egészségügy;megszüntetés;sürgősségi betegellátás;sürgősségi osztály;ajkai kórház;NNGYK;

Megszűnt a sürgősségi osztály Ajkán, de a kórház szerint a sürgősségi betegellátás nem szűnt meg, csak átalakult

A kórház főigazgatója szerint egy adminisztrációs intézkedés történt.

Március 2-a óta nem fogad betegeket Ajkán a Magyar Imre Kórház sürgősségi osztálya, mert az nem működik – hangzott el az RTL Híradóban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) döntéséről. A lépést az egészségügyi államigazgatási szerv azzal indokolta, hogy akadozott a betegellátás. A híradó kérdésére azt írták, hogy „a betegellátás folyamatosságának hiánya életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet kialakulását eredményezheti”.

A riportban elhangzott, a helyzet azért különös, mert az ajkai kórház sürgősségi osztályát 2018-ban újították fel. A kórház főigazgatója, Nagy Zoltán a csatornának azt mondta: a sürgősségi betegellátás nem szűnt meg, csak átalakult.

– Egy adminisztrációs intézkedés történt, amely szerint az eddigi osztály „sürgősségi betegellátó hellyé” alakult át. Ez az emberekben azt az érzést kelthette, hogy megszűnt, de ez nem így van – emelte ki a főigazgató.

Az ügyben az RTL Híradónak nyilatkozó szakpolitikus, a DK-s Komáromi Zoltán szerint „olyan nincs, hogy egy városi kórházban megszüntetek egy osztályt, megszüntetem a finanszírozását, és utána azt mondom, hogy a betegellátás az folyik”, mert nem mindegy, hogy azt milyen színvonalon teszik.