Orbán-kormány;Oroszország;Európai Bizottság;Százhalombatta;olajembargó;uniós szankciók;

Orbánék ellenállnak, de Brüsszel szerint egy-két napon belül megegyeznek az Oroszország elleni szankciókról

Megállapodás nélkül ért véget az EU tagállamok brüsszeli képviselőinek vasárnap délutáni egyeztetése a szakaszos olajembargót is magában foglaló hatodik szankciós csomagról.

Az Európai Bizottság (EB) és a miniszteri szintű EU Tanácsot ebben a félévben elnöklő Franciaország által kiadott közös állásfoglalás szerint a hét elején folytatódnak a megbeszélések azzal a céllal, hogy a lehető leghamarabb teljes megállapodás szülessen az Oroszországgal szemben bevezetendő friss büntetőintézkedésekről.

A nyilatkozat szerint az elmúlt napokban az EB átdolgozott javaslatokat tett le az asztalra, amelyekről Brüsszel és a kormányok intenzív tárgyalásokat folytattak, “és az intézkedések nagy része tekintetében nagyon jó előrehaladás történt”. Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy hamarosan véglegesíteni fogják azokat a garanciákat, amelyek az orosz olajtól erősen függő tagállamok ellátásának a biztosítását szolgálják.

Az EU27-ek közül Magyarország ellenzi a leghangosabban az olajembargót, amelyet Orbán Viktor az uniós együttműködésre ledobott atombombának nevezett. A kormányfő erőteljes megfogalmazása ellenére Brüsszelben bizakodó a hangulat, a nemzetközi sajtó által idézett illetékesek szerint még egy, másfél nap kell a teljes egyetértés eléréséhez.