Orbán-kormány;korrupció;Európai Bizottság;Navracsics Tibor;tárgyalások;uniós források;jogállam;helyreállítási alap;

2022-10-26 12:35:00

Navracsics Tibor szerint a 17 vállalás teljesítése után újabb „követelésekkel” állhat elő az EU

A területfejlesztési miniszter szerint az Orbán-kormány lépései „önmagukban nem tudják visszaszorítani a korrupciót”, ehhez a gazdasági és politikai élet szereplőinek együttműködése is kell.

Az uniós forrásokért cserébe eddig teljesített vállalások után újabb „követelésekkel” állhat elő az EU – mondta Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Példaként említette, hogy a helyreállítási alap esetében már fel is bukkant, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége területén várnak újabb lépéseket, igaz, ez szerinte jogalkotással könnyen orvosolható. „Mindez jól jelzi, hogy jöhetnek újabb aggályok” – fogalmazott.

Mint mondta, Magyarország három csomagról tárgyal az Európai Unióval, ebből kettő pénzügyi, egy pedig jogi természetű. 

„Még nem csúsztunk ki a határidőből. A gazdasági helyzet alapján fog hivatalos döntés születni, de ez egy olyan kedvező konstrukció, amit igénybe kell venni. Már a felvétel pillanatban is vonzóbb volt, mint a piaci hitelek, most pedig különösen kedvezményes” – mondta a miniszter.

A magyar kormány által vállalt 17 intézményi és jogszabályi változtatás egy harmadik, nem pénzügyi csomagra vonatkozik – magyarázta Navracsics Tibor –, a jogállamisági kondicionalitási eljárást a választások után indította az Európai Bizottság. „Ez egy új eszköz, amelynek célja, hogy megakadályozza a helyreállítási alap pénzeivel való visszaélést. Tehát úgy indították meg Magyarország ellen, hogy még meg sem kapta ezeket a pénzeket” – mondta.

Navracsics Tibor szerint a bizalom jele, hogy a bizottság a 17 vállalás teljesítésére szabott határidőt két hónappal meghosszabbította, és úgy véli, nem is kell kimeríteni a hosszabbítás határidejét, mert a szükséges változtatásokat már meglépték, és a következő jelentős állomás november 19-én lesz, amikor az Integritási Hatóság megkezdi a működését.

„A bizottság is láthatja, hogy nemcsak komolyan gondoljuk a vállalásainkat, hanem valóban meggyőző az eddigi teljesítményünk, és javasolhatja a tanácsnak, hogy szüntesse meg ellenünk az eljárást” – mondta, de hozzátette, mondhatja azt is, hogy bizonyos óvintézkedések mellett – bizonyos támogatások felfüggesztésével – viszonyul alapvetően pozitívan a folyamathoz.

A nyár óta zajló tárgyalásokon fokozatosan erősödött meg a miniszter szerint az intézményi és személyes bizalom, korábbi uniós biztosként „volt egy közös hang, ahonnan el tudtunk indulni”.

Egyelőre a megállapodások aláírása a következő cél, de Navracsics Tibor arra is emlékeztetett, hogy Lengyelország hiába írta alá a helyreállítási alapról szóló egyezséget az Európai Bizottsággal, pénzt nem kapott. Mint felidézte, amint megszületett a megállapodás, az Európai Parlamentben aláírásgyűjtés kezdődött a bizottság elleni bizalmi szavazás érdekében, és a testület onnantól kezdve hátrálni kezdett.

„Nekünk is fel kell készülni arra, ha sikerül aláírni a szerződéseket, hogy ténylegesen is meg kell kapnunk ezeket a pénzeket. A vállalásaink teljesítése kedvezőbb helyzetbe hozhat, mint amilyenben Lengyelországban van.

„Meg kell őriznünk a hidegvérünket, az EP bármilyen állásfoglalást tesz” – fogalmazott.

A 17 vállalás teljesítése után sem zárul majd le a folyamat, különösen az Integritási Hatóság és az antikorrupciós munkacsoport lesz folyamatos ellenőrzés alatt, a miniszter azonban jelezte,

A helyreállítási alap pénzeivel azoknak a tagállamoknak is gondjai vannak, amelyek már megállapodtak az unióval, mert a 750 milliárd euróból eddig alig 100 milliárd tudtak lehívni. Navracsics Tibor úgy látja, hogy nem koherens a bizottsági feltételrendszer, ezért akadozik a pénzek kifizetése. Magyarország mindenesetre készen áll a megegyezésre.

„A végleges nemzeti terv megvan, azt várjuk, hogy a bizottság elfogadja. Másfél hónap van arra, hogy még az idén be tudjuk nyújtani. Nem a nemzeti terv minősége késztet most várakozásra, hanem az igazságszolgáltatási aggályok” – mondta a miniszter.