felsőoktatás;Európai Bizottság;Navracsics Tibor;Erasmus;jogállam;Varga Judit;

2023-01-17 10:50:00

Navracsics Tibor és Varga Judit is Brüsszelbe siet, hogy az Erasmusról tárgyaljon

Az alapítványi egyetemektől megvont támogatások visszaszerzésének lehetőségeiről tárgyalnak a költségvetési biztossal.

Johannes Hahn költségvetésért felelős európai biztos a jövő héten külön-külön fogadja Brüsszelben Varga Judit igazságügyi és Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert - tájékoztatta lapunkat az Európai Bizottság. A testület szerint a találkozók “a Magyarországgal folytatott megbeszélések sorába illeszkednek és a jogállamisági feltételességi eljárás keretében felmerült költségvetési kérdések megoldását szolgálják".

Varga és Navracsics brüsszeli vizitjének első számú célja minden bizonnyal annak tisztázása lesz, hogy az Európai Bizottság milyen konkrét lépéseket vár el a magyar kormánytól az alapítványi egyetemeket sújtó európai finanszírozás átmeneti felfüggesztésének megszüntetésére.

Mint a Népszava először beszámolt róla, a jogállamisági eljárásban hozott tavaly decemberi döntés alapján Brüsszel elzárta az alapítványi fenntartásban működő egyetemeket az Erasmus+ oktatási csereprogram és a Horizont Európa tudományos kutatási program friss támogatásaitól. A határozat értelmében az EU 2022. december 15-e után 21 ilyen intézménnyel addig nem köthet új finanszírozási szerződést, amíg a magyarországi hatóságok nem orvosolják az alapítványok kuratóriumában fellelhető összeférhetetlenségi problémákat.

A jogállamisági eljárásban az EU kifogásolta, hogy az irányító testületekben helyet foglaló politikai kinevezettek dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek. Brüsszeli források lapunknak korábban azt mondták, hogy ha a nyár elejéig rendeződik az “Erasmus-vita”, akkor az alapítványi egyetemek veszteség nélkül megúszhatják a tavaly decemberben elrendelt pénzügyi szankciót.