Magyarország;Orbán Viktor;CNN;műsor;tusványosi beszéd;Orbán Balázs;Tucker Carlson;

2022-08-04 16:51:00

Tucker Carlson szerint a magyar sajtó szabadabb, mint az amerikai, bocsánatot kért Orbán Balázstól a CNN riportjáért

A CNN műsorvezetője arról beszélt, „szörnyű történelmi előzmények” vezették fel Magyarországon Orbán  Viktor tusványosi beszédét, miközben a képernyőn a harmincas évekbeli magyarországi zsidótörvényekről szóló cikkek címeit mutatták.

Bocsánatot kért „az amerikai média nevében” műsorában Tucker Carlson Orbán Balázstól, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatójától – szúrta ki a 444.

Az Orbán-rajongó amerikai műsorvezető felidézi, hogy egy évvel ezelőtti magyarországi látogatása során a kormányfő állítása szerint arról beszélt, hogy Magyarország „vezetőjeként felkarolta az erős családi kötelékek, a nemzeti szuverenitás eszményét (…), és emiatt a leggyűlöltebb vezető lett a világon”. Ennél is tovább megy, mint mondja,

A Tucker Carlson Tonight című műsorban ezután bejátsszák a CNN vasárnapi riportját, amelyben a műsorvezető arról beszél, „szörnyű történelmi” előzmények övezik Magyarországon Orbán tusványosi beszédét, miközben a képernyőn a harmincas évekbeli magyarországi zsidótörvényekről szóló cikkek címeit mutatják.

A konzervatív műsorvezető szerint „szinte hihetetlen, hogy ilyesmit leadtak”, majd ironikusan felteszi a kérdést, „Orbán Viktor náci, mert nemzeti határokat akar?”. Mint mondja, Orbán Viktor hivatala hosszú levelet írt a CNN-nek az adás miatt, ebben azt írják:

Tucker Carlson ezután Orbán Balázzsal beszélget, akitől megkérdezi, mit gondol arról, hogy „oly sok időt töltenek” azzal, hogy befeketítsék őket. Orbán válaszul azt mondja, hogy „állandó, nagy nyomás alatt vannak a globális elit részéről azóta, hogy 2015-ben megpróbálták megvédeni a határt”. Szerinte az „elit” úgy gondolja, hogy aki „a tömeges migráció ellen szólal fel, az rasszista vagy antiszemita, pedig a mi politikánk pusztán a józan észen alapul”.

A miniszterelnök politikai igazgatója ezután arról beszél, „büszkék vagyunk zsidó-keresztény örökségünkre”, amelyet „meg akarunk őrizni jelenlegi formájában, ehhez pedig a határok védelme szükséges”.

A műsorvezető eközben megjegyzi, hogy az, amit tavaly Magyarországon tapasztaltak, a 2005-ös Egyesült Államokra emlékezteti őt, egy „nagyon visszafogott hely”, sőt, szerinte

Bevallása szerint Tucker Carlsont felháborítja, hogy a CNN „képes volt ilyesmit lehozni”, ami ennyire „elrugaszkodott a valóságtól”. Orbán Balázs válaszul a magyar kormány vendégszeretetét és befogadókészségét azzal illusztrálja, hogy jelenleg egymillió ukrán menekült (!) van nálunk, erre pedig az amerikai műsorvezető szeme is elkerekedik. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa Hivatalának (UNHCR) adatai szerint valóban több mint egymillió ukrán lépett be Magyarország területére, ám közülük alig 28 ezren részesültek ideiglenes védelemben.

Orbán Balázs ezután különbséget tesz az Ukrajna és a déli határ felől érkezők között, szerinte ezt a különbséget az átlagemberek is tudják. „Be kell fogadni a menekülteket, és nemet kell mondani az illegális határátkelőkre, ilyen egyszerű”.

Tucker Carlson ismét elmondja, „sokkolja őt, hogy a CNN képes volt ilyesmit leadni, ezért az amerikai média nevében bocsánatot kér.

A magyar miniszterelnök csütörtökön az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) éves konferenciáján (Conservative Political Action Conference, CPAC) szólal fel, az útra elkísérte őt politikai igazgatója is.

Szintén elkísérte Orbán Viktort Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki nemrég szintén nyilatkozott a Fox News-nak. Az interjú azonban nem sikerült jól, olyannyira nem, hogy az Azonnali szerint haza is hívták miatta a washingtoni nagykövetség egyik diplomatáját.