árcsökkenés;ÉVOSZ;építőanyagok;

Napi öröm az építkezőknek: lassanként szelídülnek az árak

Az ÉVOSZ a kedvező folyamatokat részben az export visszafogásának, részben a nyersanyagok világpiaci áresésének tulajdonítja.

Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon, elegendőnek bizonyult az export regisztrációja, nem volt szükség az állami elővásárlási jog alkalmazására sem. A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket. Eközben esik a fő nyersanyagok világpiaci ára – írja a Világgazdaság. A lap szerint a pandémia után megnőtt keresletet mára utolérte a kínálat, és az árcsökkenés a fogyasztókat is el fogja érni.

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata, egyben a Masterplast Nyrt. elnöke szerint újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók. A szakember állítja, hogy mindez máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is

„Ha továbbra is lesz elég áru, akkor a gyártók az alapanyagárak csökkenését érvényre fogják juttatni a piacon, és a kereskedők szándéka is az, hogy ahol lehet korrigálni az árakat, ott induljon el az árcsökkenés”– hangoztatta.

Mint fogalmazott, a belpiaci áruhiány megszüntetésében volt szerepe a kormány által bevezetett exportregisztrációs rendszernek, mert hatására sokkal több építőanyag maradt belföldön, mint korábban. Tibor Dávid megjegyezte azt is:

„Az építőanyag-piaci szereplők között az elmúlt hetekben intenzív és átfogó versenyfelügyeleti, fogyasztóvédelmi és adóhatósági ellenőrzés zajlott, a feltárt – például jelölési – hiányosságok kiküszöbölésén a gyártók és a kereskedők közösen dolgoznak.”

Ugyanakkor a Népszava a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – rövid vizsgálódás után – nem tapasztalt versenykorlátozó magatartást hazai téglagyártás és kereskedelem piacán. Még nincs két hónapja annak, hogy az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki a fideszes Gyutai Csabát. Zalaegerszeg egykori  polgármestere arról híresült el, hogy a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjeként előbb ötmillióból felújíttatott egy várbeli lakást, majd beköltözött oda és két évig lakott benne úgy, hogy nem fizetett bérleti díjat de még rezsit sem.