Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete;visszavonás;kirúgások;felszólítás;tankerület;vegzálás;Kölcsey Ferenc Gimnázium;

A PDSZ követeli a tankerülettől, hogy vonja vissza a kölcseys tanárok kirúgását

Tisztában vannak azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, ennek azonban arányosnak kell lennie az okozott kárral, a jelenlegi intézkedést így túlzónak tartják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felszólította a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét, Marosi Beatrixot, hogy vonja vissza határozatokat, amelyekkel megszüntették a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyes pedagógusainak közalkalmazotti jogviszonyát.

A PDSZ választmányi elnöke, Komjáthy Anna nevében írt bejegyzésben leszögezik, tisztában vannak azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, ennek azonban arányosnak kell lennie az okozott kárral, ez az intézkedés pedig – a jogviszony azonnali megszüntetése – „ennek a követelménynek nem felel meg”.

„A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra”

– érvelnek.

„Október 15-én lesz egy éve, hogy az oktatási kormányzat azzal alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már a tárgyalóasztalhoz sem ül le”

 – teszik hozzá.

Emlékeztetnek arra, hogy az állam pedig már törvénnyel is akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában. „Ezzel a magatartásával sodorta bele a most eltávolított kollégáinkat, hogy polgári engedetlenséghez folyamodjanak” – írták.

„Mindezeket figyelembe véve a PDSZ követeli a 2022. szeptember 30-án a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusainak személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat haladéktalanul vonja vissza” – zárják a bejegyzést.