Orbán-kormány;fűtés;rezsi;kazán;energiaspórolás;brüsszelezés;

2022-09-20 15:59:00

400 konténerkazánt venne a közintézmények mellé a kormány, az indoklás: Brüsszel

A hazai gyártókapacitás kialakítását egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással segítik.

A köznevelési és más épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről jelent meg egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben, eszerint Orbán Viktor megbízta Palkovics László technológiai és ipari minisztert négyszáz konténerkazán beszerzésével és üzembe helyezésével a magyarországi közintézményeknél.

A határozat szerint Palkovics László feladata, hogy a hazai gyártókapacitás kialakításának támogatása érdekében 35 százalékos támogatási intenzitásnak megfelelő egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson, támogatói okirat alapján. Palkovicsnak emellett Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen létre kell hoznia egy szakértői munkacsoportot, melynek feladata, hogy a konkrét intézmények szintjén meghatározza a beszerzett négyszáz konténerkazán telepítési helyszíneit és a telepítés sorrendjét. A költségvetési forrás biztosításáról Varga Mihály pénzügyminiszter gondoskodik.

Lényegét tekintve arról van szó, hogy hiába korlátozta a kormány 18 fokra a közintézmények fűtési maximumát, ennek eléréséhez is gáz kellene, ami továbbra is drága, ezért ilyen módon spórolnak.

A kormány Facebookon is beszámolt az intézkedésről, a bejegyzésből persze nem maradhatott el a napi betevő brüsszelezés: „Alternatív megoldás a gázfűtés helyett. A háború és a brüsszeli szankciós politika miatt egész Európában drasztikusan emelkedtek az energiaárak. A gázfelhasználás csökkentése érdekében korszerű konténerkazánokat telepítünk első ütemben négyszáz közintézménybe - elsősorban bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba és bentlakásos szociális otthonokba” - írják.