oktatás;Orbán-kormány;tanárok;pedagógus szakszervezetek;bérrendezés;

2022-06-28 19:29:00

Az Orbán-kormány sem a tanárok érdemi bérrendezésre, sem munkaterheik csökkentésére nem tett javaslatot a sztrájkbizottsági tárgyaláson

Arra a kérdésre, hogy a kormány hogyan fogja kezelni, ha még több pedagógus hagyja el a pályát, a kormány nevében tárgyaló Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár nem tudott válaszolni. 

Nem történt érdemi előrelépés a Belügyminisztérium és a pedagógus szakszervezetek közötti keddi sztrájkbizottsági tárgyaláson, a kormány képviselői érdemi bérrendezésre és a munkaterhek csökkentésére sem tettek javaslatot. Ellenben továbbra is azt ígérik, hogy a pedagógusok jövőre is 10 százalékos “béremelést” kaphatnak – ami azonban valójában nem az alapbérek emelkedését, hanem a szakmai pótlékok kiegészítését jelenti.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának azt mondta: olyan bérrendezésre lenne szükség, amivel a pedagógusok legalább a diplomás átlagkeresethez fel tudnak zárkózni. A tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül ugyanis nálunk a legalacsonyabbak, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének 58-66 százalékát teszik ki.

A kormány nevében tárgyaló Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint 10 százaléknál nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben “a gazdaság jól teljesít”. Szabó Zsuzsa PSZ elnök az egyeztetés utáni tájékoztatón ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a következő egyeztetésre – ami augusztus 10-én lesz - konkrétumokat várnak a kormányzattól: milyen teljesítményt kell produkálnia a gazdaságnak ahhoz, hogy a pedagógusok érdemi bérrendezéséről is lehessen tárgyalni. A szakszervezeti vezető szerint ha augusztusban sem lesz megállapodás, bizonytalanul indulhat a tanév.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Komjáthy Anna hozzátette:

A munkaterhek csökkentését ugyanakkor nem tartja valószerűnek. A köznevelésért is felelős Belügyminisztérium írásos álláspontja szerint – amit az államtitkár adott át a szakszervezeteknek - a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, mindenhol csökken a fiatalok száma, ezért nagyarányú óraszámcsökkentés “jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak”. Azzal az elvvel viszont egyetértenek, hogy azok a pedagógusok, akik a többiekhez képest magasabb óraszámot és túlórát vállalnak, magasabb juttatásban részesüljenek. Az, hogy pontosan milyen lépéseket terveznek ennek érdekében, nem derült ki. Mint ahogy az sem, hogy

A PSZ a múlt héten Navracsics Tibornak, az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszternek is levelet írt, hogy konkrétumokat tudjanak meg a 10 százalékos “béremelésről”, amit a kormány uniós forrásból finanszírozna. A PSZ alelnöke lapunk érdeklődésére közölte: