Szijjártó Péter;Jared Kushner;Magyar Érdemrend középkeresztje;New York;Donald Trump;Orbán-kormány;

2022-09-22 21:59:00

Állami kitüntetést adott át Trump vejének Szijjártó Péter New Yorkban

A tárcavezető beszédében megfejtette: szerinte ha Trump nyerte volna az előző választást, akkor „valószínűleg nem tört volna ki a háború Ukrajnában”.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át csütörtökön New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Donald Trump előző amerikai elnök főtanácsadójának, Jared Kushnernek – aki egyben Trump veje – a magyar–amerikai kapcsolatok megerősítése és a közel-keleti béke érdekében végzett munkájáért – erről számolt be az MTI a külügy közleményére hivatkozva.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető laudációjában hangsúlyozta, napjainkban a második világháború óta nem látott súlyosságú kihívások közepette, a jelenlegi biztonsági körülmények között megnőtt a jelentősége azon kezdeményezéseknek és személyeknek, akik sikeresen dolgoznak a békéért.

Jared Kushnert a "béke diplomatájának" nevezte, aki az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozásával jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy békét teremtsen a közel-keleti térségben, amely az elmúlt évtizedekben a legkevésbé erről volt ismert.

Kiemelte, hogy Közép-Európa és Magyarország több okból is különleges figyelmet szentel a Közel-Keletnek. Egyebek mellett azért, mert a régió biztonsági helyzete meghatározza, befolyásolja a közép-európai térség biztonságát is, illetve azért, mert izraeli állampolgárok tíz- és százezrei rendelkeznek magyar gyökerekkel, s az ő biztonságuk és jólétük rendkívül fontos hazánk számára – mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint Trump elnöksége alatt volt valaha a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között. Márpedig – mint mondta – ez nem magától alakult ki, hanem dolgozni kellett érte, és ebben Jared Kushnernek nagy szerepe volt.

Majd úgy vélekedett, hogy

A közelgő amerikai félidős választások kapcsán pedig leszögezte, hogy mivel a magyar kormány a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját, így nem akar nagyon belemenni a témába, hogy ne merüljön fel a beavatkozási kísérlet gyanúja, de egyértelműen szurkolnak a Republikánus Pártnak.

Jared Kushner köszönőbeszédében aláhúzta: eleinte azt hitte, hogy Európa sokkal aktívabb partner lesz a közel-keleti béketeremtést célzó erőfeszítések terén, azonban "mindenki csak ugyanazokat a frázisokat hangoztatta, ugyanazzal akart tovább próbálkozni sikertelenül".

Szavai szerint Szijjártó Péter ezzel szemben partnernek mutatkozott, jó ötletei voltak, hasznos javaslatokat tett, s azt mondta neki, hogy ha változást akarnak elérni, akkor mással kell próbálkozni, mint ami addig nem működött.