ivóvíz;Debrecen;tiltakozás;környezetszennyezés;közmeghallgatás;akkumulátorgyár;

Ha a „fideszes fellegvárként” elkönyvelt Debrecen tiltakozik, annak súlya van

Ne csak a kínai CATL cég ellentmondásos adatszolgáltatására hagyatkozzanak a hatóságok, mikor a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár biztonsági és környezetvédelmi engedélyeiről döntenek – ezt kéri a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

A debreceni akkumulátorgyár ügye jócskán túllépett a városon, s immár nem csak egy lokális politikai krízis felé sodródunk, de más érintett települések is „felébredhetnek” a hajdú-bihariak ellenállása nyomán – így fogalmazott lapunknak Gondola Zsolt a Civil Fórum Debrecen Egyesület önkormányzati képviselője, aki szerdán sajtótájékoztatón elemezte a hétfői botrányos közmeghallgatás utóhatásait.

Mint akkori helyszíni tudósításunkban megírtuk: bekiabálások, fütyülések, pfujolások közepette zajlott a kínai CATL cég által építendő akkumulátorgyár ügyében meghirdetett lakossági közmeghallgatás. Papp László fideszes polgármesterbe és a beruházó képviselőibe többször belefojtották a szót. A közel ezer résztvevő elsöprő többsége azt követelte, ne épüljön meg az üzem, vigyék inkább Felcsútra vagy a budai várba, s egyáltalán, a megkérdezésük nélkül senki ne építsen semmit a városban, pláne nem egy környezetet szennyező, a levegő tisztaságát és a város vízbázisát veszélyeztető gyárat.

- A közmeghallgatás, és az általunk indított lakossági kérdőíves felmérés eredményei után joggal hivatkozhatunk arra, hogy a város többsége elutasítja ezt a beruházást, s nem lehet a népakarattal szemben, a választók támogatása nélkül vezetni egy települést 

– mondta Gondola Zsolt.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület szerint a szakértők és a cég képviselőinek kommunikációja komoly aggályokat vet fel. A városvezetés jelentős hangsúlyt fektetett a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdések megválaszolására, ehhez képest a közmeghallgatáson egyáltalán nem adtak választ a biztonsági jelentésben és a hatástanulmányban ezzel kapcsolatban fellelhető ellentétes adatok okaira. Ezért az egyesület javasolni fogja, hogy a hatóságok ne csak a kínai cég adatszolgáltatása alapján hozzanak döntést az engedélyezési eljárásban, hanem összehasonlító adatokból is dolgozzanak. - A közmeghallgatáson világossá vált, hogy a magyar munkaerő foglalkoztatásáról semmilyen megállapodás nem született, a jelenlévők ugyanis csak arról beszéltek, hogy „törekednek” a hazai szakemberek minél nagyobb számú foglalkoztatására. Mindez pedig azért is erősen kifogásolható, mert a magyar adófizetők pénzéből a kormány jelentős összegekkel segíti a beruházást – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Gondola Zsolt lapunknak azt mondta: Debrecen az ország második legnagyobb városa, mindig is „fideszes fellegvárként” könyvelték el, ezért ha egy ilyen település tiltakozik elsöprően egy beruházás ellen, annak sokkal nagyobb súlya van, mintha ha egy ellenzéki vezetésű kisváros teszi azt.