Európai Bizottság;jogállamiság;Varga Judit;

2022-07-13 20:04:00

Varga Judit: maradunk legalapvetőbb testtartásunknál, az őszinteségnél

A tárcavezető is reagált az Európai Bizottság jelentésére. 

Az Európai Bizottság kiadta éves jogállamisági jelentését, amely nem ért minket meglepetésként. A magyar kormány a már jól megszokott össztűzben is a higgadt, szakmai párbeszéd pártján áll - írta Facebook-oldalán szerda este az igazságügyi miniszter.

Mint lapunk is beszámolt róla, az Európai Bizottság (EB) megállapítása szerint Magyarország több szempontból is az aggodalmakat keltő tagállamok közé tartozik. Vera Jourová értékekért felelős bizottsági alelnök szerint az éves értékelések arra jók, hogy megelőzzék a bajt, felhívják a figyelmet a demokratikus értékeket fenyegető veszélyekre.

Varga Judit azonban úgy véli, a jelentés a korábbi évekhez hasonlóan bizonytalan indexekre, elfogult NGO-kra és előítéletekre alapoz, fontos leszögezni, hogy a Bizottsággal folytatott tárgyalások során egyre bizakodóbbak lehetünk, ugyanis a szakmai párbeszéd most már a megoldásokra koncentrál és nem a problémákra. 

A tárcavezető értékelése szerint közben az Európai parlament eldöntötte, a háborús időkben is inkább a probléma része marad a megoldás helyett, hiszen a magyar baloldallal jó viszonyt ápoló LIBE-bizottság a mai napon megszavazta Gwendoline Delbos-Corfield jelentését, amelyben a hazánknak járó uniós források megvonását követelik.

Megjegyezte, az EP-nél beakadt a lemez, hiszen a jelentésükben válogatás nélkül visszhangozzák a baloldal unalomig ismételt vagdalkozásait a tények és szakmai érvek figyelembevétele nélkül. Ez a hozzáállás igencsak megkérdőjelezi a LIBE-bizottság és Sargentini utódjának a szakmai felkészültségét. „Összegezve: az újdonsült Sargentini Asszony amellett, hogy egyes interjúkban hazugságokat és valótlanságokat terjeszt, még egy korrekt szakmai állásfoglalást sem képes összerakni” - zárta sorait Varga Judit.