ítélet;hajléktalanok;médiatanács;kirekesztés;Metropol;Fővárosi Törvényszék;Utcajogász;

2022-11-21 10:47:00

Ítélt a Fővárosi Törvényszék, kirekesztő a Metropol „koldustérképe”

Az ítélet szerint a kifogásolt közlés „olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni”.

Pert nyert az NMHH Médiatanácsa és az Utcajogász a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt. ellen, a Médiatanács után a Fővárosi Törvényszék is kimondta, a Metropol kirekesztő módon járt el a tavaly nyári cikkében, amelyben a hajléktalan embereket általánosító módon erőszakosként mutatta be. Erről az Utcajogász közleményben tájékoztatta a Népszavát.

Emlékeztetnek arra, a bírósági döntés előzménye a Metropol 2021 augusztusában “Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” címmel megjelent cikke. A szerző nélkül megjelent cikkben névtelen olvasói levelekre támaszkodva a lap azt kívánta bemutatni, hogy a fővárosban “hajléktalanok csapatai” erőszakosan zaklatják a járókelőket. A cikket hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képekkel ábrázolták. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat, sem szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez.

Az eljárás az Utcajogász Egyesület bejelentése miatt indult. A bejelentés nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt nyáron a Mediaworks-öt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte. A Mediaworks vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna, bírósághoz fordult. Miután a per megindult, az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a perbe. A bíróság az Utcajogász kérelmének helyt adott, így a szegény emberek jogait védő egyesület a Médiatanácsot támogathatta a perben. 

A Fővárosi Törvényszék 2022. november 17. napján kelt ítéletében a Mediaworks keresetét elutasította, és kimondta:

Az ítélet nem jogerős.

Az Utcajogász Egyesület tagjai a bíróság döntésének különösen örülnek, mivel egyszer már indítottak pert a Koldustérkép miatt, sikertelenül. Szerintük a közigazgatási bíróság friss döntése üzenet azoknak a sajtótermékeknek, amelyek egyoldalúan mutatnak be összetett társadalmi problémákat, és ezzel – indulatokat keltve – a kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéleteket erősítik.