Előfizetés

Egy egész osztály és több tanár karanténba került Hódmezővásárhelyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 13:09

Fotó: Google Street View
A diákok egyelőre digitális formában folytatják tanulmányaikat.
Felütötte a fejét a koronavírus a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Egy egész osztály nem járhat iskolába, és pár olyan szaktanárnak is karanténba kellett vonulnia, akik érintkeztek a tanulókkal – tudta meg a Hódpress. A lapnak megerősítette az értesülést az intézmény igazgatója, Hódiné Földesi Sára.
„A protokoll szerint jártunk el, az adott osztály nem jöhet az iskolába, és több tanár is karanténban van. Akkor folytathatják újra a tanulók a tanulást, a tanárok pedig a munkát, ha két negatív PCR -tesztet tudnak felmutatni, vagy 14 nap karantén után igazolást hoznak a háziorvostól”

– tette hozzá az intézményvezető.

Az érintett osztály digitális formában folytatja a tanulást addig, amíg a diákok újra bemehetnek az iskolába. A tanév kezdete óta egymás után érkeznek hírek arról, hogy melyik iskolában találtak fertőzöttet. Székesfehérváron is egy teljes osztály került karanténba, és digitális oktatást rendeltek el a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gimnáziuma egyik osztályában is. Miután a szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola egyik pedagógusának koronavírus-tesztje pozitív lett, a tanár által oktatott hét osztály tanulóit szombat reggeltől karanténba helyezték. Szombathelyen múlt héten már a zeneiskolában és a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban is leállt a tanítás. Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője múlt héten azt nyilatkozta lapunknak, hogy nemcsak a pedagógusokban, hanem a szülőkben is nagy a bizonytalanság a mostani tanévet illetően. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy október 1-től minden iskolában mérik a tanulók lázát belépéskor, és azt kérte, hogy mindenki tartsa be az alapszabályokat. A kormányfő kijelentette, most nem kell lezárni az iskolákat, a szülők és a gyerekek sem akarják.

Önkezével mentené meg Magyarország és Ukrajna kapcsolatát Szijjártó Péter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 12:30

Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI
Jövő héten ezért Kárpátaljára utazik.
"Úton a Borsod megyei beruházások bejelentésének helyszínére, az előbb telefonon hívott ukrán kollégám, Dmytro Kuleba. Valahogyan ki kellene lendíteni az ukrán-magyar kapcsolatok javítására irányuló tárgyalásainkat a holtpontról." - jelentette be facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. 
Éppen ezért megállapodtak abban, hogy a jövő héten Ungváron találkoznak,

majd együtt nyitják meg a  II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola idei tanévét. "Kollégám személyes elkötelezettségében eddig sem kételkedtem, és most újra bebizonyosodott, hogy jól tettem. Remélem, sikerrel járunk, hiszen Kárpátalja sikere közös érdekünk." - zárta posztját Szijjártó Péter.
A két ország közötti konfliktus mind a nyelvtörvény, mind az oktatási törvény miatt hosszú ideje feszült. Emiatt a magyar kormány tovább blokkolja NATO-Ukrajna bizottság miniszteri szintű értekezleteit.

Meghosszabbított HÉV-et ígér Csepelnek Németh Szilárd

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 12:02

Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala
A teljes fejlesztés 2024-2025 körül érhet véget.
Megújul és meghosszabbodik a csepeli HÉV

- jelentette be Németh Szilárd, Csepel fideszes országgyűlési képviselője az állami tévé reggeli műsorában az MTI beszámolója szerint.  Kifejtette: a csepeli HÉV a csepeliek szívügye. "Ez az a köldökzsinór, ami összeköti Csepelt a belvárossal" - fogalmazott, hozzátéve: ez most meghosszabbodik, Szentendréig, vagy Ráckevéig is el lehet majd jutni átszállás nélkül. Megjegyezte: most Szentendréről Csepelig 4 BKV és 1 átszállójegy szükséges. Ha elkészül a vonal, erre az útra egyetlen jegy is elegendő lesz. A teljes fejlesztés 2024-2025 körül érhet véget - közölte. Németh Szilárd kiemelte: nem csak a sínek, az infrastruktúra újul meg, új utastájékoztatási rendszer jön létre és az 1964 óta futó szerelvényeket is lecserélik. Hozzátette: nem csak meghosszabbodik a vonal, sokkal több ember kapcsolódhat majd be ebbe a közlekedési formába. A szakemberek szerint akár 4-5-szörösére is növekedhet az utasforgalom - emlékeztetett az állami hírügynökség szerint.  Nagyot változott pár éve alatt a kerület közlekedését javító elképzelés:
pár éve még villamossá akarták volna alakítani a budapesti olimpia kedvéért a csepeli HÉV-et.

Mint ahogy arról a Népszava is beszámolt akkor, a kerület polgármestere, Borbély Lénárd azt mondta, a csepeliek régóta várnak arra, hogy közösségi közlekedéssel, átszállás nélkül jussanak el a belváros szívébe és a metrókhoz. Szerinte ez valósul meg, ha a "zötykölődős", műszaki problémákkal küszködő HÉV-et a tervezett modern villamosjárat váltja fel, ráadásul így megszűnik Csepel jelenlegi külvárosias jellege. A tervezett villamosvonalon a csepeliek átszállás nélkül utazhatnak egészen a Széll Kálmán térig a 4-6-os vonalán, vagy a 2-es vonalán a Jászai Mari térig. A járatok kétperces követési idővel közlekednek majd - ígérte a kerületvezető. Mint ahogy olimpia nem lett, ugrott a villamos is. A korábban rossznak tartott HÉV pedig annyira jó lett, hogy hosszabbítani is akarják.