Előfizetés

Müller Cecília: Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.01. 17:59

Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a valamilyen alapbetegségben szenvedők, illetve idősek kerülnek középsúlyos, súlyos állapotba.
Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell – emelte ki vasárnap Nagyvenyimben, a közmédiának nyilatkozva az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban. Müller Cecília elmondta: napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma, és már második napja csaknem 4 ezer új esetet igazolnak a laboratóriumi vizsgálatok. Ezzel egyenes arányban nő a kórházi kezelésre szorulók száma is. Felhívta a figyelmet, hogy nem csak a valamilyen alapbetegségben szenvedők, illetve idősek kerülnek középsúlyos, súlyos állapotba. 
– Vannak fiatalabbak is, akiknek immunrendszere úgy reagál a fertőzésre, hogy sürgős ellátásra, kórházi kezelésre van szükségük

– mondta.

Nyomatékosan kiemelte: mindenkinek van felelőssége ezekben a napokban. – Az egyéni felelősség, a közös felelősség, a hatóságok felelőssége – sorolta Müller Cecília. Rendkívül fontosnak mondta, hogy mindenki vegye komolyan a szabályokat, mert így lehet lassítani a járvány lefolyását. Fontosnak nevezte azt is, hogy mindenki számára rendelkezésre álljon a megfelelő ellátás a kórházakban. – Legyen mindenkinek helye, intenzív ellátója, lélegeztetőgépe – mondta, hangsúlyozva: Magyarországon jelenleg mindezek megvannak, ahogy a szükséges ellátásformák, gyógyszerek is. – Tavasz óta rengeteg tapasztalat gyűlt össze a megbetegedésről, amelyek segítik a gyógyítást – fűzte hozzá. A tisztifőorvos elmondta: az elmúlt napon 3878 új fertőzöttet regisztráltak. Ilyen sok pozitív esetet a járvány során még soha korábban nem tártak fel. (Azt mi tesszük hozzá, hogy egy nappal korábban volt csak ennél magasabb, a szombat reggeli hivatalos adatok szerint 3908 új koronavírusos esetet regisztráltak az országban.) Hozzátette: a járvány kezdete óta már csaknem 80 ezren fertőződtek meg Magyarországon, és jelentős részük már meg is gyógyult. Müller Cecília arra is rámutatott, hogy 
az egyéni reakció nagyon különböző a vírussal szemben, az függ az immunrendszer állapotától, de az illető genetikájától is.

Jelenleg 4205 embert kezelnek kórházban, 306-an vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos azt kérte, aki elkapta a betegséget és otthon van, figyelje magát, és ha romlana az állapota, időben szóljon a háziorvosnak vagy az ügyeletes orvosnak.  – Ha fontos a saját, a szeretteink, a közösségünk és az ország egészsége, akkor most komolyan kell venni a szabályokat – fogalmazott. Megengedhetetlennek mondta, hogy számos mozgalom és vírustagadók próbálják devalválni a védekezést.  – Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell – hangoztatta, kiemelve: a maszkviselés bizonyítottan szinte 80 százalékban megakadályozza a vírus továbbadását. Emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a betegek számára javasolta a maszk viselését. Mostanra viszont olyan mértékben elterjedt a vírus, hogy már nem tudni biztosan ki beteg, sokan tünetmentesek. 
– Ezért most mindenkit fertőzőnek tekintenek

– közölte Müller Cecília, hozzátéve: ezért bővítették a kötelező maszkviselési szabályokat.

A tisztifőorvos szerint, ahhoz hogy az életünket élni tudjuk, muszáj bevezetni, betartani és betartatni ezeket a szigorításokat. A rendőrség sokkal szigorúbban kérheti számon a szabályokat és – ha másképp nem megy – büntetni is kell. Kitért arra is, hogy a közösségi intézményekben meghatározott eljárásrend szerint folyamatosan fertőtlenítenek. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Magyar Honvédség az első pillanattól sokat segít a járvány kezelésében, most az őszi szünetben például iskolák fertőtlenítését végzik. Müller Cecília közölte, folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet. Úgy látja, Magyarország lakossága fegyelmezett. Bízik benne, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, kerüli a tömeget, a tömegrendezvényeket, akkor nem lesz szükség drasztikus változtatásokra. 
Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon is eljöhet a pillanat, amikor jelentős változtatásokra lesz szükség, de ezt szeretnék elkerülni.

Pár napja megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben a koronavírus-elleni védelmi intézkedések módosításáról, amelyek a maszkviselés szabályait szigorítják. Eszerint hétfőtől a zenés, táncos rendezvény helyszínén, vendéglátóhelyeken, sportrendezvényen a dolgozók mellett a vendégeknek is kötelező maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A vendéglátóhelyeken a vendégeknek csak az ott megvásárolt étel vagy ital fogyasztásának idejére nem kell viselniük. Emellett a büntetési tételeket is megemelték. 

Hétfőhöz illően felhős, borús napunk lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.01. 17:50

Fotó: Komka Péter / MTI
Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb szemerkélő eső vagy szitálás fordulhat elő.
Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.
Kisebb-nagyobb szakadozások, illetve rövidebb napos időszakok inkább csak az ország délnyugati felében lehetnek, míg északkeleten borult, párás marad az idő. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb szemerkélő eső vagy szitálás fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 12 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között várható. A tartósan borult részeken ennél pár fokkal alacsonyabb értékek valószínűek.

Ön nyert? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 16:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 44. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 3 (három) 10 (tíz) 17 (tizenhét) 22 (huszonkettő) 29 (huszonkilenc)    Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 50 darab, nyereményük egyenként 279.605 forint; 4 találatos szelvény 2.038 darab, nyereményük egyenként 6.860 forint; 3 találatos szelvény 33.247 darab, nyereményük egyenként 1.920 forint.