leépítés;könyvtárak;kulturális közalkalmazottak;

Egy hónap, és nincs tovább: így dől el 19 ezer közalkalmazott sorsa

Közeleg a határidő, amikor sok-sok könyvtáros, múzeumi dolgozó kap egy visszautasítható ajánlatot.

Augusztus 15-ig el kell ajánlatot tegyenek a könyv -és levéltárak, múzeumok a náluk dolgozó kulturális közalkalmazottaknak a folytatásra – november elsejével ugyanis közel 20 ezer ilyen alkalmazott közalkalmazottat terelt a kormány a munkaerőpiacra. 

Kitolták az ajánlattételi határidőt

A tízezrek jövőjét érintő döntést május 19-én, az ellenzék nem szavazatainak ellenében fogadta el az Országgyűlés fideszes kétharmada.

A törvény szerint a munkaadók új, piaci alapú munkaajánlatot kell tegyenek a közalkalmazottakra – amit a dolgozó október végéig vagy elfogad, vagy nem - az ajánlattétel határidejét pedig először július 15-ben határozták meg.

Egy feltűnésmentes törvénymódosítás azonban egy hónappal későbbre, augusztus 15-re tolta ki ezt az ajánlattételi határidőt.

A változást az LMP-s Ungár Péter vette észre – érdeklődött is miatta az az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, bár a jelek szerint félreérthette a módosítás lényegét. Az Emmi részéről Rétvári Bence államtitkár reagált, jelezve, hogy nem a szféra leépítésének határideje változott, az továbbra is október 31. marad.

A szakmai tiltakozás sem érdekelte őket

Mint arról korábban írtunk, kulturális közalkalmazotti réteg felszámolását teljesen váratlanul dobta be kormány. A tervezet véleményezésére a húsvéti hétvégét is beleszámolva elegánsan három és fél napot adtak, aztán a javaslatot a szakma tiltakozása ellenére is benyújtották parlamentnek.

Az Orbán-kabinet szerint az érintett 19 ezer dolgozó csak versenyképesebb helyzetbe kerül a munkaerőpiacon – ami mellé 6 százalékos béremelést is ígértek - a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azonban nincs elragadtatva a változástól; hogy miért nem, arról itt írtunk bővebben.

Adósságrendezés, NER-módra

A megoldást a piaci versenyben látó kormány 2017-ben még teljesen másként látta a kulturális közalkalmazottak helyzetét: Hoppál Péter korábbi kulturális államtitkár akkor még 15 százalékos bérpótlékot ígért az ágazat dolgozóinak, és

elismerte, hogy a kulturális ágazatban dolgozók bérfejlesztése mindeddig a kormányzat adóssága volt, hiszen ott utoljára 2008-ban történt emelés.

Úgy tűnik, ezt az adósságot most egyszerűbbnek látják a teljes ágazat szélnek eresztésével rendezni.