korrupció;vesztegetés;államtitkárok;Völner Pál;jogkörök;pozíciók;Schadl György;

Völner Pál vallomása szerint kenőpénzt nem látott, a vád szerinti ügyekben a többi államtitkár járt el

A fideszes politikus, aki ott sem volt, de a végrehajtói kar elnökét olyannak látta, mint aki rendet teremt.

Senkitől sem kapott kenőpénzt, bűncselekményt nem követett el, ráadásul akkoriban nem is ő felelt a végrehajtók kinevezéséért, így nem is tudta volna befolyásolni az akár százmilliós bevételekkel járó pozíciók kiosztását – a többi közt ezt állította Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) korábbi államtitkára abban a 15 oldalas vallomásában, amelyből hétfőn az rtl.hu közölt részleteket. A volt fideszes politikus, akit a Schadl-Völner-ügyként elhíresült büntetőeljárásban korrupciós- és vagyon elleni bűncselekményekkel, pénzmosással vádolnak, részben az IM többi államtitkáraira hárította a felelősséget.

Völner szerint nem hozzá tartoztak a végrehajtókkal kapcsolatos ügyek, nem is tudta befolyásolni a kinevezéseket, mert nem ő döntött ezekben a témákban. A tavaly októberi vádemelésről lapunk is beszámolt, és aszerint Schadl György, mint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

A minisztériumban a hivatásrendekkel, bíróságokkal, ügyészségekkel, közjegyzőkkel, végrehajtókkal az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár tartotta a kapcsolatot és látta el a minisztériumi feladatokat. E tekintetben teljeskörűen Dr. Vízkelety Mariann, később Dr. Hajas Barnabás államtitkárok jártak el, én csak néhány kiemeltebb protokolláris eseményen szerepeltem

– mentegetőzött a fideszes politikus.

Bűncselekménnyel ugyanakkor nem vádolta meg kollégáit, sőt dicsérte is őket, mondván „semmilyen módon és senki által nem voltak befolyásolhatók, feladatukat mindvégig kiemelkedően és kiválóan látták el”. Hozzáfűzte, hogy szerinte őket sem vesztegette meg senki, azonban „a helyzet tisztázása érdekében” tanúkénti meghallgatásukat is. Schadl György az ügyészség szerint a bűncselekményekkel összesen 924 millió forinthoz jutott. Az ügyhöz még annyit kívánt hozzátenni Varga Judit igazságügyi miniszter volt helyettese: 

Hogy Schadl György a saját befolyását mire használta fel, azt nem róhatják az én terhemre. Sem egyben, sem részletekben nem vettem át 83 millió forintot.

Völner Pál saját magáról úgy beszélt a vallomásában, hogy vagyonának nem volt köze államtitkári pozíciójához, hiszen „mindig megfelelő jövedelemmel rendelkeztem ahhoz, hogy tisztes polgári életszínvonalon éljek, ezt meghaladó igényeim pedig nincsenek”. Schadlt egyébként is úgy ismerte meg: „Ő az az ember, aki alkalmas arra, hogy rendet teremtsen a korábbi zavaros kamarai viszonyok után. (...) Agilis fiatal vezetőnek tűnt, aki elkötelezett a végrehajtói kar megújítása mellett.”

A korrupciós üggyel részletesen foglalkozó cikkeink itt és itt találhatók.