Előfizetés

Trump: Nem lehet több erőszak, jogsértés és vandál cselekedet

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 22:30

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A leköszönő elnök újabb erőszak elleni nyilatkozattal tompítaná a Capitolium január 6-i ostroma után vele szemben felhozott vádak élét.
Donald Trump egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent, eljárást kell indítani ellene, el kell ítélni és el kell távolítani – állította Nancy Pelosi demokrata párti házelnök szerdán az Egyesült Államok Képviselőházában. Megkezdődött ugyanis az a vita, hogy megindítsák-e az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást, az impeachmentet lázadás szításának vádjával a Capitolium egy héttel ezelőtti ostroma miatt. A házelnök leszögezte:
„Azok, akik január 6-án megszállták a kongresszus épületét, nem hazafiak, hanem terroristák voltak. Trump fegyveres lázadásra bujtott fel a nemzet ellen, mennie kell”

– tette hozzá.

Nancy Pelosi: Trumpnak mennie kell
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Pelosi szerint Trump a novemberi elnökválasztás után, amelyet elveszített, többszöri alkalommal hazudott a választási eredményeket illetően, kételyeket próbált támasztani a választási procedúrával kapcsolatosan, és alkotmányellenesen próbálta befolyásolni a helyi hivatalos személyeket. Ezzel szemben a republikánus képviselők politikai alapú eljárás kísérletével vádolták meg az elnök idő előtti elmozdítására törekvő demokratákat. A Donald Trump hűséges támogatójának tartott Jim Jordan ohiói republikánus képviselő azzal vádolta meg a demokratákat, hogy újabb politikai pert akarnak az elnök nyakába varrni.
„Nekünk most a nemzet egységbe forrasztására kellene összpontosítanunk, ehelyett a demokraták immár másodszor akarják megvádolni az elnököt, mégpedig egy héttel hivatalának elhagyása előtt”

– mondta.

Egy másik republikánus honatya, Andy Biggs úgy vélekedett, hogy a demokraták pirruszi győzelmet fognak aratni, s ezzel mártírt faragnak majd Donald Trumpból. A vita előzményeként Mike Pence alelnök kedden, a Nancy Pelosinek címzett levelében elutasította az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősíthetette volna Trumpot, az elnöki hatalmat az alelnökre ruházva. A házelnök pedig már korábban jelezte: amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak Trump ellen. Ugyanakkor Donald Trump szerdán nyilatkozatot adott ki, amelyben állást foglalt az erőszak minden megnyilvánulása ellen. Az újabb tüntetésekre figyelmeztető jelentésekre reagálva az elnök leszögezte:
„nem lehet több erőszak, jogsértés és vandál cselekedet”.

Donald Trump távozóban
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Most arra szólított fel minden amerikait, hogy tegyen erőfeszítéseket a feszültség csökkentése és az ingerültség mérséklése érdekében. Emlékezetes, január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

A fertőzöttek egy százalékánál mutatható ki a brit variáns Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 22:00

Fotó: Riccardo Milani / AFP / Hans Lucas
A tudományos tanács elnöke szerint még „három nehéz hónap vár ránk”, egyértelmű javulás csak nyár után várható.
A koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata a franciaországi pozitív PCR-tesztek egy százalékában mutatható ki, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy hat hét múlva a fertőzéseknek akár a felét is ez a mutáns fogja okozni.
„Naponta több tucat esetet regisztrálunk (a brit variánsból), egy százalék körül lehet az arány”

– mondta Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a France Info hírrádióban szerdán, egy nappal azelőtt, hogy Jean Castex miniszterelnök heti sajtótájékoztatóján várhatóan újabb szigorításokat jelent be.

A tudományos tanács elnöke hozzátette:
„nagyon nyugtalanító ez a brit variáns, minél gyorsabban hozunk döntéseket, annál hatékonyabbnak fognak bizonyulni. Ha nem döntünk nagyon gyorsan intézkedésekről, a brit variáns szétterjed. Egyébként mindenképpen el fog terjedni. Nem az a kérdés, hogy meggátoljuk, hanem az, hogy lelassítsuk”.

Szerinte még „három nehéz hónap vár ránk”, és egyértelmű javulás csak nyár után várható. Pascal Crépey járványügyi szakértő szerint azért nagyon fontos most lelassítani a brit variáns terjedését, mert a nagy-britanniai helyzet alapján arra lehet következtetni, hogy amennyiben a fertőzőbb mutáns jelenleg a fertőzések egy százalékát okozza, alig hat hét múlva ötvenszázalékos lehet az arány, s akkor már nagyon nehéz lesz a járványt ellenőrzés alatt tartani.
Sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy csütörtökön a kormányfő bejelenti: az ország egész területén két órával előbb, délután 6 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150. Az általános karantén lehetősége – a harmadiké a járvány kezdete óta – sem kizárt a közeljövőben, s egy felmérés arra utal, hogy a franciák 83 százaléka erre számít a következő hetekben, jóllehet a kormányfő hétfőn még azt mondta: az éjszakai kijárási tilalom egyelőre elegendő. Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtelevízióban szerdán közzétett felmérése szerint a többség, 52 százalék szerint a teljes lezárás lenne a megfelelő megoldás a járvány újabb megfékezésére, 47 százalék szerint pedig elégséges az éjszaki kijárási tilalom. Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a felgyorsított oltási kampánynak köszönhetően
247 ezren kapták meg eddig a koronavírus elleni oltást, miközben 23 852 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órában.

A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, de a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál. Közülük 2700-an vannak intenzív osztályon.
A halálos áldozatok száma a múlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 232 volt, a járvány kezdete óta 69 031-en vesztették életüket.

Több mint 1500 Covid-beteg hunyt el Nagy-Britanniában egy nap alatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 20:18

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Az oltás sikere lehet Európa reménye, de a vakcinák tömeges beadása számos országban a kevés szállítmány miatt még akadozik.
A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1500 elhunyt szerepel. A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak. Ugyanakkor ismét jelentősen csökkent az újonnan kiszűrt koronavírusos fertőzöttek száma a múlt héten mért adatokhoz képest. 
A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 47 525 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóházban tartott szerdai szakbizottsági meghallgatásán azt mondta: már mutatkoznak a járvány megfékezését célzó korlátozások hatásainak első jelei.
A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. A 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.
Olaszországban a halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta meghaladta a 80 ezret. Az első hullámban, tavaly február és június között 33 ezren hunytak el, azóta majdnem további ötvenezren. Az utóbbi egy nap alatt 507 beteg veszítette életét a keddi több mint hatszáz után.

A koronavírus-járvány szempontjából gócpontnak számító Lombardia tartomány ismét zárlat alá kerülhet, az alacsonyan járványveszélyes régiókban viszont újranyithatnak a múzeumok Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerdai parlamenti bejelentése szerint. Szombattól a november óta alkalmazott vörös, narancssárga és sárga régiók mellett a fehér zónákat is bevezetik, ahol eltörlik a korlátozásokat, közöttük a kijárási tilalmat, egyedül a szájmaszkviselet marad érvényben. Utóbbi térségekben a vírus reprodukciós rátájának egyes érték alatt kell lennie úgy, hogy a fertőzés 100 ezer lakosra mért előfordulása nem lépi túl az ötvenet. Jelenleg ezeket a feltételeket Olaszország egyetlen régiója sem teljesíti.
A tavaly január 28-tól folyamatosan meghosszabbított olaszországi vészhelyzetet egyelőre április végéig hagyták érvényben. Az egészségügyi tárca adatai szerint december utolsó napjaitól már több mint 800 ezer oltást adtak be. Az országba eddig érkezett 1,4 millió Pfizer-BioNTech-oltás és a majdnem ötvenezer adagos Moderna-szállítmány több mint ötven százalékát használták fel.

Oltási központ Nápolyban
Fotó: Fabio Burrelli / NurPhoto via AFP
Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője szerint március végéig az elsőbbségi csoportba tartozó idősebb emberek mintegy felét tervezik beoltani a koronavírus okozta Covid-19 kór ellen, a rendelkezésre álló vakcinák havi egymillió oltást tesznek lehetővé. Dworczyk szerint logisztikailag a kormány felkészült havi 3,7 millió oltás beadására, a kapacitás kihasználását azonban a szállítmányok ütemezése havi egymillió oltásra korlátozza. A vakcinagyártók nyilatkozataira utalva a tisztségviselő reményét fejezte ki, hogy az oltási kampány a második negyedévben felgyorsulhat.
Lengyelországban szerda délutánig közel 338 ezer embert oltottak be, ezzel az ország európai viszonylatban a negyedik helyet foglalja el az elvégzett oltások számát illetően. Ötven beoltott esetében nem kívánatos reakció lépett fel.

A csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban múlt péntek óta 10 ezer alatt van a kimutatott koronavírus-fertőzöttek napi növekménye, szerdán 9053 új esetet jegyeztek. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 117-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 364-en hunytak el.  Horvátországba egyelőre kevés koronavírus elleni vakcina érkezett, ezért egyelőre nem alakítanak ki tömeges oltópontokat. Krunoslav Capak, a közegészségügyi intézet igazgatója szerdán ismertette:
Eddig több mint 30 ezer embert oltottak be: 15 847 esetben idősotthonok lakóit is dolgozóit, valamint 16 425 egészségügyi dolgozót a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Kedden 3600 dózis érkezett a Moderna gyógyszergyár oltóanyagából, amiből kétezret a földrengés sújtotta közép-horvátországi településekre szállítanak, ahol már több mint 3000 embert beoltottak.

Az elmúlt 24 órában 1135 új horvátországi fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 222 117-et. Kedden 26 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4472-re emelkedett. Kórházban 1993 beteget ápolnak, közülük 193-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 5300. Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2092-vel 143 700-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 17 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3070-re emelkedett.
A szlovén kormány szerint az év végéig 2,27 millió adag vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a kétmilliós országban.

Mindeközben a török gyógyszerfelügyeleti hatóság szerdán engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának (CoronaVac) vészhelyzeti alkalmazását - közölte az Anadolu török állami hírügynökség. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter azt mondta, hogy csütörtöktől országszerte elkezdik beoltani az egészségügyi dolgozókat. A vakcina tesztjei lezárultak, az oltóanyag a kormány szerint kellőképpen biztonságos.
A tárcavezető ezt követően élő televíziós adásban olttatta be magát az egyik ankarai kórházban. A török vezetés 50 millió adagot rendelt a gyengített vírusokon alapuló kínai védőoltásból, amelynek első hárommillió adagja december végén érkezett meg a 83 millió lakosú országba.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszternek beadják a kínai vakcinát
Fotó: AYTUG CAN SENCAR / AFP
Decemberben a török hatóságok egy részleges vizsgálatból 91,25 százalékos hatékonysági rátát állapítottak meg, míg Indonéziában 65,3 százalékosnak bizonyult az oltóanyag hatékonysága. Az illetékes brazil egészségügyi intézmény kedden arról számolt be, hogy náluk mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak mutatkozott a védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amely eléri legalább az 50 százalékos hatékonyságot.

EU: Vakcinabeszerzésben nincs egyénieskedés

Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére – jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videókonferenciáját követően, szerdán.  Emlékeztetett: 2020 júniusában mind a huszonhét tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről. Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Lezárta továbbá a Novavax (100 millió adag), valamint a Valneva (30 millió adag) gyógyszeripari vállalatokkal folytatott, a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről szóló megbeszéléseket. Európa akár 2,5 milliárd adag hatékony és biztonságos oltóanyaghoz férhet hozzá. Sztella Kiriakídisz  kiemelte: megérti a nemzeti szintű nyomást és a polgárok aggodalmát, azonban az egyéni megállapodások aláássák az oltóanyag-ellátásra vonatkozó, közös európai, ez idáig jó eredményeket mutató megközelítést. – Ami életeket ment, az nem az oltóanyag, hanem a beoltás – tette hozzá. Az uniós biztos szerint az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat várhatóan februárban nyújt be jóváhagyási kérelmet saját fejlesztésű oltóanyagának uniós alkalmazására az Európai Gyógyszerügynökséghez.