Semjén Zsolt;Kovács Zoltán;Kádár János;Vadászati Világkiállítás;

2021-09-23 15:51:03

Kádár Jánossal példálózva bizonygatta Semjén, miért jó nekünk a vadászati kiállítás

A koronavírus egyre terjedő delta variánsának fittyet hányva, egymillió látogatót remél a kormány „a nem politikai” rendezvényre.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás rangját jól mutatja, hogy az előző, 1971-es budapesti rendezvényre Kádár János is konszolidálni igyekezett nemzetközi kapcsolatait, az emigráció sok tagja ekkor látogathatott haza először – igyekezett népszerűsíteni Semjén Zsolt a szombaton kezdődő monumentális rendezvénysorozatot az ahhoz kapcsolódó csütörtöki háttérbeszélgetésen.

A vadászati szenvedélyéről is ismert politikus ugyanakkor visszautasította, hogy 50 évvel később bárki politikai ügynek tekintse a szeptember 25. és október 14. közötti rendezvényt, amelynek szervezéséről a Népszava is megírta, hogy az „a közpénzek fekete lyuka”, összköltsége jelenleg valahol 77 milliárd forintnál tart. Semjén Zsolt szerint azonban az egész az ország érdeke.

A mostani beszélgetésen a miniszterelnök-helyettes kifogásolta többek között, hogy a Hungexpo felújítását az ellenzék a világkiállás költségeibe számolja bele, és nem szól arról, hogy a korábbi állapot régóta nem tette már lehetővé jelentős rendezvények befogadását.

Ehhez képest, miközben hazánkban is egyre jobban terjed a delta variáns, és több környező országban is szigorítanak emiatt, a magyar rendezvényre „semmiféle járványügyi korlátozás nem vonatkozik”.

Kovács Zoltán, a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos egyenesen a „fenntarthatóság nemzetközi jelentőségű rendezvényéről” beszélt, hangsúlyozva, hogy a tervezettnél is sokszínűbb eseményre számíthatnak a látogatók. Az előkészületeken több ezren dolgoznak, a rendezvényhez mobilalkalmazás is készül. Hozzátette, „a felvezető rendezvények, látványosságok már majdnem 600 ezer érdeklődőnél tartanak, és több mint 30 ezer iskolás regisztrált már a kiállításra”.