Fidesz;ellenzék;Európai Bizottság;harc;tájékoztatás;jogállamiság;Vera Jourová;Varga Judit;

2023-02-02 21:57:00

Varga Judit levelet írt az európai demokráciák védelmében, színvallásra szólította fel az Európai Bizottság alelnökét

Úgy tűnik, az igazságügyi miniszter a belügyeinkbe való beavatkozásra buzdítaná az Európai Bizottságot. Az érdekli,  együttműködött-e a brüsszeléi testület a magyarországi ellenzéknek pénzt küldő szervezettel.

„A magyar kormány nevében „kérem az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy az Európai Bizottság együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel” – írja Facebook-oldalán közzétett, Vera Jourovának, az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének „az európai demokráciák védelmében” csütörtökön írt levelében Varga Judit. A magyar igazságügyi miniszter – mint kiderült – egyben bevonná a kormány által az ellenzék ellen folytatott „dollárbaloldalozó” kampányába is az EU végrehajtó testületét.

A tárcavezető ugyanis azzal folytatta, hogy arra kéri az EB-t, hogy „országjelentéseiben tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat”. Indoklása szerint ez a kérés „a demokratikus választások tisztaságának, és ezáltal az unió közös értékeinek védelmével” áll összhangban. Szerinte „az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt.

Varga Judit azonban levelével, mintha két legyet szeretne ütni egy csapással, mert megjegyezte, hogy az EB „az elmúlt években bizonyította, hogy kész rugalmasan értelmezni hatáskörét a demokrácia és a jogállamiság védelmével kapcsolatban” . Ezért abban bízik, hogy a Bizottság hasonlóképpen jár el, amikor a magyar Kormány kéri fel együttműködésre „ezen értékek védelmében”. Majd a rendszerváltás utáni első cseh köztársasági elnök egy mondását felhasználva arra buzdította Vera Jourovát, hogy ő is harcoljon „egy jó ügyért”.