Színház- és Filmművészeti Egyetem;SZFE;

2021-01-14 22:16:15

Az SZFE kuratóriuma arról tárgyal, hogy a református egyháznak adja az Ódry Színpadot

Már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az egyetem vezetése és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának, a Magyarországi Református Egyháznak a Vas utcai épületegyüttes egyik részét, a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja – értesült a Magyar Nemzet.

A kormányközeli lap úgy tudja, hogy már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az SZFE kuratóriuma és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról.

Az egyetem kommunikációs vezetése megerősítette a lapnak az értesülést, és megjegyezték, hogy ez egyelőre még csak egy szándék a kuratórium részéről.  

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy a Vas utca 2/C házszám alatt álló, ma Ódry Színpadként ismert épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át. Az ingatlan eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza volt, majd 1950-ben államosították az épületet, nyolc évvel később pedig kamaraszínháznak építették át. 1959. február 19-én nyitotta meg kapuit az Ódry Színpad, az épület azóta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.

Jelenleg ingatlan káosz, a mostani félév további lebegtetése jellemzi az egyetem helyzetét, eközben szakadás esetén a diákok egy része akár más hazai, vagy külföldi egyetemen folytathatja tanulmányait. Az SZFE-t övező bizonytalanságról ebben a cikkünkben írtunk.