Orbán Viktor;Kossuth Rádió;interjú;

2022-01-14 07:48:08

Orbán Viktor: Ebből a hat termékből mindig kell lennie a boltokban

Januárban minden hétvégén van oltási akciónap – mondta a miniszterelnök a hagyományos péntek reggeli rádióinterjújában.

Ez már majdnem olyan karácsony volt, mint amit elképzel az ember– jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. A miniszterelnök szerint már a szilveszter is „emberi” volt. Mindenkit arra biztatott, vegye fel az oltást, mert ez „üti” mind az omikron-, mind a delta-variánst.

Januárban minden hétvégén van oltási akciónap, csütörtökön, pénteken, szombaton lehet regisztráció nélkül felvenni az oltást és a háziorvosok is tartanak majd a helyi sajátosságoknak megfelelően ilyen napokat.  

A miniszterelnök azt mondta, van elég „modern” vakcinánk – kétmillió adag Pfizer és 700 ezer adag          Moderna-vakcina áll rendelkezésre –, így mindenkinek az igényét ki tudják elégíteni. A karantén időtartama tíz napról hét napra csökken, ha van egy negatív teszt, akkor ez öt napra rövidül. Február 15-e után már csak oltási igazolvány alapján adnak ki védettségi igazolványt, aki már átesett az nem kapja meg. Így a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul - magyarázta. A negyedik oltással kapcsolatban azt mondta, a kormány támogatja a negyedik oltást. Ezt négy eltelt hónap után lehet felvenni és hat hónap után javasolják mindenkinek.

A miniszterelnök a kórházi kapacitásokat „fantasztikusnak” nevezte, hangoztatva, büszkék lehetünk az ápolóinkra és az orvosokra.  

Az élelmiszerárstopról a miniszterelnök azt mondta, abban hisznek, hogy a piac képes elrendezni a gazdaság életét, ugyanakkor vannak válsághelyzetek. Az energiaárak állnak a magas árak mögött, magas az infláció. Az infláció mértéke eltéríti a gazdaság teljesítményét, ezért két fronton kell védekezni.

Az egyik a béremelés, a másik pedig az árak „megfogása”. Az a kérdés, sikerül-e jól kiválasztani azokat a területeket, ahol érdemes beavatkozni. 

A korábbi intézkedéseket sorolva azt mondta, a benzinárak befagyasztása működik, hitelkamatok megállítása pedig ugyancsak jó döntésnek bizonult. Ezek példátlan intézkedések, ilyet nem csináltak Nyugat-Európában – hangoztatta. Az alapvető élelmiszerárak befagyasztásával Magyarország a szerb példát követi.

A konkrét termékekből pedig minden boltnak kell tartania és ezt ellenőrizni is fogják. Ha nincsen, akkor nagyon komoly pénzügyi tétellel fogunk büntetni. De nagyon remélem, hogy nem szükséges fenyegetődzni, reméljük, hogy be fogják látni a kereskedők és a boltosok is - elsősorban a nagy nemzetközi láncok - hogy ezekből a termékekből megfelelő mennyiséget tartaniuk kell– tette hozzá. Az intézkedés 90 napig fog tartani. Kitért arra is, hogy azért nem rögzítik minden termék árát, mivel az betarthatatlan lenne, ráadásul nem is tudnák ellenőrizni és maguk a boltosok sem tudnák betartani. Megfogalmazása szerint ezt a nehezebb inflációs időszakot „kibekkeljük”.

Az Európai Unióban nem a józan ész az uralkodó, hanem a piaci dogma – lendült bele az EU szidásába a kormányfő. Orbán Viktor kifejtette, nem szabad, hogy egy kormány csak nézze, mi történik a piacokon. Az ellenzék kritikáira reagálva azt mondta, ismerethiány van ebben a kérdésben, mivel a kormány már levitte az alapvető élelmiszerek áfáját, amit a baloldaliak nem szavaztak meg. „Nem lep meg ami történik, mert attól, hogy valaki baloldali vagy éppen ellenzékben van, de lát egy intézkedést, ami fontos az embereknek, akkor mondhatná rá, hogy jó (...) sőt még azt is mondhatja, hogy rühelli (a kormányt) - bár ez nem egy szerencsés álláspont, de ilyen van - a háta közepére sem kívánja, de egy-egy ügyben ami fontos az embereknek nem a pártlogika alapján kell közelíteni a kérdéshez, hanem az emberek érdeke felől” - értetlenkedett. Szerinte „nem tud kijönni a szájukon”, hogy a hat alapvető élelmiszer esetében jó döntést hozott a kormány és teljesen ésszerűtlen dolgokat mondanak. Kijelentette, Brüsszelben abban hisznek, ott van a legtöbb ész. A nagyvárosiak is így gondolják, ám ő „falusi gyerekként” azt gondolja, vidéken is lehet igaza az embereknek – magyarázta. Ezért gondolják azt Brüsszelben, hogy ott megmondhatják, ki mit csináljon. Emiatt lesznek támadások a családokat támogató intézkedések miatt, de ezeket ki tudjuk védeni – vélekedett.

A miniszterelnök az úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazásról szólva elmondta, az Európa Tanácsnak a referendumot bíráló emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović Soros György embere, aki „gyakran beszél zöldségeket”. Nyomatékosította, a népszavazás gyermekvédelmi és mindenki szabadon választja meg az életformájukat. Nem tartozik a kormányra, kinek mi a szexuális szokása, „talán még a szomszédokra sem, de ez kicsit nehezebb kérdés”. 

Később csodálkozva folytatta, hogy ugyan felnézünk a németekre, de ott a minap kapcsoltak le egy több száz főből álló pedofilhálózatot. Magyarországon azonban nem erről beszélünk, hanem a homoszexualitás népszerűsítéséről és ezt a kettőt a törvény jól szétválasztja.