válság;Orbán Viktor;nemzeti konzultáció;

2021-06-11 08:34:12

Orbán Viktor: "Engem is megrángatott a válság, én is 16 órát dolgoztam naponta"

Most, hogy vége van a járványnak, a kormány visszatér korábbi slágertémájához, a migrációhoz.

„Ha sikerül az újraindítás, akkor magasabb lesz a nyugdíjprémium” – jelentette ki a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor elmondta, most még nagyon nem megy jól az országnak, de ami előttünk áll, az lehet sikeres. Kérdés, mi legyen azzal a pénzzel, amit pluszban megtermel a gazdaság. Az ő válasza az, hogy visszaadják azoknak, akik a legnagyobb terhet vitték a válság során, azaz a családoknak. Orbán szerint ebben közmegegyezés van.   

– eképp minősítette a tervezett adóvisszatérítést a kormányfő, ugyanakkor szerinte szükséges ezt nemzeti konzultáción is megerősíteni. Szeretné, ha egyetértés lenne, ha közös koordináta-rendszerben ítélnénk meg, mi a jó, mi hasznos vagy haszontalan. A miniszterelnök felfogása szerint nem úgy áll helyre a gazdaság a járvány után, mint annak előtte. Ő maga úgy számol, hogy lesznek még járványügyi kérdések, migrációs kérdés és gazdasági kérdések - ezért ezek a témák szerepelnek majd a nemzeti konzultációban.   

„Migránshadak dörömbölnek Európa minden útvonalán”– jelentette ki a miniszterelnök. Jelezte, bevándorlási ügyben szeretné tovább keményíteni a magyar álláspontot: nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem két évig semmilyen migrációt ne engedjünk. Orbán a riporter felvetésére kijelentette, nincs jó migráció, csak rossz migráció van. Úgy véli, az a jó, ha mindenki ott boldogul, ahová megszületik. A migrációs politikának nem a befogadásra, hanem az átmeneti segítségnyújtásra kell fókuszálni.

A kormányfő az interjú során megemlítette a vállalkozásokat is, amelyeknek a világában most van valami, ami arról szól, hogy nemcsak egyenként kell boldogulni, hanem segítséget kell nyújtani egymásnak. Hozzátette, a Kereskedelmi és Iparkamara egy erre vonatkozó „ragyogó” javaslatcsomagot tett le az asztalra, emellett indítanak a vállalkozásoknak egy nagy hitelprogramot. 

„Úgy tűnik, van felelősség a magyar emberekben, ám akadnak akikben nincs felelősségérzet” – jelentette ki a miniszterelnök azokra utalva, akik nem vették fel a második oltást. Hozzátette, lehet vannak olyanok, akik egészségügyi okokból maradtak ki, de ösztönzési szempontból jelenleg az tűnik a legjobb eszköznek, hogy ezeket az embereket törlik a védettséget szerzettek listájáról.

A védekezésben résztvevőknek járó, a kormány által „adományozott” plusz szabadnapokkal kapcsolatban Orbán kijelentette, az ezeknek az embereknek jár, hiszen ők elfáradtak. Ezt bizonyítván a keményen dolgozó kisember szerepét előhúzva kijelentette: 

Ezután minden érintettet arra biztatott, vegye ki azt a 10 nap szabadságot.

Ha igaz, hogy a járvány után a gazdasággal szembeni elvárás az, hogy az biztonságot adjon, akkor a családoknak is biztonság kell – jelentette ki. Mint mondta, a legkevesebbet keresők vannak a legnagyobb veszélyben, de nagyon nehéz az arra vonatkozó összhang megteremtése, hogy magas legyen a minimálbér, és ne menjenek tönkre a kis- és középvállalkozások. 

Az interjú végén szóba került a ma induló Európa-bajnokság. Erről szólva Orbán elmondta, óriási teljesítmény, hogy a magyar válogatott képviselteti magát az eseményen. A tornát azonban az ideológiai zűrzavar fenyegeti (itt a miniszterelnök a meccsek előtti térdelésre utalt), ami az egykori rabszolgatartó államok lelki öröksége. Ő ezt ugyan érti, de mi, magyarok sosem voltunk rabszolgatartók, és az érintett országoknak sem kellene felhozniuk ezt a pályára. A nemzeti tizenegytől azt várják, hogy állva haljanak meg, és ne adják meg magukat, ezért ez a „térdeplősdi” egy elhibázott dolog – jelentette ki Orbán Viktor.