MNB;veszteség;bankszektor;nemzetgazdaság;Magyar Bankszövetség;százmilliárd;

2023-03-02 20:19:00

A Bankszövetség szerint bajban vannak a bankok és az egész nemzetgazdaság az MNB keddi kamatdöntése miatt

A pénzintézeti érdekképviselet szerint fenntarthatatlanná válhat a magyar gazdaság finanszírozása, ezért a jegybanki intézkedések visszavonását kérik.

Éves szinten további több, mint 100 milliárd forinttal növeli a bakszektornak extraprofitadóból, lakossági jelzáloghitel és kkv kamatstopból és az agrármoratóriumból adódó veszteségeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kedden bejelentett intézkedés, amellyel 10 százalékra emelik a kötelező tartalékrátát április 1-től, amelynek 25 százalékára nem fizet kamatot a bankoknak – írja a honlapján olvasható közleményében a Magyar Bankszövetség.

A kereskedelmi bankokat tömörítő érdekvédelmi, szakmai szervezet kiemeli, hogy a jegybanki kötelező tartalékráta emelése a kereslet visszafogását célozza, azonban ebben a piaci környezetben a tartalékrátára ki nem fizetett kamatok a bankszektornak és ezzel együtt a gazdaságnak is jelentős hátrányt jelentenek. Hozzátették, hogy mindez egyúttal csökkenti a bankszektor lakossági és vállalati hitelezési képességeit.

A Magyar Bankszövetség a bejelentett jegybanki intézkedés kivezetését kéri a bankszektor gazdaságfinanszírozási képességének fenntartása érdekében. A szervezet szerint „a koronavírus árnyékában és a szomszédban zajló háború gazdasági következményei miatt a magyar gazdaság szinten tartásához teljes körű nemzeti összefogásra van szükség, melynek keretében a bankszektor elsődleges feladata a gazdasági növekedés finanszírozása”.