Előfizetés

Kétmillió forint nyomravezetői díj a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 09:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ismeretlen tettes ellen, környezetkárosítás gyanújával nyomoz a BRFK.
Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya nettó kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Szigetszentmiklósnál a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkolló csapadékvíz-csatorna olajszennyezése ügyében – derült ki a police.hu felhívásából. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) környezetkárosítás bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, hogyan kerülhetett nagy mennyiségű olaj a csatornába.  Hangsúlyozták:
a kétmillió forint annak fizethető ki, aki a gyanúsított kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud adni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti.

Hozzátették, hogy a rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli, a díjkitűzés visszavonásának jogát Budapest rendőrfőkapitánya fenntartja, s az erről hozott döntés utáni jelentkezés már elkésettnek számít. A BRFK kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón. Amint arról a Népszava is beszámolt,  az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton azt közölte, hogy péntekig hat munkagéppel csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba. 

Titkolja a legfőbb ügyész, van-e még magyar érintettje a Szájer-féle orgiának

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.12.21. 15:24

Fotó: Népszava
Polt Péter a konkrét kérdés megválaszolása helyett törvénypasszusokkal felelt a témát firtató ellenzéki képviselőnek.
A jobbikos Szilágyi György írásbeli kérdést tett fel a legfőbb ügyésznek, amiben azt akarta megtudni, indult-e Magyarországon eljárás amiatt, mert az ereszcsatornán menekülő ex-kormánypárti politikus hátizsákjában kábítószert találtak a belga hatóságok. Emellett arra is kíváncsi volt, felvették-e már a kapcsolatot az illetékes belga hatóságokkal, valamint 
"Sz. Józsefen kívül kerültek-e más magyar állampolgárságú személyek a hatóságok látókörébe?"

Polt Péter válasza elég szűkszavúra sikeredett. Lényegében nem felelt az ügyben feltett kérdésekre. Azt írta, hogy a Legfőbb Ügyészségre egy magánszemélytől érkezett beadvány, amelyet "a szükséges intézkedések megtétele végett az illetékes hatósághoz továbbítottak".  A belga szervekkel való együttműködésről csupán annyit írt, hogy az arról való együttműködés szabályait egy 2012-es törvény határozza meg. 
Arra azonban még érintőlegesen sem tért ki Polt Péter, hogy Szájer Józsefen kívül van-e még más magyar érintettje az ügynek.

Börtönbe küldenék a Hármashatár-hegy rémét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 15:00

Fotó: police.hu
A hajléktalan férfi sportolókat és túrázókat támadott meg az erdőben, most vádat emeltek ellene.
Tetemes bűnlajstroma van a 39 éves B. Ferencnek, aki a Fővárosi Főügyészég vádirata szerint három év alatt többeket is megtámadott a Hármashatár-hegyen. Egyik áldozata Kiss Miklós válogatott terepfutó volt. Szerencsére senki sem sérült meg a történtek során, pedig sajnos volt rá lehetősége a férfinak, hogy nagyobb bajt okozzon. Itt a lista, mivel vádolják őt: 
  • 2017. május 3-án kora este, a Hármashatár-hegyről az egyik turistaúton lefelé tartó sértettet meglökte. Amikor a sértett kérdőre vonta, a támadó egy tőrkést rántott és szidalmazni kezdte a sértettet, aki a helyszínről elmenekült.
  • 2019. február 22-én kora este a Páfránykert utat a Hármashatár-heggyel összekötő turistaúton futó sértettet szidalmazni kezdte, sprayvel megpróbálta arcon fújni és egy vascsővel is megkísérelte megütni. Kettejük között dulakodás alakult ki, melynek során a sértett lefegyverezte a terheltet, azonban a férfi egy fadarabot vett elő és azzal folytatta a támadást. A sértett el tudott menekülni.
  • 2020. április 22-én délután a Hármashatár-hegyen az egyik földúton kerékpározó sértettet megütötte. Amikor a sportoló ezt sérelmezte, a férfi sprayvel szembe fújta és egy tárggyal meg is ütötte, mielőtt a sértett el tudta hagyni a helyszínt.
Végül egy, az elfogására külön felállított nyomozócsoport kapta el Ferencet, aki azóta is a rácsok mögött várja sorsának alakulását. Ami nagyon úgy fest, további börtönéveket jelent, mivel a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség 3 rendbeli felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette emelt vádat ellene. 
A vádhatóság letöltendő börtönt indítványoz, aminek maximuma akár 4,5 év is lehet.