Kína;USA;együttműködés;felfüggesztés;Tajvan;Nancy Pelosi;látogatás;szankciók;

2022-08-05 18:00:00

Peking több területen is felfüggeszti az együttműködést Washingtonnal Pelosi tajvani látogatása miatt

Kína korábban szankciókat jelentett be az amerikai képviselőház elnöke és közvetlen hozzátartozói ellen.

Kína több területen is felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal azután, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Peking heves tiltakozása ellenére a héten Tajvanra látogatott – derül ki a CNN beszámolójából.

A kínai külügyminisztérium által ismertetett intézkedések értelmében a kínai védelmi vezetők a jövőben nem folytatnak telefonhívásokat, és nem tartanak találkozókat amerikai hivatali partnereikkel, továbbá nem tartanak találkozókat a kínai-amerikai haditengerészeti konzultációs mechanizmus keretében.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteki tájékoztatása szerint ezenkívül felfüggesztették az együttműködést

Ezt megelőzően nem sokkal – mint arról mi is beszámoltunk – a kínai külügy bejelentette, hogy szankciókkal sújtja Pelosit és közvetlen hozzátartozóit a házelnök „gonosz és provokatív tettei” miatt. A tárcánál úgy értékelték, hogy Pelosi tajvani látogatásával „súlyosan beavatkozott Kína belügyeibe, aláásva Kína szuverenitását és területi integritását, lábbal tiporva az egy Kína politikáját, és veszélyeztetve a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását”.

Az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant saját részének tekintő Kína erődemonstrációval válaszolt Pelosi látogatására.