Előfizetés

Salman Rushdie is kiállt az SZFE mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 08:14

Fotó: JOEL SAGET / AFP
A szerző a tenyerére írt SZFE-felirattal üzent a diákoknak.
Salman Rushdie indiai-brit-amerikai író is kifejezte szolidaritását a Színház- és Filmművészet Egyetem hallgatóinak. A világhírű szerző a tenyerére írt SZFE-felirattal üzent a diákoknak. A fotót az SZFE tette közzé Facebook-oldalán vasárnap éjszaka.
A fényképet azután osztották meg, hogy vasárnap délután tízezres tömeg vett részt az egyetem védelmében szervezett demonstráción. A résztvevők az SZFE épületétől a parlamentig juttatták el a Charta Universitatis-t, amely leszögezi a diákok alapelveit, így például a politikai és gazdasági hatalomtól való függetlenség ideáját. Az SZFE hallgatói keddre virradóan foglalták el az egyetem épületét. Az ellen tiltakoznak, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett

Meghalt Jirí Menzel

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 06:16
Jirí Menzel
Fotó: AXEL SCHMIDT / AFP / ddp images
Az Oscar-díjas cseh rendező 82 éves korában hunyt el.
Elhunyt 82 éves korában Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező – közölte felesége, Olga Menzelová a Facebook-oldalán vasárnap. A cseh sajtó értesülése szerint a haláleset szombaton történt. Jirí Menzel kéttucatnyi játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más államokban – köztük Magyarországon – számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben megkapta az Oscar-díjat. Az 1985-ben készült Az én kis falum című filmje minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, amely 1986-ban újabb Oscar-jelölést hozott a rendező számára. A filmben Bán János Jászai Mari-díjas színész alakítja a főszerepet. Színészként Menzel legutóbb Martin Sulík szlovák rendező Tlmocník (Tolmács) című filmjében szerepelt.

„Csak együtt vagyunk erősek”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.06. 20:42

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az eddigi legnagyobb demonstrációt tartották színművészeti egyetem védelmében. A Parlamentig érő élőláncban tízezres tömeg vett részt.
– Félelmetes erők dolgoznak a háttérben – mutatott rá a színművészetisek tiltakozásának általa vélelmezett okaira Vidnyánszky Attila. A kormány embere a minap a Hír TV-ben közölte, hogy egy kormánybuktató álmokat szövögető nemzetközi csapattal állnak szemben, valóságos hadsereggel. A vasárnapi tüntetést elnézve, ehhez aligha fér kétség. Vasárnap kora délután mindent elkövettünk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem környékén felkutassuk a hírtévés nyilatkozatban szereplő félelmetes erőket – több kapualjba is bekukkantottunk –, de a kulisszák mögül irányító titokzatos külföldi alakulat katonáinak nyomát se leltük. Nyilván remekül álcáztak magukat. Még az is lehet, hogy megijedtek a lelepleződéstől, és felszívódtak. Láttunk viszont rengeteg demonstrálót, közöttük feltűnően sok – Vidnyánszky szerint megtévesztett, eszközként felhasznált – fiatalt. A hallgatói önkormányzat tiltakozó élőláncot szervezett ugyanis: az egyetem Szentkirályi utcában lévő épületétől egészen a Parlamentig. Útba ejtették a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE bölcsészkarát, a Károli Gáspár Református Egyetemet, a Corvinust és a Magyar Tudományos Akadémiát is. 
A szervezők több gyülekezési pontot is meghirdettek. Az eddigi tüntetések helyszínén, a Vas utcában a kezdéshez közeledve egyre nőtt a tömeg. Végül olyan sokan gyűltek össze, hogy az élőlánc nemcsak elért a Kossuth térig, de akadt olyan szakasz, ahol kétszeres-háromszoros élőláncot alkottak az öt és fél kilométeres útvonalon. Végül a parlamenthez eljutott az a dokumentum, a Charta Universitatis, amely leszögezi az egyetemfoglalók alapelveit, így például a politikai és gazdasági hatalomtól való függetlenség ideáját.      –  A hülyékkel nem tudsz mit csinálni – tárta szét a karját egy idősebb férfi, aki többedmagával a kormány lépéseit kommentálta. „Közel áll a szívünkhöz a színjátszás, szolidaritást vállalunk az egyetemmel” – indokolta jelenlétét egy Solymáron élő középiskolás lány. Törökbálinti barátnője bólogatott. „Azért jöttem, mert igazságtalanság érte a színművészeti egyetemet. Mindennek van határa!” – ezt már egy huszonéves angoltanárnő mondta lapunknak. Egy 70 éves újpesti asszony azért állt be az élőláncba, mert nagyon fontosnak tartja a fiatalok jövőjét. „Nekem is vannak egyetemista unokáim” – magyarázta. Szegedről is érkeztek bölcsészhallgatók. Egyikük szerint Szeged mindig olyan város volt, amelyre jellemző az ellenállás: megmutatkozik ez a választások eredményében is. Az a helyzet, ami a színművészetin kialakult, nem teljesen ismeretlen számukra. Az ő egyetemükön is akadnak olyanok, akik nem tudományos érdemeik, hanem az állam felé tett politikai szolgálataik elismeréseként kaptak pozíciókat. A kérdésre, hogy a Szegeden tanuló egyetemistákat mennyire mozgatták meg a Budapesten történtek, elmondták: pénteki rendezvényükön mintegy 400-500 ember vett részt, pedig csak egy nappal előtte hirdették meg a flashmobot. „Nem a hallgatói önkormányzatot képviseljük” – rázták nevetve a fejüket. „Mi nem hökösök vagyunk, hanem azok, akik csinálnak is valamit.” Az élőlánc szervezői, bár kötelezővé nem tudták tenni, „nyomatékosan kértek” minden résztvevőt, hogy a járvány miatt viseljen kesztyűt és maszkot. A túlnyomó többség eleget tett a kérésnek, ha valaki mégsem, kapott kesztyűt is, maszkot is. Az élőlánchoz csatlakozók a járdára krétával felrajzolt vonalra álltak. Az aszfaltra helyenként friss felfestések kerültek: „Szabad ország, szabad egyetem!” A délután folyamán sokszor, sokfelé lehetett hallani, ahogy a tömeg ugyanezt a jelszót skandálja.
Többen nyakkendőt kötöttek a tiltakozás jelképévé vált piros-fehér színű kordonszalag egy-egy darabjából. Az egyik transzparens összefogást hirdetett: „Csak együtt vagyunk erősek”. A várakozás idején zenészek szórakoztatták az élőláncban álldogálókat. Mindenfajta műfaj képviseltette magát a harmonikamuzsikától a progresszív rockig. Az egyetem a Charta Universitatis elnevezésű dokumentumban sorolta fel azokat az elveket, amelyek alapján el tudja képzeni az együttműködést a kormánnyal. Ezt a dokumentumot adták kézről kézre az élőláncban. A charta – amit Udvaros Dorottya olvasott fel – hatalmas ováció közepette indult útjára. Dobpergés és táncosok kísérték. Fél óra múlva ismét taps és üdvrivalgás hullámzott végig a tömegen: a szervezők bejelentették, hogy a sor már a Kossuth térnél tart. „Ötezren biztosan kellünk ehhez. Vagyunk, veletek együtt, ennyien?” – kérdezték az élőláncot meghirdető felhívásukban a szervezők. Igen, voltak. És nem csak ötezren, hanem többször annyian. Olyan sokan, hogy egyes szakaszokon kétszeres-háromszoros élőláncot alkottak az öt és fél kilométeres útvonalon. Mások meg se próbáltak beállni a sorba: nekik már nem jutott hely. A szervezők kérték, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel senki ne menjen a Kossuth térre. Hiába. Amikor órákig tartó vándorlás után a charta megérkezett a Parlamenthez, már több ezer ember várta. A dokumentumot otthagyták az Országháznál. Hátha egyszer valamelyik kormánypárti politikus is elolvassa.

Charta Universitatis

A parlamenthez élőlánccal eljuttatott szöveg az Emberi Jogok Egyetem Nyilatkozatára és az 1988-ban Bolognában – az első egyetem megalapításának 900-ik évfordulóján és helyszínén – született Magna Charta Universitatumra hivatkozva hirdeti elveit. Az SZFE hallgatóinak chartájában az egyetemi autonómia, a politikai és gazdasági hatalomtól való elkülönülés, az erkölcsi és szellemi függetlenség, a kutatás, az oktatás, a képzés és a művészet szabadsága szerepel, amelyet az államhatalomnak és az egyetemnek saját illetékességén belül biztosítania kell. Hangsúlyozzák a türelmetlenség elutasítását, a párbeszédre való készséget, a kultúrák kölcsönös ismeretének és kölcsönhatásának parancsoló szükségességét is.