egészségügy;átalakítás;közérdekű adatok;K-Monitor;

Hiába akarta titkolni a kormány, ki kell adnia az egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt

Tíz évre ugyan titkosították a dokumentumokat, ám a bíróság keresztbe tett ennek.

Ki kell adnia a Belügyminisztériumnak azt a tanulmányt, melyet a Boston Consulting Group Kft. (BCG) készített a magyar egészségügy átalakításáról - derül ki a K-Monitor hétfői bejegyzéséből.

Még augusztus hetedikén készült el az a tanulmány, mely a magyar egészségügy lehetséges átalakítását taglalja. Nem sokkal később kiderült, hogy az anyagot tíz évre titkosították. A BCG korábban már részt vett a szlovák kórházreform szakmai előkészítésében. A belügyi tárca bruttó 352 millió forintot fizetett a nemzetközi tanácsadó cégnek.

Korábban lapunk írta meg elsőként, hogy csak háttérinformációk utalnak arra, mit tartalmaz a tanulmány. A Népszava értesülései szerint a reform döntéselőkészítői a közfinanszírozott ellátásokat egyértelműen továbbra is adóforintokból állnák, és nincs jele annak, hogy külső forrásokat, például biztosítói pénzeket vonnának be. A kórházi ellátást pedig úgy szerveznék újjá területi egységenként, hogy ahhoz hozzátartozzon a szak- és alapellátás is.

Most jó esély nyílik rá, hogy belátható időn belül véget érjen a ködszurkálás. A mostani eljárás a K-Monitor munkatársának közérdekű adatigénylésével kezdődött, ám a Belügyminisztérium megtagadta kiadásukat, mondván, azok „döntéselőkészítő” iratok. A szervezet megjegyzi, hogy míg Magyarországon a szakmai szervezeteket is meglepte az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény bevezetése, és nem történt érdemi egyeztetés a témában, más országokban - például Szlovákiában - a hasonló reformtörekvések teljesen átláthatóan zajlanak.

A bíróság első fokon elutasította a belügyminisztérium védekezését és kiemelték, hogy nem lehet általánosságban, kiterjesztően hivatkozni egy-egy adat, irat döntéselőkészítő jellegére. Az ítélet nem jogerős, várhatóan másodfokon folytatódik a per.