autonómia;bukás;Erasmus;alapítványok;egyetemek;követelés;visszaállítás;modellváltás;Horizon;

2023-01-14 18:22:00

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az Erasmus-botránnyal az egyetemek modellváltása is megbukott

A négy éve alakult egyesület szerint nincs idő, az alapítványi rendszer azonnali megszüntetésére, az egyetemek autonómiájának visszaállítására van szükség.

A beígért százmilliárdos európai fejlesztési támogatásból eddig egyetlen fillér sem érkezett még meg a modellváltó egyetemekhez, mert az Európai Bizottság (EB) költségvetési kockázatnak tartja az ilyen intézmények anyagi finanszírozását. Ezért nem érhetők el még az egyébként jogos források sem – derül ki az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) a Népszavához eljuttatott, az Erasmus-botrányra reagáló nyilatkozatában.

A 2019-ben a Magyar tudományos Akadémia kutatói hálózatának kormányzati elszakításakor alakult egyesület, amely szoros kapcsolatban működik a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével (TDDSZ), szerint világos, hogy „az EB azt is kinyilvánította korábban, hogy a helyreállítási alapból nem lehet az alapítványi egyetemeknek támogatást adni.

Az  ADF Facebook-oldalán is közzétett nyilatkozat szerint már a kezdettől fogva világos volt, hogy a hazai egyetemek alapítványi átszervezése semmilyen komolyan átgondolt oktatáspolitikai koncepcióra nem épült. Állítják, „a vagyonkezelői alapítványok rendszere minden hangzatos szólam ellenére nem hozott létre független egyetemeket”. Hozzátették, hogy „A nem hivatalból delegált, hanem konkrét személyekre vonatkozó és élethosszig tartó kuratóriumi tagság nem az egyetemek függetlenségét hozta létre, hanem a fideszes politikusok befolyását betonozta be”. Ezért az ADF azt javasolja – hangsúlyozták –, amit már 2021-ben is:

Az akadémiai dolgozók szerint a helyzet egyébként még rosszabb, és nem csak az alapítványi egyetemeket érinti. Feltételezésük szerint ugyanis a külföldi diákok és oktatók nem fogják böngészgetni a magyar egyetemek szervezeti és működési szabályzatát, hogy megállapítsák, melyik alapítványi egyetem, és melyik nem. Majd máshová mennek, így pedig minden magyar egyetem és ezzel Magyarország is egyre gyorsuló ütemben szakad majd le a versenytársai mögött.