egészségügy;OMSZ;háziorvosok;ügyelet;Takács Péter;

„Egyes vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat”

Presszió sem hiányzik a toborzó kampányból, amellyel próbálják részvételre bírni a háziorvosokat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított új ügyeleti rendszerben. 

A toborzás még Hajdú-Bihar megyében is zajlik, noha ott már február elsejétől az új rendszer működik, de még korántsem sikerült annyi háziorvost bevonni, hogy a nekik szánt feladatot elláthassák. Arról, hogy pontosan hány háziorvos szerződött a feladatra többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült az elmúlt másfél hétben az OMSZ-tól pontos adatot kapni.

Háziorvosoktól viszont úgy tudjuk: a járási ügyeletközpontok környékén praktizálókat „tájékoztató” értekezletekre hívják, amelyen megpróbálják az odaérkezőket „meggyőzni”, hogy írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését. Ezeken a fórumokon a tájékoztatás arra is kiterjed, hogy mi minden történhet azokkal, akik nem írnak alá. Így például elhangzott, hogy a NEAK szerződést bonthat az ügyeleti munkát visszautasítókkal, de olyasmi is, hogy lista készülhet róluk a belügyminiszter számára.

„Több jelzést kaptunk arról, hogy egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést”

– írta a kamara a honlapján. Ugyanitt etikai eljárással fenyegették meg azokat a kollegiális vezetőket, akik ily módon próbálják eltántorítani a jogos tiltakozástól a háziorvosokat.

A közösségi portálon Kunetz Zsombor orvos hétfőn megosztotta a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal háziorvosoknak írt levelét, amelyben azt állítják: „a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést.”

Lapunknak Szabad Zoltán, az Orvosszakszervezet elnöke azt mondta:

a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincsen mód a háziorvosok ügyeletbe kényszerítésére, és az államtitkár valamint az OMSZ igazgatója szerint is az ügyeletben való részvétel önkéntes.

„A háziorvos kollégákat azonban sajnos helyileg egyre kreatívabban próbálják meg nyomás alá helyezni – a legutóbb már olyan is elhangzott, hogy ha nem szerződnek, a NEAK szerződést bont velük – ezért kérek mindenkit, hogy ne üljön fel ennek a fajta nyomásgyakorlásnak, ha kétsége van, vegye fel a kapcsolatot a szakszervezet, vagy a MOK jogászával. Ugyanakkor nagyban tisztítaná a jelenlegi helyzetet, ha a Belügyminisztérium kiadna egy jogértelmezést az ügyelettel kapcsolatban, erre vonatkozóan Takács Péter államtitkár úr már tett ígéretet” - mondta a szakszervezeti vezető.

A kormány tervei szerint a mentők által szervezett, háziorvosok bevonására épülő ügyeleti rendszert márciusban terjesztik ki Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyére. Hajdú-Biharban hivatalosan már ez a rendszer működik februártól.

S bár az OMSZ vezetői az elmúlt másfél hétben többször is arról számoltak be, hogy az új rendszer „zökkenőmentesen” elindult, egy a lapunk birtokába került levelezés szerint

még február másodikán is arra kérték a háziorvosokat, hogy balmazújvárosi ügyeleti pontra 17, a püspökladányira 15, a hajdúhadházira 10 üres napra vállaljanak ügyeletet. 

Amikor erre az orvosi kamara tiltakozó akciójára reagáló belügyi sajtótájékoztatón rákérdeztük, Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója azt mondta: az idézett levél nem azt jelenti, hogy most ezekben a városokban 16-22 óráig nincs orvos az ügyeletben, csupán azt, hogy a feladatot nem házi, hanem az mentőszolgálattal szerződött egyéb orvos látja el. Azaz most a gyakorlatban a háziorvosokat elvben 22 órától váltók vállalták, hogy korábban, 16 órától kezdik a műszakjukat. Hozzátette: ezt a helyzetet nem tartja szerencsésnek, mert – szerinte - a betegek szempontjából az lenne a legbiztonságosabb, ha délután négytől tízig tartó időszakban a háziorvosok fogadnák a betegeket.

Hajdú-Bihar megyében 345 körzet van, ebből 86 a gyermekorvosi praxis. Ennyi háziorvosnak kellene havonta 341 felnőtt, és 62 gyermekorvosi ügyletet vállalnia. Az OMSZ lapunkkal, február hatodikán közölt utolsó adata szerint: 43 felnőtt és 32 gyermekorvossal kötöttek szerződést. Ezt követően február kilencedikén, újabb kérdésünkre az OMSZ azt írta: az „orvosi kamara aláírás-bojkott felhívása” óta a háziorvosi szerződéskötések száma Hajdú-Bihar vármegyében másfélszeresére nőtt. Amikor ismét rákérdeztünk, hogy pontosan akkor most hány szerződése is van az OMSZ-nak az alapellátókkal, nem kaptunk választ.