai férfi üzemeltette 2015-től egészen 2018-ig. Szon Dzson Vu (Son Jong-wo) csinálta, aki azóta már le is töltötte az ezért rá kiszabott, 18 hónapos büntetését. Viszont őrizetben maradt, ugyanis az Egyesült Államok kérte a kiadatását, hogy ott szövetségi vádak alapján állítsák bíróság elé.  A pedofilháló tagjai között sok amerikai is van, akik hiába hivatkoztak arra, hogy „csak nézték” a képeket, az Egyesült Államokban a törvény jóval szigorúbban bünteti az ilyen bűncselekményeket. Az ítéletek a bűncselekmény súlyától és az egyes államok törvényeitől függően különbözőek, eddig a legenyhébb 91 nap börtön, a legsúlyosabb 15 év volt. A legtöbb elkövető 5 év letöltendőt kapott, büntetésük letöltése után még legalább öt évig próbaidőn maradnak, és csak szigorú felügyelet mellett lehetnek szabadlábon. A még ebben a körben is kiemelkedően súlyos, gyerekek ellen elkövetett horrorisztikus bűncselekményekért a brit Kyle Foxot 22 évre ítélték. A 26 éves férfi videóra vette, ahogy megerőszakol két öt év alatti gyereket, és ezt feltöltötte a Welcome to Video oldalára. A nyomozók sajátos karkötője és egy beszédelemző szakértő segítségével azonosították be, majd fogták el. A vizsgálatok kiderítették, hogy egyik áldozatát, egy 4-5 éves kisfiút drogokkal kábított el. Másik áldozata egy 1-2 éves kislány volt. A férfi kezdetben együttműködőnek mutatkozott, és beismerte bűnösségét, de később olyan utalásokat tett, mely szerint a gyerekek voltak a hibásak. A legtöbb részlet az ügyben az amerikaiak által készített vádiratból derül ki. Eszerint 2018 februárjában már több mint egymillió fájlt töltöttek le a felhasználók az oldalról. A legnépszerűbb keresőszavak ekkor ezek voltak: pedo, pubertás előtt álló hardcore, 2 éves, 4 éves.