infláció;Pintér Sándor;béremelés;közszféra;MKKSZ;Boros Péterné;OKÉT;

2022-06-18 12:16:00

Lázad a teljes közszféra, béremelést követel Pintér Sándor kijelentése után

A közszolgálatban dolgozó 618 ezer embernek egyre nagyobb gondot okoznak az áremelkedések, ezért szakszervezeteik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását kezdeményezik.

Az erről szóló levelet a napokban küldte el az OKÉT munkavállalói oldalának ügyvivője, Fehér József az egyeztetésért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, de válasz még nem érkezett.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) internetes oldalán közzétett levélben azt kérik az érdekvédők, hogy még a jövő évi költségvetés megszavazása előtt, lehetőleg a jövő héten üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek „a közszolgálati munkavállalók teljes körét érintő inflációt ellensúlyozó bérintézkedésekről”.

 – emelte ki lapunknak az inflációkiegyenlítő béremelést kezdeményező Boros Péterné. Az MKKSZ elnökének javaslatára a közszolgálati szakszervezeti vezetők 20 százalékos béremelést kérnek a terület minden dolgozójának, illetve ahol magasabb az igény, mint például a pedagógusoknál, ott azt javasolják, ezt az inflációt ellensúlyozó mértéket számítsák bele a bérnövekedésbe. Borosné hangsúlyozta, hogy az érintettek közé sorolják az egyházi fenntartású intézmények dolgozóit is.

A követelés azt jelzi, elfogadhatatlannak tartja a közszféra, ha a kormányzati válságmegszorítások miatt a humán területeken sem a bérek, sem a működési feltételek nem javulnak. Márpedig Pintér Sándor belügyminiszter az ezen a héten az egyes ágazatok vezetőinek tartott eligazításon egyértelművé tette: tudja ugyan, hogy minden hozzá tartozó szakterületnek béremelési igényei vannak, de ezekről csak akkor érdemes beszélni, ha kiderül, van-e egyáltalán szétosztható pénz.