Lényegében önálló szervnek tekinthető a mikrobiom – erre a megállapításra jutottak az angliai Warwick Egyetem kutatói, amikor azt vizsgálták, hogy a vastagbélben élő baktériumok összességének milyen hatása van az egészségre – írta a Napidoktor.hu. Azt találták, hogy a mikrobiom a szervekhez hasonlóan képes elérni, hogy rosszul érezzük magunkat, ha nincs rendben.
Mi is többször megírtuk, hogy az emberi mikrobiom jelentős hatással van a szervezet egészséges működésére. Szerepe van például az immunrendszer megfelelő fejlődésében, a gyulladásos és az anyagcsere folyamatok közvetítésében, de az étvágy szabályozásában is.
Itt arról írtunk, hogy az egészséges mikrobiom erős immunrendszert hoz létre, amely segít még a Covid-19 legyőzésében is.
Az emberi mikrobiom 3 éves korig kialakul, de különféle tényezők – például az étrend, az életkor, a genetika, a születés módja és az anti-, a pro- és a prebiotikumok - később is képesek megváltoztatni az összetételét.
A probiotikumok, a tudomány jelenlegi állása szerint, megőrzik a normális bél mikrobiom egyensúlyát, és javítják az immunrendszert. A prebiotikumok ösztönzik a bélbaktériumok szaporodását. A prebiotikumok többségének fő forrásai növényi eredetű étkezési rostok. Ezeknek két típusa létezik: az oldható rostok segítenek a koleszterin- és glükózszint csökkentésében, az oldhatatlanok pedig az anyagmozgást segítik elő az emésztőrendszeren keresztül.
Az étkezési rostok számos egészségügyi probléma mérséklésében játszanak szerepet, beleértve a túlsúlyt, a krónikus gyulladást, a depressziót, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.
Felnőttek férfiaknak napi 30-35 gramm az ajánlott napi rostbevitel mennyisége, nőknek naponta 25–32 grammot tanácsos fogyasztani naponta. A Warwick Egyetem kutatói szerint a legtöbb embernek 50 százalékkal kellene megnövelnie rostbevitelét.
Azt, hogy az élelmi rostok hogyan segítik az emberi mikrobiomot, még nem pontosan tudni, de annyi bizonyos, hogy az étkezési rostok fokozzák a legfontosabb mikrobiális molekulák termelését, és olyan reakciót indítanak el, amely elősegíti az általános egészséget és a jó közérzetet.