egészségügy;ügyelet;Magyar Orvosi Kamara;Csató Gábor;Takács Péter;

Rendkívüli sajtótájékoztatón reagál Pintér Sándor tárcája az orvosi kamara tiltakozó akciójára

Arra kérték kollégáikat, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket. Helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását.

Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen - reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére - címmel hívta össze a belügyminisztérium vasárnap kora délutánra az újságírókat. A fórumot Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár és Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója tartja.

Mint arról többször is írtunk: egységes, a mentőszolgálat által irányított ügyeleti rendszert vezet be az év végéig a kormányzat országszerte. Február elsejétől Hajdú-Bihar vármegyében már az új rendszer működik.

A rendkívüli belügyi tájékoztató összehívásának előzménye, hogy a Magyar Orvosi Kamara nyomásgyakorlási akciót hirdetett meg szombaton. A küldöttgyűlés szinte egyhangú támogatása mellett arra kérték kollégáikat, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket. Helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását.

A rendezvény azért hívták össze, hogy döntsenek arról, milyen módon tudnak tenni a magyar betegek helyzetének jelentős romlása és az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen. A köztestület szerint az egészségügyi rendszer hibáinak állandó foltozgatása, a látszatmegoldások nem megoldások. Az egészségügy további leépülésének megállítása és a folyamat visszafordítása érdekében a MOK rövid és hosszú távú cselekvési javaslatokat fogalmazott meg.