Kína;Egyesült Államok;diplomácia;kémkedés;léggömb;ballon;

Antony Blinken: Nem kért bocsánatot Kína a kémléggömbök miatt

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor fontosnak nevezte a kommunikációs csatornák és a közvetlen diplomácia fenntartását Kínával.

Kína nem kért bocsánatot az Egyesült Államok felett lelőtt kínai megfigyelőléggömbbel kapcsolatban kialakult vitában - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy, az ABC televíziónak Münchenből adott, és vasárnap sugárzott interjújában.

Antony Blinken nagyon közvetlennek és nagyon világosnak nevezte Vang Ji kínai államtanácsossal, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatójával folytatott megbeszélését az ügyben. Mint mondta, Vang Ji értésére adta, hogy a légi eszköz légtérsértése elfogadhatatlan volt és soha nem szabad ismét megtörténnie. Kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen kínai tárgyalópartnere nem kért elnézést a történtekért.

Az amerikai diplomácia irányítója közölte, hogy a megbeszélésen szóba került a kínai-orosz viszony, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, „nagyon súlyos következményei lennének a kétoldalú kapcsolatokra”, ha Kína élet kioltására alkalmas eszközöket szállítana Oroszország számára az Ukrajnában vívott háborújához. Antony Blinken az interjúban ugyanakkor fontosnak mondta a kommunikációs csatornák nyitva tartását és a közvetlen diplomácia folytatását az Egyesült Államok és Kína között. Felelősségünk van abban, hogy ezt a viszonyt felelősségteljesen kezeljük - fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken a Müncheni Biztonságpolitikai Fórum idején tartott kétoldalú megbeszélést a kínai külügyi vezetővel. A két diplomata február elejére Pekingbe tervezett találkozóját a megfigyelőléggömb miatt megnövekedett amerikai-kínai feszültség miatt mondták le közvetlenül az utazás előtt. Ugyanakkor az Egyesült Államok kormányzatának különböző tisztségviselői - köztük Joe Biden elnök - az elmúlt hetekben többször megismételték, hogy az Egyesült Államok a versenyt és nem konfliktust keresi Kínával.

Vang Jivel egyébként Orbán Viktor is találkozott a mai napon, holnap pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel fog. Erről itt és itt írtunk korábban.