turulszobor;Oláh Lajos;kárpátaljai magyarok;orosz-ukrán háború;Balog István;

2023-01-27 16:28:00

Oláh Lajos megkérte az ukrán nagykövetség ügyvivőjét, hogy állítsák vissza a munkácsi turulszobrot

A DK-s országgyűlési képviselő többek között a magyar kisebbség helyzetéről egyeztetett Balog Istvánnal.

Az ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, Balog Istvánt fogadta Oláh Lajos terézvárosi és erzsébetvárosi DK-s országgyűlési képviselő. Az egyeztetés alkalmával egyebek között a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete is szóba került.

Az orosz-ukrán háború jelenlegi állásáról szólva az ügyvivő elmondta, 1500 kilométeren folynak az aktív harcok, 3786 kilométer hosszú területen védekező műveleteket hajtanak végre. Állandóak az áramkimaradások, ennek következményeként rengeteg településen fűtés- és vízhiány is kialakul.

Beszámolója szerint Oláh Lajos felvetette a magyar kisebbséget érintő ügyeket is, mint például a nyelvhasználati törvényt, a turulszobor lebontását, a magyar tanárok helyzetét és a magyar feliratok, zászlók, jelképek eltávolítását közintézményekről. Korábban lapunk is beszámolt a főként a munkácsi kistérségben fellépő problémákról, Balog István azt közölte, más magyarok lakta kistérségben nem voltak hasonló esetek.

Az ellenzéki politikus arra is kérte az ügyvivőt, hogy helyezzék vissza a lebontott munkácsi turul-emlékművet, amennyiben pedig ehhez jogszabályt kell módosítani, kérvényezte ennek megvalósulását. A két ország közötti jószomszédi viszony erősítéséhez fontos lenne a nyelvtörvény újraszabályozása is - jelezte. Balog István szerint a vitatott pontok tisztázását a kisebbségi, illetve oktatási munkacsoportok munkája segítheti majd.

Végezetül Oláh Lajos arra is megkérte az ügyvivőt, hogy az ukrán parlamentben működő Interparlamentáris Unió (IPU) magyar–ukrán tagozata vizsgálja meg, hogyan tud segíteni abban, hogy a problémák megoldásához esetlegesen szükséges jogszabályok létrejöjjenek.