Azerbajdzsán;Kaukázus;Örményország;Nancy Pelosi;

Nancy Pelosi ismét egy konfliktuszónát keresett fel

Moszkva eközben világossá tette, nem fog katonailag beavatkozni a Jereván és Baku közti konfrontációba. 

Szombaton megérkezett Jerevánba az amerikai törvényhozás elnöke - jelentette az örmény állami hírügynökség, az Armenpress.

Nancy Pelosi pár nappal azt követően látogatott az országba, hogy közel 50-en életüket vesztették, miután újabb összecsapások robbantak ki azerbajdzsáni és örmény csapatok között. A vitatott statusú Hegyi Karabah nevű terület közelében.

Az amerikai politikus a közlés szerint azért jött, hogy hangsúlyozza az Egyesült Államok erős elkötelezettségét Örményország és a kaukázusi régió biztonsága, gazdasági jóléte, valamint demokratikus kormányzása mellett. Ő egyben a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki Örményországba látogat a köztársaság függetlenségének elnyerése óta. „Büszkén utaztunk Jerevánba, azután, hogy 2019-ben elfogadtuk azt a javaslatot, mely népirtásként ismeri el annak az  másfélmillió örménynek a halálát, akiket az Oszmán Birodalom gyilkolt meg. Emellett Joe Biden az első amerikai elnök, aki elismerte ennek tényét” - jelentette ki Pelosi. Hangsúlyozta, mindenkinek erkölcsi kötelessége, hogy ne felejtse el ezeket a borzalmakat, „eme feladat pedig különösen sürgetővé vált a világszerte, látva Oroszország által Ukrajnában elkövetett mészárlásokat”. A házelnök munkamegbeszéléseket bonyolít le az országban, és várhatóan Nikol Pasinján kormányfővel is találkozik. „Delegációnk várakozással tekint az eredményes találkozók elé, amelyek tovább erősítik partnerségünket az Örmény Köztársasággal, melyek előmozdítják érdekeinket és támogatják értékeinket a térségben” - hangsúlyozta. 

Közben hivatalossá vált, hogy Moszkva nem fog beavatkozni az Azerbajdzsán és Jereván közti viszályba. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) örményországi előretolt csoportjának vezetője azt nyilatkozta a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint, hogy a védelmi szövetség igyekszik békés úton megoldani a nézeteltérést. Anatolij Szidorov vezérezredes ugyanakkor kellemetlennek nevezte az azerbajdzsáni határon, valamint a tádzsik-kirgiz határvidéken kialakult helyzetet.

Hangsúlyozta, a CSTO alapító dokumentumai is kimondják, hogy a politikai-diplomáciai megoldások élveznek prioritást.

Nancy Pelosi egyébként előszeretettel keres fel konfliktuszónákat. Mint korábban lapunk is beszámolt róla. Augusztus elején Tajvant kereste fel, kiváltva ezzel Kína dühét, mely minden korábbinál nagyobb hadgyakorlattal reagált a látogatásra.